Vučić i Zaharijeva o saradnji Srbije i Bugarske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa zamenicom premijera i ministarkom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharijevom o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, kao i o evrointegracijama Srbije, s obzirom na to da ta Bugarska predsedava EU u prvoj polovini sledeće godine.

Vučić je zahvalio Bugarskoj na kontinuiranom zalaganju za nastavak politike proširenja Evropske unije, koja je i jedan od prioriteta programa njenog predsedavanja, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Republike.

Takođe, istakao je moguću korist od potpisivanja novog Memoranduma o saradnji dveju zemalja u oblasti evrointegracija, što bi omogućilo da Bugarska pruža pomoć Srbiji u pregovaračkim poglavljima.

Bugarska agencija BTA prenosi da je Vučić rekao da srpski narod očekuje da čuje da li je realno da očekuje da se Srbija uskoro pridruži EU.

"Želimo da budemo deo EU jer želimo da budemo demokratsko i transparentno društvo. Nisam siguran da ćemo moći da se razvijamo bez odnosa između nas. Verujemo da možemo da sarađujemo u rešavanju problema koji su uobičajni za ovaj region", prenosi BTA Vučićevu izjavu. 

Bugarska zvaničnica je posebno istakla spremnost za stručnu pomoć u poglavljima 23 i 24 i ponovila inicijativu Bugarske za održavanje Samita EU - Zapadni Balkan, kako bi i tom prilikom bila potvrđena evropska perspektiva regiona.

Kako prenosi BTA, Zaharijeva je istakla da se sastala sa Vučićem tri puta za 45 dana od kako je postao predsednik.

"Ovo je znak koliko je važno za Bugarsku da vidi da EU nastavlja da se proširuje na Balkan. Zapadni Balkan je od najvećeg prioriteta za bugarsko predsedavanje EU u 2018", rekla je Zaharijeva.

Ona je izazila podršku zahtevu Srbije da dobije jasan vremenski rok za pristupanje EU, naglašava BTA.

Dvoje sagovornika su konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Bugarske dobri i da je obostrani interes da se saradnja unapređuje u svim oblastima, posebno u oblasti trgovine i turizma, ali i energetske i saobraćajne infrastrukture.

Šefica bugarske diplomatije je izrazila zahvalnost na svemu što državni organi Srbije čine za bugarsku manjinu u našoj zemlji, a tokom sastanka je postignut dogovor da se nastavi sa radom na zajedničkom rešavanju pitanja informisanja bugarske manjine na maternjem jeziku.

Vučić i Zaharijeva istakli su neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво