Hodžaj: Kosovo ima glasove za učlanjenje u Unesko i Interpol

Ministar spoljnih poslova odlazeće kosovske vlade Enver Hodžaj tvrdi da "Kosovo ima glasove" za učlanjenje u Unesko i Interpol.

Kako portal Kosev prenosi navode prištinskih medija, Enver Hodžaj tvrdi i da odluka o učlanjenju u ove dve, po tvrdnjama kosovskih zvaničnika, za Prištinu ključne organizacije, ipak ostaje na sledećoj vladi čije se formiranje još čeka.

"Ali, kao ministar spoljnih poslova, koji još vrši tu dužnost, mogu da kažem da Kosovo ima glasove da bude deo Uneska i Interpola. U poslednjim mesecima 2017, kao i tokom prošle godine, imao sam intenzivnu agendu lobiranja – posetio sam zemlje Afrike, Južne Azije, Latinske Amerike i bio sam u zemljama Evrope i, naravno, obezbeđivanje glasova za Unesko i Interpol je bio prioritet nad prioritetima", rekao je Hodžaj.

Dodao je i da "pored glasova" za Kosovo postoje i "neke teme i interna pitanja koje treba uraditi", kako bi postalo deo tih organizacija, ne precizirajući na šta konkretno misli.

Kako se podseća, za učlanjenje Kosova u Unesko prištinski zvaničnici lobiraju od 2009. godine, a u novembru 2015. za samo tri glasa Kosovo nije primljeno u Unesko. Tada su glasale ukupno 122 zemlje, 92 su glasale "za", a 50 je bilo "protiv".

Navodi se da je prištinskim vlastima za prijem u Unesko potrebno više od dve trećine glasova članica te organizacije koje učestvuju na zasedanju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво