Kako treba da izgleda unutrašnji dijalog o Kosmetu

Unutrašnji dijalog o pitanju Kosova i Metohije za njegovog inicijatora, predsednika Srbije, izuzetno je značajan, jer ćemo nakon njega, ocenjuje, biti mnogo objektivniji i odgovorniji. Opozicija je skeptična, a SANU i Crkva su za razgovor. Pojedini kosovski političari poziv predsednika Srbije za pokretanje unutrašnjeg dijaloga tumače kao unošenje "novog duha realizma" u razgovore o kosovskom pitanju.

Inicijator unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji pojašnjava zašto je on neophodan.

"Postigli mi neki dogovor ili ne, mi ćemo razbistriti svoje misli, biti mnogo objektivniji i u budućnosti ozbiljniji i odgovorniji kada je reč o Kosovu i Metohiji", poručuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Niko to bolje ne zna, ističe, od Srba koji tamo žive.

O eventualnoj podeli Kosova i Metohiji, kao jednoj od opcija koja bi mogla da iz toga proizađe, ne želi da govori.

"Ne mogu da odgovaram na takva pitanja uopšte. Šta god bih rekao, izvuklo bi se ne znam ni ja šta, i onda spekulacijama nikad kraja", dodaje Vučić.

SANU je za razgovor. Inicijator poziva i opoziciju. Iz pokreta Saše Jankovića kažu da ne znaju šta su Vučićevi prioriteti. Dveri smatraju – od kompromisa o kojem Vučić govori, nema ništa, DS očekuje konkretan predlog, dok radikali nemaju potrebu da u njemu učestvuju. DSS je za razgovor, ali samo o tome kako da se Kosovo sačuva. SDS smatra da bi opozicione partije trebalo da zauzmu zajednički stav. Lider SPS-a i šef diplomatije je zagovornik dijaloga.

"Kako kaže pesma: 'Kud god da krenem, tebi se vraćam, Kosovo...' Kud god da krenete, na koju stranu, to je tema, ta tema mora da se reši. Mnogi napadaju Vučića da on priprema teren za priznanje KiM, ko je to rekao? Imaju sad u unutrašnjem dijalogu lepu šansu da svi predstavnici opozicije kažu šta hoće", rekao je šef diplomatije i predsednik SPS-a Ivica Dačić.

Pozivu na razgovor odazvaće se SPC, potvrđuju za RTS.

"Apelujemo na naše državnike da ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje KiM, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti", poručuje njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Od 2003. doneseno je 13 rezolucija, deklaracija, platforma, planova – a sve su ticale ili unutrašnjeg gledanja na Kosova ili dijaloga sa drugom stranom.

"Sama činjenica da mi sve te naše rezolucije o Kosovu maltene ne pominjemo, pokazuje koliko nam znači neka vrsta aktova koji treba da nas obavezuju o Kosovu. Na neki način to pokazuje i naš odnos prema Ustavu. Unutrašnji dijalog, to deluje kao dobra ideja, ali sa kim. To ne sme da liči na truli kompromis kao povodom donošenja mitrovdanskog ustava", rekao je novinar lista Danas Zoran Panović.

Unutrašnji dijalog vodio bi se nezavisno od razgovora Beograda i Prištine, koji traju od 2011. Preduslov za nastavak briselskog dijaloga je formiranje institucija na Kosovu i Metohiji. Ovaj unutrašnji mogao bi da počne na jesen.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво