Skupština raspravljala o izboru zaštitnika građana

Poslanici Skupštine Srbije razmatrali su na vanrednoj sednici tri tačke dnevnog reda, među kojima su predlog o izboru Zorana Pašalića za zaštitnika građana, kao i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i članova Fiskalnog saveta.

18.30 - Skupština Srbije završila je rad, a poslanici će sutra nastaviti raspravu o izboru Zorana Pašalića za zaštitnika građana. 

17.05 - Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović odbacio je kritike opozicije na račun kandidata za ombudsmana Zoran Pašalića, navodeći da on nema nikakve veze sa SNS-om i da je kao sudija za prekršaje više štitio građane nego zaštitnik građana.

12.15 - Poslanici DS-a i Nove stranke kritikovali su izbor Pašalića tvrdeći da ne ispunjava potrebne kriterijume.

10.20 - Počela rasprava o izboru ombudsmana.

Završena je današnja sednica Skupštine, nastavak je zakazan za sutra kada će biti nastavljena rasprava o izboru Zorana Pašalića za zaštitnika građana. Poslanici će razmatrati i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kao i članova Fiskalnog saveta.

Tokom rasprave u Skupštini Srbije šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je da su nezavisni državni organi koji treba da kontrolišu rad institucija preuzeli na sebe ulogu opozicije koja je slaba i nejaka i da oni vode politički rat protiv Vlade Srbije.

Martinović je rekao da se bivši ombudsman Saša Janković bavio politikom sa mesta ombudsmana i da i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić svaki dan vodi kampanju protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke.

Martinović je istakao i da je Janković poslednje dve godine na mestu zaštitnika građana o trošku građana i na štetu budžeta Srbije vodio kampanju za predsednika Srbije.

Smatra da je Pašalić kvalifikovaniji za zaštitnika građana, nego što je to bio Saša Janković.

"Čovek nije član SNS-a. Sudija za prekršaje može direktno svojom odlukom da zaštiti vaša prava građana. Sudija za prekršaje je daleko kvalifikovaniji za zaštitnika građana nego što je bio Saša Janković 2007. i 2012. godine", naveo je Martinović. 

Povodom kritika upućenih jer parlament tri godine nije usvojio nijedan izveštaj ombudsmana, Martinović je rekao da to nije učinjeno jer to nije bio izveštaj zaštitnika, nego jednog od budućih predsedničkih kandidata, a koji je bio pun političkih ocena i odnosio se na rad državnih organa koje po zakonu ombudsman ne može da kontroliše.

Poslanik SDPS-a Meho Omerović, koji je i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava, očekuje da će novi ombudsman biti partner parlamentu u njihovom zajedničkom poslu.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS-a Neđo Jovanović rekao je da se Saša Janković kao ombudsman bavio politikom, a ne svojim poslom i da SPS od novog zaštitnika građana očekuje da u punom kapacitetu štiti prava građana i da dosledno sprovodi i primenjuje zakon.

Povodom kritika opozicije na predlog za izbor Pašalića, Jovanović je rekao da se deo opozicije umesto činjenicama i argumenatima koristi neistinama, lažima i konstrukcijama.

Poslanici opozicione Demokratske stranke i Nove stranke ocenili su u raspravi da predsednik Prekršajno-apelacionog suda Zoran Pašalić ne ispunjava potrebne kriterijume za ombudsmana i da je verovatnije da će štiti vlast, a ne građane. Smatraju da je kandidat trebalo da bude v. d. zaštitnika građana Miloš Janković.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić tražila je da se povuče predlog da Pašalić bude novi ombudsman, kao i da je potrebno predložiti nekog ko će biti "po meri građana, a ne Srpske napredne stranke i njegovih koalicionih partnera".

Prema njenim rečima, Pašalićeva biografija, na osam strana, pokazuje brojne manjkavosti i da se "plaši šta još u toj biografiji ne piše".

Tepićeva je navela i da je problem što Pašalić u svojoj karijeri nije imao dodira sa ljudskim pravima, a kritikovala i je što je sedeo u skupštini sportskih klubova sa navijačima koji se terete za mnoge prekršaje.

Žika Gojković iz poslaničkog kluba SNS-a negodovao je zbog kritika Marinike Tepić i rekao da je ona neravnomerno delila novac kada je bila pokrajinski sekretar i "zakidala" tamo gde ne treba, a da sada u parlamentu sedi i govori o moralu i drži predavanja.

"Kao poslanik smatram dužnim da kažem da je dosta da oni koji su bili nemoralni govore o moralu", rekao je Gojković.

Poslanica DS-a Maja Videnović rekla je da je smisao institucije da štiti prava građana, da ih brani od loše vlasti, a u najavi imamo da će to biti zaštitnik koji će braniti vlast od građana.

Ocenila je da je nezapamćenja brutalna kampanja protiv bivšeg ombudsmana Saše Jankovića pokazatelj kako će proći svako ko radeći svoj posao "stane na put jednoj stranci i jednom čoveku".

"Pašalić ima prostor da nas uveri u to da njegova spremnost da bude kandidat pokazuje neverovatnu hrabrost i beskompromisnost da prolazi kroz sve stvari sa kojima se suočavao i njegov prethodnik", rekla je Videnovićeva govoreći pre toga o slučaju Savamala, štrajkovima građana i ugroženoj slobodi izražavanja.

Za nju je problematično i sporno dužina studiranja i loša prosečna prosečna ocena Pašalića tokom studiranja, kao i to što je bio član skupština Crvene zvezde pa Partizana.

"Ovoj vlasti nisu potrebne bolje institucije, već bolji građani, koji će da ćute", rekla je Videnovićeva i uputila podršku zaposlenima u instituciju Zaštitnika građana da očuvaju nezavisnost te institucije.

Poslanik Dveri Boško Obradović rekao je da SNS postavlja Pašalića na mesto zaštitnika građana da bi štitio interese te stranke, a ne građana.

"Pa naravno da ga SNS postavlja na to mesto da ne bi radio svoj posao, da bi bio zaštitnik interesa SNS-a, a ne građana. Ono što sam siguran – on nije dobar kandidat za zaštitnika građana, ali je dobar kandidat za kažnjavanje građana, jer je radio u prekršajnim sudovima", naglasio je Obradović.

Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski branio je Pašalića navodeći da je njegova karijera kao gradskog sudije za prekršaje počela 2003. godine za vreme prethodne vlasti i da je napredovanje do starešine suda 2008. pokriveno njegovim rezultatima rada.

"Očigledno je da čak ni 2009. kada su mogli izbacili sudije nisu mogli Pašalića da pomere sa mesta, jer jednostavno njegovi rezultati su bili takvi da nisu imali hrabrosti da to urade. Nigde se nije ogrešio", ocenio je Komlenski.

Istakao je da Pašalić nije "politički obojen" ni na koji način i da se ne može očekivati da će zloupotrebljavati funkciju zaštitnika i pretvoriti u "politički bastion".

"Ono što je opredelilo Odbor za ustavna pitanja da predloži Zorana Pašalića, a da isključi Jankovića kao opciju za razmišljanje, jeste ustvari želja za prekidom kontinuiteta jedne apsolutne zloupotrebe funkcije zaštitnika građana u političke svrhe. Gospodin Miloš Janković se nikada nije ogradio od nedvosmisleno jasnog političkog delovanja Saše Jankovića", naglasio je Komlenski. 

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je prošle nedelje predložio parlamentu da po hitnom postupku za novog ombudsmana izabere Pašalića, predsednika Prekršajnog apelacionog suda.

Na dnevnom redu vanredne sednice, koju je predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala na zahtev 157 poslanika, biće i izbor članova Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, sa lista koje su podneli ovlašćeni predlagači: predsednik Republike, Vrhovni kasacioni sud, Državna revizorska institucija, Socijalno-ekonomski savet i zajedno Udruženje novinara Srbije i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Predsednik Republike je za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije predložio docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića, Vrhovni kasacioni sud Slobodana Gazivodu, sudiju vrhovnog suda u penziji, Državna revizorska institucija predložila je docenta Ekonomskog fakulteta u Nišu Jelenu Stanković, Socijalno-ekonomski savet predložio je Ivana Kovačevića, a UNS i NUNS Živojina Rakočevića.

Poslanici će na novoj sednici razmatrati i Predlog odluke o izboru članova Fiskalnog saveta, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, na osnovu predloga ovlašćenih predlagača: predsednika Republike, ministra finansija i guvernera Narodne banke Srbije.

Predsednik Republike je predložio izbor Pavla Petrovića za predsednika Fiskalnog saveta, koji i sada obavlja tu funkciju, dok su ministar finansija i guverner NBS za članove Fiskalnog saveta predložili Nikolu Altiparmakova i Vladimira Vučkovića, dosadašnje članove tog tela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво