"Oluja" među Hrvatima u Srbiji

Hrvatski demokratski forum pozvao je predsednika Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini i narodnog poslanika Tomislava Žigmanova da se više ne oglašava o položaju Hrvata u Srbiji, jer, kako navodi potpredsednik HDF-a Zvonimir Perušić, nema takav legitimitet, a svojim izjavama samo "doliva ulje na vatru" u odnosima između Srbije i Hrvatske u vreme godišnjice akcije "Oluja".

Žigmanov je nedavno izjavio kako Hrvati u Vojvodini, u vreme godišnjice "Oluje", "moraju da ćute, da budu tihi, sklanjaju se, skrivaju".

Istovremeno je kritikovao srpske vlasti što šalju negativne i osuđujuće poruke povodom proslava godišnjice te vojne operacije u Hrvatskoj, te ukazao da postoji i niz manifestacija kojim se obeleževa stradanje Srba tokom "Oluje".

Ocenio je da su i ove, kao i ranijih godina, uoči godišnjice "Oluje", u javnosti Srbije osnaženi antihrvatski stavovi.

Dodaje da u Srbiji takvi stavovi dodatno podstiču ocenu o Hrvatima kao stalnim neprijateljima Srba.

"Stoga je, čini se, jasno zašto je ovo vreme kada Hrvati u Vojvodini više ćute, kada je poželjno biti tih, kada se ne treba pojavljivati u javnosti sa hrvatskim zastavicama", istakao je Žigmanov.

"HDF predlaže Žigmanovu da se više nikad ne izjašnjava u ime Hrvata iz Srbije ni u jednom povodu, jer on nije njihov predstavnik, oni ga nisu birali niti ga smatraju zastupnikom svojih interesa", reagovali su iz Hrvatskog demokratskog foruma, uz napomenu da su sačekali da prođe godišnjica "Oluje" i da se smire tenzije tim povodom.

"Žigmanov je i ovoga puta, po nalogu drugih, a ne Hrvata iz Srbije, dolio ulje na ionako već uzavrelu situaciju kakva je i inače između Hrvatske i Srbije u avgustu svake godine", ističe Zvonimir Perušić u saopštenju.

Perušić, "sa ponosom" navodi da Hrvati u Vojvodini ne moraju da ćute, niti da budu tihi, sklanjaju se, skrivaju, niti to, kako ističe, oni čine.

"Hrvati u Vojvodini nisu kukavice i strašljivci, niti su zajednica bez mišljenja i stava, a u sredini u kojoj žive svoja mišljenja i stavove izražavaju slobodno i svugde, osim u medijima koje kontroliše Žigmanov sa svojom strankom DSHV", poručuje HDF.

Hrvati u Vojvodini će i ovog avgusta, umesto da ćute, budu tihi, sklanjaju se i skrivaju, kako ih podučava Žigmanov, raditi upravo suprotno, naglašava HDF.

"Za vreme trajanja tradicionalne Dužijance u Subotici, izaći će na ulice, ponositi se svojim nošnjama, svirati i pevati svoje pesme i uspravno hodati ulicama grada koji je njihov onoliko koliko i svih ostalih koji u njemu žive. Hiljade Hrvata iz cele Vojvodine i Srbije pratiće kulturne, folklorne, zabavne i druge manifestacije uprkos tome što Žigmanov pokušava da ih upregne u kolo mržnje u kojem oni ne žele da učestvuju", ukazuje se u saopštenju.

HDF poziva sve da od četvrtka do nedelje prošetaju Suboticom i uvere se u kojoj je meri narod na jednoj strani, a Žigmanov sa svojih nekoliko "etnobiznismena" na drugoj.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво