Pašalića sačekala pitanja o Savamali, promeni kabineta

Zaštitnik građana Zoran Pašalić, nakon što je položio zakletvu u parlamentu, odmah je odgovarao na pitanja novinara u vezi sa Savamalom, da li će promeniti kabinet i šta je njegov plan rada.

Pašalić je rekao da će gledati da deluje u okviru floskule koju je izrekao Aleksis de Tokvil, da je "Ustav ledena voda koja hladi političku moć".

U vezi sa kritikama opozicije da je studirao više godina, Pašalić kaže da su te godine vezane za njegov rad.

Nije želeo da komentariše svog prethodnika Sašu Jankovića, jer je, kaže, Janković sada političar, a on Zaštitnik koji ne sme da daje političke izjave.

"Ono što je osnovno to je da kontinuitet mora da postoji, kao i u svakoj funkciji koja se obavlja, preuzimate predmete koji su u radu, prvo što mi je posao je da pogledam i vidim da li su ti predmeti u skladu sa onim što zakon predviđa, da li su završeni u rokovima, ako su završeni prvi ću se radovati, ako ne, požurićemo da rešimo", rekao je Pašalić.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa Savamalom, Pašalić je rekao da mu treba malo vremena da pogleda predmet, ali je istakao da će raditi kao i do sada.

"Nikada se nijedan predmet nije izdvajao u institucijama u kojima sam radio. Svaki ima svoju težinu. Za nekoga ko je uložio žalbu ili je nešto napisao Zaštitniku njegov predmet je važniji nego bilo koji drugi. Svi će se predmeti gledati sa podjednakom težinom", rekao je Pašalić.

Na pitanje da li će promeniti članove kabineta, što je ranije danas zatražio poslanik SNS-a Vladimir Đukanović, Pašalić je odogovrio:

"Molim vas za nekoliko dana, sutra krećem na svoj novi posao, moram da upoznam ljude, da sagledam njihove mogućnosti, siguran sam da na taj broj predmeta koje oni svake godine rešavaju i broj zaposlenih, nije lako izaći na kraj. Sve što bude bilo ubuduće, obratiću se javnosti i javnost će to moći vrlo pomno da prati", rekao je Pašalić.

Poručio je svim građanima da će njegova vrata biti otvorena za njih i da će im pomoći u skladu sa njegovim ovlašćenjima i zakonom.

"Ono što želim da kažem za kraj je da je poznati konstitucionalista Aleksis de Tokvil rekao da je ustav ledena voda koja hladi političku moć i gledaću da u skladu sa tim delujem", poručio je Pašalić.

Kaže i da Zaštitnik građana nije personalna funkcija već je reč o instituciji.

Novi Zaštitnik je zahvalio poslanicima, koji su mu poklonili poverenje, kao i onima koji nisu glasali za njegov izbor.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи