Brnabićeva u Podgorici sa Markovićem i Zvizdićem

Predsednica Vlade Ana Brnabić i njen crnogorski kolega Duško Marković sastali su se u Vili "Gorica" u Podgorici, uoči Samita američko-jadranske povelje koji se održava u Crnoj Gori. U odvojenom susretu Brnabićeva je razgovarala i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Brnabićeva je crnogorskom kolegi poručila da Srbija želi da se nastavi plodotvorna saradnja sa Crnom Gorom i naglasila da sva otvorena pitanja dve države treba da rešavaju zajedničkim dijalogom, na uzajamno prihvatljiv način.

Kada je reč o procesu evropskih integracija, Brnabićeva je konstatovala da je saradnja sa Crnom Gorom veoma pozitivna i pozdravila napredak te države na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Podvukla je da uspešan put jedne države ka EU doprinosi približavanju celog regiona istom cilju.

Ukazala je na činjenicu da postoji obostrani interes za realizaciju zajedničkih projekata, pre svega u oblasti saobraćaja i infrastrukture, pa je sa crnogorskim premijerom razgovarala o obnovi železničke pruge Beograd – Bar, izgradnji auto-puta Beograd – Bar, kao i drugim projektima.

Jedna od zajedničkih tema bila je i saradnja u oblasti turizma, informacionih tehonologija i poljoprivrede.

Premijerka i Marković su razgovarali i o pitanju položaja Srba u Crnoj Gori, na šta je Brnabićeva naglasila da očekuje poštovanje prava Srba, njihovog jezika, identiteta i kulturnog nasleđa u toj državi.

Osvrnula se i na nedavno održani Samit lidera zapadnog Balkana, održan u Trstu 12. jula, i naglasila da su rezultati tog skupa veoma važni kako zbog rezultata na ekonomskom planu, tako i na političkom, saopštila je vladina Kancelarija za medije.

"Srbija i BiH uspešno sarađuju u više regionalnih inicijativa"

U odvojenom susretu Brnabićeva je razgovarala i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i tom prilikom istakla da Srbija snažno podržava razvoj odnosa sa BiH, koju vidi kao jednog od ključnih partnera u regionu.

Brnabićeva i Zvizdić su se sastali na marginama Samita Američko-jadranske povelje (A5).

Premijerka je dodala da Srbija očekuje dalje intenziviranje političkog dijaloga na svim nivoima, kao i da se nada nastavku prakse održavanja zajedničkih sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH.

Podvukla je da je Srbija zadovoljna činjenicom da postoji uzajamna podrška u procesu evropskih integracija i regionalnoj saradnji, kao i obostrana zainteresovanost za jačanje međusobne saradnje u toj oblasti.

Ukazala je i da je zadovoljna što Srbija i BiH učestvuju i uspešno sarađuju u više regionalnih inicijativa, u okviru "Berlinskog procesa", navodi se u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Konstatujući da je BiH jedna od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije, Brnabićeva je naglasila značaj daljeg razvoja ekonomske saradnje, kroz rast trgovinske razmene, investicionu saradnju, infrastrukturne projekte i zajednički nastup na trećem tržištu, posebno u namenskoj i građevinskoj industriji.

Smatramo da postoji obostran interes za revitalizaciju infrastrukture koja nas povezuje, rekla je Brnabićeva i kao najvažnije istakla modernizaciju i izgradnju putnog i železničkog pravca Beograd – Sarajevo, izgradnju međudržavnog mosta Ljubovija – Bratunac i daljem radu na energetskim projektima na Drini.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво