Selaković: Cilj Deklaracije očuvanje jezika i kulture

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je za RTS da najavljena Deklaracija Srbije i Republike Srpske o opstanku srpske nacije i srpskog naroda nije motivisana dnevnopolitičkim potrebama kao ni velikosrpskim nacionalizmom. Ističe da je cilj očuvanje srpskog jezika i kulture, jer kad nema jezika, onda nema ni naroda. Dobro je da je unutrašnji dijalog o KiM počeo jer Srbija mora određene stvari da raščisti sama sa sobom i da prestane da živi u utopijama, kaže Selaković.

Nikola Selaković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da srpski narod ima pravo da traži mesto opstanka u globalnom svetu.

Ističe da je cilj Deklaracije očuvanje srpskog jezika i kulture.

Selaković navodi da opasnost kojoj su izloženi srpski jezik i kultura nije samo u generacijama Srba koji su u rasejanju, već je to vidljivo i u okruženju, na teritorijama na kojima Srbi žive vekovima, a na kojima su ugroženi jezik i opstanak.

"Kad nema jezika, nema ni naroda", poručuje Selaković.

Dodaje da će biti predložene određene mere koje će pomoći da se sačuvaju jezik, pismo i identitet.

Selaković je naveo i pozitivno iskustvo iz Švajcarske, gde je na "fantastičan odjek" naišao pokušaj srpskog ministarstva da se sačuva srpski jezik kroz inicijative putem ambasada.

Kako je rekao, najnormalnija stvar u svetu su institucije kao što su nemački Geteov institut ili španski Institut "Servantes".

"Zašto mi ne bismo imali naš institut?", upitao je Selaković.

Ističe da se ide ka tome da to bude deklarativni i pravni akt koji će usvojiti najviša zakonodavna tela Srbije i RS i dodaje da nije reč o pitanju koje tretira teritorijalni status Srbije i RS.

"Srbija je primer garancije prava manjina. Ništa više od toga ne tražimo za Srbe u drugim državama regiona", kaže Selaković.

"Dijalog o KiM se odvija na zadovoljavajući način" 

Govoreći o pozivu predsednika Vučića na unutrašnji dijalog o Kosmetu, Selaković napominje da je to najvažnije političko pitanje.

Kaže da je predsednik zadovoljan načinom na koji je njegova inicijativa naišla na odjek u javnosti.

Selaković kaže da se o toj temi govori i da su se dosad u najvećoj meri čule dve vrste mišljenja – ona koja kažu da je potrebno održavati status kvo i ona koja kažu da bi Kosovo trebalo predati Albancima.

"Ni prvi ni drugi stav nisu dobri, to su dve krajnosti koje ne korespondiraju sa realnim stanjem. Realno stanje je da status kvo tihim putem vodi ka nestajanju Srba na KiM. A ovaj drugi stav nije prihvatljiv. Šta da damo Albancima? Ono što je naše i ono gde Srbi čine većinu?", rekao je Selaković.

Poručuje da Srbija mora da raščisti određene stvari sama sa sobom i da ne živi u utopijama.

"Dijalog je počeo da se odvija na dobar i zadovoljavajući način", rekao je Selaković i dodao da bi jednog dana mogao da uđe u institucionalizaciju.

Objašnjava da nije reč o dijalogu gde sede dvoje, troje ili 20 ljudi i pričaju, već u njemu učestvuje javnost, mediji, akademska zajednica, nevladine organizacije... 

Govoreći o taksama koje je Hrvatska uvela na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, Selaković je podsetio da to nije prvi put da Hrvatska pokušava prisilno da reguliše ekonomske tokove političkim odlukama.

"To im se ranije obilo o glavu i očekujem da bude tako i ovog puta", naveo je Selaković. 

Kada je reč o mogućoj poseti Aleksandra Vučića Zagrebu, Selaković kaže da je uveren da će Vučić, kao čovek dijaloga, prihvatiti poziv ukoliko mu ga uputi predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kako kaže, očekuje da budu pokrenuta pitanja koja Zagreb stalno inicira, a to je položaj hrvatske manjine u Srbiji. Međutim, navodi da će i predsednik Vučić pokrenuti pitanje ostvarivanja prava srpskog naroda u Hrvatskoj i da će insistirati na ispunjenju postignutih dogovora.

Kada je reč o mogućoj poseti Vučića BiH, Selaković kaže da i dalje nema jasnog poziva, ali podseća da je Vučiću BiH jedan od prioriteta.

Nikola Selaković dodaje i da se može očekivati poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji sa brojnom delegacijom privrednika i investitora.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво