Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta, verifikovani mandati

Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta počela je sa gotovo dva sata zakašnjenja i u prilično konfuznoj atmosferi, što samo potvrđuje da danas nijedna koalicija, odnosno partija nema obezbeđenu parlamentarnu većinu. Sednica je, nakon polaganja zakletve poslanika, prekinuta i nakratko nastavljena u 15 časova. Sutra u 10 časova poslanici će se ponovo okupiti, javlja dopisnik RTS-a.

U 15 časova je nakratko nastavljena sednica koja je ranije bila prekinuta. Njoj, međutim, nisu prisustvovali poslanici najbrojnije koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK) iz koje treba da predlože kandidata za predsednika skupštine. Nastavak sednice planiran je za sutra u 10 časova.

Iz opozicije su najavili da neće glasati za predsednika parlamenta ako kandidat bude Kadri Veseli. Zatražili su da koalicija oko DPK predloži kandidata prihvatljivog za sve.

Ranije danas, nakon što su novoizabrani poslanici položili zakletvu, zamenik predsednika Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj zatražio je odlaganje sednice za još dva sata (za 15 časova) radi dogovora o kandidatu za predsednika.

Poslanik Samoopredeljenja Glauk Konjufca je, naime, reagujući na zahtev Hodžaja rekao da, ako im nije bilo dovoljno dva meseca da se dogovore, neće im pomoći ni naredna dva sata.

"Svi znamo da će vaš kandidat biti Kadri Veseli, a s obzirom na to da će većina glasati protiv, upravo je razlog da vam dva sata neće biti dovoljno", rekao je Konjufca.

Istakao je da današnje ponašanje poslanika velike, tzv. ratne koalicije licemerno i da je pokazalo da nemaju neophodnu parlamentarnu većinu za izbor predsednika i formiranje nove vlade.

Inače, današnja sednica, koja je bila zakazana za 10 sati, počela je sa zakašnjenjem pošto se poslanici koalicije okupljene oko DPK nisu pojavili pa nije bilo kvoruma za rad.

Ubrzo nakon otvaranja sednice, najstariji poslanik iz reda pokreta Samoopredeljenja Adem Mikulovci proglasio je tridesetominutnu pauzu.

Pred početak sednice, predsednik Srpske liste Goran Rakić najavio je da će poslanici Liste glasati za izbor predsedništva skupštine.

"Vodićemo računa o interesima srpskog naroda, a podržaćemo izbor predsedništva jer ne želimo da budemo kočnica za formiranje institucija. O eventualnoj podršci za formiranje vlade razgovaraćemo tek nakon izbora predsedsnika, a o učešću u vladi takođe ćemo razgovarati sa bitnim partnerima ukoliko bi naš ulazak u vladu značio bolji život srpskog naroda na KiM", rekao je Rakić.

Konfuzijom tokom današnje sednice su se obistinile najave da će biti problema tokom izbora predsednika skupštine. Vodeća koalicija još nije odredila svog kandidata za predsednika parlamenta, a nije sigurna ni da li ima 61 poslanički glas, koliko je potrebno za izbor predsednika i potpredsednika skupštine. 

Najbrojnija koalicija ima kandidata za premijera – Ramuša Haradinaja, koji tvrdi kako ima dovoljno glasova da okupi novu vladu.

Iz druge i treće po redu stranke Albanaca tvrde da Haradinaj nema dovoljnu podršku i da čekaju rasplet situacije i svoju šansu. 

Kako javlja izveštač RTS-a, konstitutivnoj sednici prisustvovao je i bivši šef verifikacione misije OEBS-a na Kosovu Vilijam Voker, koji je više puta isticao da ima projekat za ujedinjenje Albanaca – na Kosovu, u Albaniji i dijaspori. Voker je ranije podržavao pokret Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара