Popović: Podrška Deklaraciji o očuvanju srpske nacije

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović podržao je donošenje Deklaracije o očuvanju srpske nacije, koju su najavili predsednici Srbije i Republike Srpske, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik.

U pisanoj izjavi za medije, Nenad Popović kaže da "trenutno okruženje" nije naklonjeno srpskom narodu i da je zato sada, posle velikih stradanja tokom prošlog veka, pravo vreme da Srbi utvrde strategiju nacionalnog opstanka.

"Primeri ugroženosti prava srpskog naroda u regionu su očigledni, u Hrvatskoj vlast baštini odnose prema Srbima kakve je imala NDH", navodi Popović i dodaje da tamošnja vlast želi da i mali broj Srba koji živi u Hrvatskoj nakon "Oluje" i "Bljeska" protera ili asimiluje.

Lider SNP smatra da situacija nije bolja ni u Crnoj Gori, te da je tamo na delu "identitetski genocid, poništavanje čitavog srpskog nasleđa i uskraćivanje najosnovnijih prava Srbima, od očuvanja kulturne baštine i postojanja Crkve, pa do zapošljavanja u javnim ustanovama".

Što se srpskog naroda u Makedoniji tiče, navodi da nova vlada najavljuje podizanje optužbe protiv Srba za genocid, što je, prema njegovim ocenama, tretiranje Srba kao dežurnih krivaca za stanje u toj državi.

U Albaniji je pritiskom vlasti uništen skoro svaki trag postojanja Srba, kaže Popović i dodaje da ne prestaju pretnje za opstanak Republike Srpske.

"Zbog pasivnosti prethodnih vlada, Srbi koji žive u drugim državama, već u drugoj generaciji gube osećaj svog srpskog identiteta i zaboravljaju jezik, istoriju i kulturu svog naroda", ocenjuje Popović.

Smatra da nikada nije bilo važnije nego danas da se Srbi ponovo okupe oko jednog programa koji ne ugrožava nikoga, ali nas učvršćuje i čuva "u teškim i složenim vremenima na Balkanu".

Srbija svim pripadnicima nacionalnih manjina pruža sva moguća prava po najvišim evropskim standardima, što nam je više puta priznato, ističe lider SNP i dodaje da najavljenom Deklaracijom "imamo puno pravo da isto tražimo za naš narod".

"Ovaj najavljeni korak je prilika za nacionalno okupljanje i postizanje novog nacionalnog jedinstva o najvažnijim pitanjima budućnosti našeg naroda", zaključio je Popović i pozvao sve političke subjekte, javne ličnosti i nacionalne institucije da podrže Deklaraciju o očuvanju srpske nacije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи