Goran Rakić izabran za predsednika Srpske liste

Prva Izborna skupština Srpske liste, na kojoj je za predsednika izabran Goran Rakić, predsednik opštine Severna Kosovska Mitrovica, održana je u Kosovskoj Mitrovici. Izabrano je i Predsedništvo stranke od devet članova. Novo rukovodstvo Srpske liste je poručilo da njihovi poslanici još nisu počeli pregovore o ulasku u novi sastav kosovske vlade i da nisu odlučili sa kojom opcijom će ući u koaliciju.

Sve odluke Srpske liste će ubuduće biti donošene konsenzusom. Prema Goranu Rakiću, novoizabranom predsedniku, Srpskoj listi predstoji period snažnije borbe za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

"Srpska lista će se boriti za stolom, Srpska lista će se boriti u Skupštini, za govornicom. Tu politiku mira je započeo premijer, a sada predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem je da odluke nećemo donositi brzopleto i jednostrano, i što je najbitnije, konsultovaćemo se sa Beogradom", kaže predsednik Srpske liste Goran Rakić.

A iz Beograda, iz Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, poruka predstavnicima Srpske liste da nisu u stranci zarad sopstvenih interesa već interesa naroda koji predstavljaju. 

"I to je ono što će biti činjenica i njihov odnos prema toj činjenici će biti ono na osnovu čega će Vlada Republike Srbije meriti snagu svoje podrške za svakog od njih pojedinačno, po zaslugama", ističe zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović.

Srpska lista još nije odlučila sa kim će u koaliciju oko formiranja kosovske vlade, pa će sačekati konsultacije budućeg mandatara. Na najave prištinskih medija i političara o formiranju skupštine i vlade tokom ove nedelje u Srpskoj listi kažu:

"Što se tiče održavanja konstitutivne sednice, dakle još uvek nije zakazano Predsedništvo na kom bi se odredila sednica koja treba da se održi, još uvek se budući poslanici nisu registrovali u skupštini kao poslanici, tako da je proceduralno nemoguće po meni da u toku ove nedelje bude održana konstitutivna sednica", kaže Slavko Simić, potpredsednik i poslanik Srpske liste.

Srpska lista u kosovskoj skupštini ima devet poslanika od deset, koliko je rezervisano za Srbe na Kosovu i Metohiji. Osim formiranja nove kosovske vlade, sledeći izazov za Srpsku listu biće lokalni izbori zakazani za 22. oktobar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи