Gojkovićeva pozvala Šabića da podnese ostavku

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da podnese ostavku na mesto poverenika i krene u kampanju za mesto gradonačelnika Beograda, ističući da zakon ne predviđa da se zaštitnici građana i poverenici bave politikom.

"Molim vas da date ostavku na mesto poverenika i da danas krenete u kampanju za gradonačelnika Beograda, više će vas poštovati građani Beograda", rekla je Gojkovićeva u Skupštini Srbije tokom rasprave o izboru zaštitnika građana, povodom izjave Šabića da su za uspeh opozicije u Beogradu ključni izborna kontrola i jedinstvo.

Predsednica parlamenta je rekla da je šokirana, da radni dan počinje tako što poverenik Šabić daje intervju i priča o politici i kandidovanju za gradonačelnika Beograda.

Gojkovićeva, koja je debatovala u skupštinskoj raspravi iz poslaničke klupe, rekla je i da očekuje da će parlament danas izabrati novog zaštitnika građana i zamolila Zorana Pašalića, kandidata za tu funkciju, o kom Skupština raspravlja, da se kao novi zaštitnik ne bavi politikom kako je to radio njegov prethodnik.

"Molim (Zorana) Pašalića da bude drastično drugačiji od Saše Jankovića, da se ne bavi politikom, da njegovi izveštaji budu samo u okviru nadležnosti koje ima Zaštitnik građana, definisane zakonima i da ne dođe ni slučajno pod uticaj bilo kojih političkih struktura" rekla je Gojkovićeva. 

Ona ga je zamolila i da omogući da o njegovim izveštajima i diskutujemo, "a ne da ovde komentarišemo političke pamflete šta se sviđa Saši Jankoviću, a šta se ne sviđa u državi i koji politički potezi mu se sviđaju ili ne sviđaju, pošto je to protivno zakonu".

Ističući da u zakonu nigde nema da Zaštitnik građana vodi politiku, Gojkovićeva je navela da je bivši zaštitnik građana "drugi mandat potpuno posvetio polju politike i na kraju nije izdržao i počeo je da vodi izbornu kampanju za predsednika Republike".

"Takvi zaštitnici, poverenici kao što su Janković i Šabić su političari koji odlaze u prošlost Srbije i time je Srbija napravila izuzetno veliki korak", ocenila je Gojkovićeva.

Šabić je ranije izjavio da je za uspeh opozicije u Beogradu ključni izborna kontrola i jedinstvo.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи