Poslanici ponovo o kodeksu, burno i uz opomene

U Skupštini Srbije ponovo je pokrenuto pitanje usvajanja kodeksa ponašanja poslanika, a Administativni odbor formirao je radnu grupu za izradu tog akta. Na burnoj sednici Odbora polemisalo se o tome da li uopšte postoji poteba za takvim aktom, a obeležile su je i kazne, isključivanje mikrofona i napuštanje sale.

Sve poslaničke grupe, osim Srpske radikalne stranke i Liberalno-demokratske partije predložile su svoje predstavnike u radnoj grupi.

LDP i SRS smatraju da umesto na kodeksu, poslanici treba da rade na izmeni Poslovnika o radu parlamenta za koji kažu da je važniji posao od donošenja kodeksa.

Predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović iz SNS kaže da je uputio poziv svim poslaničkim grupama da predlože svoje članove, i naglasio da je namera da se kodeks u parlamentu ne usvoji pukom većinom, nego da se postigne konsenzus.

"Nije mi namera da se kodeks donese pošto poto, nego da se zajednički dogovorimo o njegovoj sadržini", rekao je Martinović koji je pozvao poslaničke grupe, koje to nisu do sada učinile, da predlože svoje predstavnike u radnoj grupi.

Martinović tvrdi da želi da odagna sve sumnje da će kodeksom biti umanjena neka prava poslanika.

"Tu vrstu straha ne treba da imate", poručio je Martinović posle iznošenja takvih stavova u raspravi i rekao da se nada da će taj akt uskoro biti usvojen.

Ako smo politički protivnici, duboko sam uveren da ne treba da budemo neprijatelji, ne treba jedni druge da mrzimo, vređamo i psujemo, dodao je predsednik Odbora.

Poslanik SRS-a Nemanja Šarović kaže da je laž da postoji iskrena želja da se do kodeksa dođe konsenzusom i da se to vidi po tome što bi toj radnoj grupi predsedavao Martinović za koga kaže da je "najbolji predstavnik poslaničke grupe SNS-a, svetionik doslednosti i morala, najlepiši i napametniji u poslaničkoj grupi SNS i prava moralna gromada".

Šarović je predložio da se donese još jedan kodeks koji bi kaže, zabranio "političku prostituciju", kako se ne bi preletalo iz jedne u drugu stranku.

Oštri komentari i negodovanje radikala 

Šaroviću je Martinović isključio mikrofon i izrekao najpre jednu, a potom i drugu opomenu zbog urušavanja dostojanstva odbora, navodeći da neće dozvoliti da Šarović od odbora pravi cirkus i vređa poslanike.

Zbog izricanja opomena negodovali su i Šarović, koji kaže da nikoga nije vređao, ali i njegov stranački kolega Milorad Mirčić, koji je primetio da Martinović "nije imao takve manire dok je bio u SRS-u".

Šarović i Mirčić, koji smatraju da je izrada kodeksa gubljenje vremena, potom su napustili sednicu.

Poslanik LDP-a Nenad Milić kaže da je besmisleno u ovom trenutku raditi na kodeksu, već da treba formirati radnu grupu za izmenu Poslovnika, da bi se smanjila diskrecionih prava predsedavajućeg Skupštini i omogućavanja jednakih uslova za sve poslanike.

Milić je naveo da je svaka vlast do sada Poslovnik o radu tumačila na svoj način i to na štetu opozicije, i istakao da mora da postoji Poslovnik u koji će i vlast i opozicija imati poverenje.

I Milić je otišao pre kraja sednice i to tokom rasprave o sledećoj tački dnevnog reda - Predlogu kodeksa ponašanja poslanika o granicama dozvoljenosti komenatrisanja sudskih odluka i postupaka, koji je podneo Martinović, a koji je takođe posle burne rasprave usvojen.

U raspravi, na pitanje poslanice DJB Branke Stamenković da li će izrada kodeksa ponašanja poslanika krenuti ispočetka ili će se koristiti materajali iz prethodnih skupštinskih saziva koji su se bavili tim pitanjem, Martinović je rekao da će svi članovi radne grupe dobiti materijal neophodan za rad, da postoji početna osnova, te da je na radnoj grupi da se dalje dogovora o sadržaju tog akta.

Poslanik Dveri Srđan Nogo kaže da ne vidi potrebu da se donese takav kodeks, te da je zapravo namera vladajuće većine da još više suzi prava poslanika, da im zabrani političko mišljenje i iznošenje ideja.

Kodeks predviđen Poslovnikom 

Martinović je odbacio te navode i rekao da nije namera da se smanjuju prava poslanika, niti je moguće učiniti, te da je izrada tog akta obaveza predviđena Poslovnikom o radu.

"Krajnje smo dobornamerni i iskreni. Želja mi je, ako je moguće, da se do predloga kodeksa dođe konsenzusom jer će on važiti i za vlast i za opoziciju", rekao je Martinović.

Martinović je povodom kodeksa ponašanja poslanika i o tome koje su granice dozvoljene u komentarisanju sudskih odluka i postupaka, rekao da je obaveza da se kodeks donese proistekla iz Akcionog plana za Poglavlje 23.

O tom se predlogu takođe burno raspravljalo, pa je tako Branka Stamenković rekla da je pre tog kodeksa potrebno izmeniti Ustav tako da se pravosuđe oslobodi političkog pritiska.

Nenad Milić je naveo da je to "papir" u kojem piše isto što i u Ustavu i Poslovniku, da će se i nakon njegovog stupanja na snagu i dalje komenatrisati sudske odluke i da za to neće biti nikakvih sankcija niti moralne osude, jer to taj akt i ne predviđa.

Ograničeno komentarisanje sudskih odluka 

Martinović je naveo da je Vlada prošle godine usvojila takav kodeks, navodeći da već sada po zakonu nije dozvoljeno javno komentarisanje sudskih odluka za krivično delo za koje je zaprećen šestomesečni zatvor i novčana kazna.

Kodeks ponašanja poslanika o granicama dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka stupiće na snagu osmog dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

U raspravi o tom kodeksu, Nenad Milić je kritkovao ponašanje MUP-a, navodeći da su hapšenja nekoliko stotina ljudi zbog različitih krivičnih dela u istom danu zapravo "farsa" i "marketinško ponašanje MUP-a", dok je Branka Stamenković pitala da li će joj taj kodeks zabraniti da govori o ubistvima ispred centara za socijalni rad i o sudskim postupcima zbog kažnjavanja žena u porodičnim sporovima.

Martinović je poručio da stalni napadi na ministra policije zbog hapšenja nisu tačka dnevnog reda sednice odbora, te da ako Milić želi da kaže da policija ne treba da radi, to je njegov politički stav sa kojim se on ne slaže.

Povodom navoda Stamenkovićeve, Martinović je rekao da ne mora svaka smrt i nesreća da budu povod za političko prepucavanje i da se za to optužuju predstavnici vlasti.

Šta predviđa usvojeni Kodeks

Poslanici Skupštine Srbije biće dužni da u izjavama i nastupima u javnosti poštuju pretpostavku nevinosti, odnosno da se pridržavaju načela da se svako smatra nevinim za krivično delo dok se krivica ne utvrdi pravosnažnom sudskom presudom.

Kodeks ponašanja narodnih poslanika o granicima dozvoljenosti komentarisanja sudskih odluka i postupaka predviđa da je poslanik dužan da poštuje autoritet i nepristrasnost suda.

Precizirano je i da poslanik u javnim nastupima i izjavama ne sme da, pre donošenja pravnosnažne odluke suda, za učinioca krivičnog dela označi lice protiv koga je pokrenut krivični postupak ili u odnosu na koje su preduzete radnje koje prethode krivičnom postupku, kao što su hapšenje, saslušanje uhapšenog i zadržavanje osumnjičenog.

Kodeksom je predviđeno da poslanik u javnosti ne sme u toku trajanja krivičnog postupka, da iznosi ideje, informacije ili mišljenja kojima se predviđa tok ili ishod tog postupka ili kojima se ocenjuje procesna vrednost dokaza koji su izvedeni ili tek treba da budu izvedeni, na način na koji je moguće uticati na ishod krivičnog postupka.

Tom zabranom se, kako piše u Kodeksu, sprečava se da se namernim ili nenamerni pritiskom na sud uskrati pravo okrivljenog na pravično i nepristrasno suđenje.

Navodi se i da se tom zabranom ne zadire u pravo poslanika da u izjavama i nastupima u javnosti iznosi ideje, informacije ili mišljenja o radu sudova i drugih pravosudnih organa.

Odredbe kodeksa primenjuju se i u vezi sa učinjenim prekršajima ili privrednim prestupima, kao i u vezi sa drugim sudskim postupcima.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво