Poslanici oprečno o "Fijatu"

Poslanici vlasti pozdravili su odluku da se štrajk u "Fijatu" prekine, jer je, kako kažu, to u interesu svih, dok pojedini poslanici opozicije veruju da će ta kompanija sledeće godine, kada im istekne ugovor, otići iz Srbije.

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević kaže da je "Fijat" od strateške važnosti za Srbiju i njenu privredu, pozdravljajući odgovoran odnos premijerke Ane Brnabić i Vlade Srbije prema tom pitanju.

"Veoma je važno da se razgovori nastave i da se dođe do kompromisnog rešenja koje je prihvatljivo za obe strane. Prekid štrajka je u interesu svih, a nastavak štrajka bi imao štetne posledice i negativnu poruku za investitore koji posluju u Srbiji, ali i one potencijalne", rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

Odgovarajući na kritike opozicije da Srbija nije atraktivna za investitore, Milićević je naveo da je politička i ekonomska stabilnost, kao i brzo izdavanje dozvola nešto što nas čini najatrktivnijim u ovom delu Evrope.

Dodao je da je Skupština Srbije dala doprinos tome kroz usvajanje sistemskih zakona, kao što su Zakon o radu, Zakon o inspekcijskom nadzoru, Zakon o ozakonjenju objekata i puni efekti će, kaže, tek biti vidljivi u periodu koji je pred nama.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić kaže da je prekid štrajka nesumnjivo koristan i za radnike i za Kragujevac, ali i za celu Srbiju.

On se nada da će pregovori koji su u toku voditi uspešnom zaključku i dobrom dogovoru za radnike, ali i za kompaniju koja treba da ostane i posluje u Srbiji.

"To je ono što je ispravno, a čime su i (Saša) Radulović i (Zoran) Živković i Boško Obradović nezadovoljni. Njima bi politički odgovarala samo eskalacija situacije i nastavak štrajka i sve ono što predstavlja potpuno bespotreban i opasan rizik, upravo za radnike u 'Fijatu'", rekao je on.

Podsetio je da nove investicije zavise od onih koje su implementirane u našoj zemlji i svaki investitor sa velikom pažnjom prati kako posluje i kako se prema njemu odnosi država.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković smatra da je logično očekivati da sledeće godine, kada istekne ugovor, italijanska kompanija "Fijat" napusti Srbiju.

On je u parlamentu rekao da je to posledica lošeg ugovora, ali je dodao i da sadašnja vlast za pet godina nije uradila ništa da taj ugovor bude popravljen.

Poslanik na listi SNS-a Marjan Rističević poručio je Živkoviću da je zaboravio da je taj ugovor sa "Fijatom" napravila politička stranka preko koje je on došao u Skupštinu Srbije.

Indikativno je, kaže Rističević, da su oni koji su radnike doveli u tu situaciju danas najglasniji, navodeći da je ugovor o "Fijatu" delu Borisa Tadića i Mlađana Dinkića.

Lider Dveri Boško Obradović je povodom situacije u "Fijatu" rekao da je više nego jasno da između DS-a, Dinkića i SNS-a nema razlike, te da imaju čak i vezivno tkivo - SPS koja je, kako kaže, verno služio i prethodnoj i sadašnjoj vlasti.

"I jedni i drugi su naše pare iz budeta dali, ne znam da li je neko izračunao koliko smo uložili u 'Fijat'", upitao je on i dodao da se ta kompanija i dalje subvencioniše umesto da se uloži u domaću proizvodnju.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво