Prioritet Bugarske proširenje EU na Zapadni Balkan

Srbija treba da iskoristi predsedavanje Bugarske Evropskim savetom da otvori što više poglavlja, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić posle susreta sa koleginicom iz Bugarske Katarinom Zaharievom. Tokom razgovora je dogovoreno da Beograd i Sofija probleme, ako ih bude bilo, rešavaju međusobno, a ne preko Brisela. Prioritet Bugarske tokom predsedavanja EU biće proširenje zemljama Zapadnog Balkana, poručuje Zaharijeva.

Zaharijeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije navela da će osnovni prioritet Bugarske tokom predsedavanja biti proširenje EU zemljama Zapadnog Balkana.

"Podsetiću vas da je Bugarska ne samo veoma važna zemlja za Srbiju zato što postoji bliskost između naših naroda i zajednički interesi, već i zbog toga što će Bugarska imati veliku odgovornost jer će predsedavati EU u prvoj polovini iduće godine", rekao je Dačić.

Ocenio je da su odnosi dve zemlje dobri i stabilni, da postoji visok nivo komunikacije i međusobnih poseta, primetivši da se sa Zaharijevom sreće već peti put u mesec dana.

Kaže da postoji i visok nivo međusobnog poverenja i bliskosti između premijera Bugarske Bojka Borisova i predsednika Aleksandra Vučića.

Predsedavanje Bugarske Srbija treba da iskoristi da otvori što više poglavlja, rekao je Dačić i naveo da to važi i za estonsko predsedavanje Evropskom savetu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Dačić kaže da je ona na nivou između 700 i 800 miliona evra i da može biti i bolja, a ukazao je i na zajedničke projekte poput autoputa, gasovoda i završetka istočnog kraka Koridora 10.

Posebno je naglasio važnost interkonekcije sa Bugarskom za energetsku stabilnost, budući da se najavljuje da će od 2019. dolazak gasa iz Rusije preko Ukrajine biti zatvoren.

Navodeći da će se Bugarska tokom predsedavanja baviti regionom, Dačić ističe da je Srbija životno zainteresovana za mir i stabilnost u regionu i ponovio da je strateški pravac Srbije Evropska unija.

Dačić je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja turista iz Bugarske, a bilo ih, kaže, 88.000.

Sa bugarskom koleginicom Dačić je razgovarao i o održavanju biznis konferencije u Nišu ili nekom drugom gradu na jugu Srbije koja će biti posvećena razvoju upravo u tom delu zemlje gde žive Bugari.

Zaharijeva je zahvalila na gostoprimstvu i iskrenim razgovorima i navela da će osnovni prioritet predsedavanja Bugarske EU biti proširenje zemljama Zapadnog Balkana.

"To je cilj bugarskog predsedavanja. Smatramo da EU neće biti potpuna bez članstva zemalja zapadnog Balkana. Mislim da je to mogućnost za ekonomski razvoj i mir na Balkanu", rekla je šefica bugarske diplomatije.

Mladi moraju da imaju jasnu perspektivu 

Šefica bugarske diplomatije kaže da se možda neće desiti za dve-tri godine, ali mladi moraju da imaju jasnu perspektivu.

Zaharijeva je ukazala na važnost reformi i na to da je Bugarska, zahvaljući članstvu u EU, smanjila nezaposlenost, izgradila infrastrukturu i objekte zahvaljući evropskoj solidarnosti.

Najavila je da će Bugarska pomoći Srbiji naročito za poglavlje 23 i 24, koja se odnose na ljudska prava, borbu protiv korucoije, pravnu reformu, tako što bi poslala svoje ešperte, a pozvala je i nadležne da dođu u Ministarstvo Bugarske i upoznaju se sa njihovim iskustvom.

"Naši odnosi su dobri i sitni problemi ne treba da ih kvare", rekla je Zaharijeva dodajući da je zajednička želja da se eventualni međusobni problemi rešavaju brzo.

Uvek, kaže, postoji mogućnost za poboljšanje položaja manjine, a govorila je i o energetskoj bezbednosti Evrope koja je, smatra, nemoguća bez energeteske bezbednosti na Balkanu.

Na pitanje novinara da li je bilo reči o slučaju Cvetana Vasileva, koga bugarsko pravosuđe traži, i da li to može pogoršati odnose, ona je rekla da nije bilo reči o tome, međutim, navela je da postoje određene procedure, te da se nada da će sudski sistem u Srbiji da ostvari sve uslove i omogući bugarskom pravosuđu da završi taj slučaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво