Vulin: Nije NATO vežba nego regionalna inicijativa

Vežba "Regeks 2018", planirana za iduću godinu, u kojoj Srbija učestvuje sa NATO-om, jeste komandno-štabna vežba, koja se i ranije održavala na prostoru naše zemlje i nije NATO vežba već regionalna inicijativa, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin i poručio da je Srbija neutralna zemlja.

"To nije NATO vežba, već regionalna inicijativa i ništa drugo", rekao je Vulin odgovarajući na novinarsko pitanje da li vežbe u kojima Srbija učestvuje sa NATO-om menjaju naš stav o vojnoj neutralnosti.

Inicijativa, kako je podsetio, postoji od 2013. godine.

"Do sada se ta regionalna inicijativa sprovodila u Turskoj, BiH, Grčkoj, Jordanu, a iduće godine će biti kod nas. To je komandno-štabna vežba, koja će biti podržana određenim računarskim simulacijama, i to su vežbe koje su se i ranije održavale na prostoru naše zemlje. Prva vežba takvog tipa urađena je 2010. godine", kaže Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbija je neutralna zemlja i vežbaće sa svima od kojih možemo nešto da naučimo, i sa NATO-om, i sa ODKB-om.

"Vežbaćemo i bilateralno sa Oružanim snagama SAD, vežbaćemo bilateralno sa snagama Ruske Federacije i sa svakim od koga možemo nešto da naučimo, mi ćemo raditi. Dok je Aleksandar Vučić predsednik države i vrhovni komandant i dok sam ja ministar odbrane, Srbija neće ući u NATO pakt", poručio je Vulin.

Vežba "Regeks 2018" je rezultat i nastavak vojne saradnje više zemalja u okviru regionalne inicijative pokrenute 2013. godine, a realizuje se uz stručnu i delimičnu finansijsku podršku Komande združenih snaga Napulja i prema NATO standardima koje su prihvatile i sve države članice EU.

Troškove učešća na vežbi snosi svaka zemlja učesnica za svoje pripadnike.

Naredne, 2018. godine, održavanje vežbe "Regeks 2018" biće u Srbiji. U planu je komandno-štabna vežba podržana računarskim simulacijama po temi "Rad komande multinacionalne brigade u multinacionalnim operacijama".

Do sada je učešće na vežbi potvrdilo 12 država članica Mediteranskog dijaloga, Partnerstva za mir i NATO-a.

"Regeks 2018" nije prva međunarodna vežba koja se prema NATO standardima realizuje u Srbiji.

Prethodno su realizovane vežbe "Viking 14" i "Logeks 15", kao i jedan segment vežbe "Combined endeavour 2011".

Prva vežba u okviru regionalne inicijative (Regeks – Regional exercise) održana je 2014. godine u Turskoj, uz učešće pet oficira Vojske Srbije.

Vežba "Regeks 15" realizovana je u Grčkoj uz učešće četiri oficira Vojske Srbije, a 2016. godine vežba je realizovana u Bosni i Hercegovini uz učešće pet štabnih oficira i jednog voda Vojne policije Vojske Srbije.

Ove godine vežba je realizovana u Jordanu uz učešće četiri štabna oficira Vojske Srbije.

Vulin podržava inicijativu o spomenicama

Ministar Vulin je podržao inicijativu o dodeli državnih spomenica u čast heroja sa Košara, ocenjujući je kao odličnu.

Upitan o radu Kancelarije ordena Predsedništva Srbije na pripremi procedure za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama, Vulin je rekao da je Aleksandar Vučić prvi političar u Srbiji koji je čitavom svetu rekao da je 1999. godine na Srbiju bila izvršena NATO agresija.

"Vučić je prvi političar u Srbiji koji je sa pozicije predsednika Vlade smeo da stane ispred Vlade, da stane ispred kamera čitavog sveta i kaže da je 1999. na nas bila izvršena NATO agresija i da je svako onaj koji se suprotstavljao NATO agresiji bio junak i da zaslužuje poštovanje i sećanje ove zemlje", rekao je Vulin.

Ta inicijativa, kaže, govori o nama, o tome koliko mi treba da se sećamo onih koji su bili najbolji i koliko mi treba da pokažemo samopoštovanje jer, ističe, narod koji ne poštuje sebe i svoje žrtve, ne može da se nada da će ga bilo ko drugi poštovati.

Ti momci su nas, kaže, zadužili, i svi oni koji su se borili, svaki stanovnik Srbije 1999. je zadužio srpski narod sećanjem ako ničim drugim.

"Apsolutno podržavam tu inicijativu i mislim da treba da se proširi ne samo na Košare nego i na druge velike bitke u našoj istoriji", kaže Vulin i podseća da je Vlada podigla spomenik jednom od junaka sa Košara, Tiboru Cernu.

Kako pišu današnje Novosti, Kancelarija ordena Predsedništva Srbije radi na pripremi procedure za dodelu državnih spomenica u čast heroja bitke na Košarama, a razmatra se i mogućnost da slično priznanje dobiju svi učesnici velikih i najtežih bitaka na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи