Milićević: Umesto sukoba razgovaramo da bismo imali budućnost

Šef poslaničke grupe socijalista u Skupštini Srbije Đorđe Milićević smatra da je poziv predsednika države Aleksandra Vučića na dijalog o Kosovu i Metohiji hrabar i ozbiljan korak u iznalaženju trajnog i održivog rešenja, ali ga nikako ne vidi kao poziv da se prizna jednostrano proglašena nezavisnost Kosova.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Milićević sa žaljenjem primećuje da to mnogi nisu shvatili, poput pojedinih opozicionih stranaka koje su, kaže, pokazale da nisu spremne za ozbiljne razgovore i dijalog.

Za razliku od njih, kojima je to dnevnopolitička tema, za socijaliste je, kaže Milićević, to pitanje koje se tiče budućnosti Srbije.

Uveren je da građani očekuju odgovoran odnos prema ovom pitanju i raspravi, umesto političkog nadmetanja, nadmudrivanja, prebacivanja odgovornosti i borbe za politički rejting.

Navodeći da su predsednik Srbije i Vlada posvećeni interesima budućnosti a ne interesima rejtinga i popularnosti, on podseća da smo ne tako davno bili svedoci kako su neki "državnici" branili nacionalne i državne interese, tako što su u trenutku kada Srbiji otimaju deo teritorije bili u "veoma važnoj zvaničnoj poseti Rumuniji" umesto uz svoj narod.

Milićević primećuje da se slično događa i danas, kada za pojedine opozicione stranke ponovo postoje važnije i značajnije teme, poput nekakvog ujedinjenja opozicije pred beogradske izbore, "a udružuju se ne da bi, kako kažu, pobedili – već da bi politički preživeli".

"Danas spremnost da dele lekcije pokazuju oni koji imaju najmanje prava na to", primećuje Milićević, te navodi da je rasprava o Kosovu za socijaliste još jedna prilika da vidimo da li smo u mogućnosti da realno sagledamo situaciju u kojoj se nalazimo, pri čemu smatra da osnova za traženje i iznalažnje rešenja mora da bude – istina.

Ponavlja da SPS podržava jasnu opredeljenost za dijalog jer je to, kako kaže, jedini način da se dođe do održivih, prihvatljivih rešenja, te zaključuje: "Umesto sukoba razgovaramo da bismo imali budućnost".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи