SPO predložio Dan sećanja na žrtve totalitarnih i autokratskih režima

Poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić uputio je predlog Skupštini Srbije da 12. septembar proglasi Danom sećanja na žrtve totalitarnih i autokratskih režima u Srbiji.

U obrazloženju predloga Čotrić je istakao da će "taj datum biće posvećen uspomeni na sve nevine žrtve komunističke vladavine".

Naveo je da je "na tlu Srbije, prema podacima Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12. septembra 1944. godine, likvidirano najmanje sedamdeset hiljada ljudi".

"Žrtve komunističke vlasti, bez dokazane krivice, često i bez suđenja, ubijane su, hapšene, zlostavljane i proganjane iz ideoloških i političkih razloga", dodao je poslanik SPO-a.

Naveo je i da "krivicu za ubistva više desetina političkih protivnika snosi i i režim Slobodana Miloševića, od 1987. do 2000. godine."

Čotrić je u obrazloženju predloga naveo i da su tada "ubijani pripadnici opozicionih stranaka, najviše iz SPO, učesnici demonstracija i protesta, kritičari režima i novinari."

"S obzirom da je Srbija bila suočena sa tragičnim stradanjima kao posledicom vladavine nedemokratskog poretka, smatramo potrebnim da se proglasi Dan sećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima", istakao je Čotrić.

U obazloženjeu je naglasio i da bi time "Srbija iskazala poštovanje žrtvama, kao i posvećenost promovisanju i unapređenju demokratskih i evropskih vrednosti".

Istakao je i da je uspostavljanje Dana sećanja u skladu sa preporukama Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.

Čotrić je prošle godine predložio da Skupština Srbije 17. jul proglasi Danom sećanja na žrtve totalitarizma.

U obrazloženju je tada naveo da je 17. jula 1946. godine ubijen general Jugoslovenske vojske u otadžbini, komandant četničkog pokreta Dragoljub Mihailović koji se borio protiv dva totalitarizma - "protiv fašističke okupacije zemlje i protiv uspostavljanja boljševičkog poretka".

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 15. jul 2017, 16:19) - vjeko [neregistrovani]

eu

put u eu bez ove deklaracije je besmislen zato je treba doneti

(petak, 14. jul 2017, 23:18) - Darko [neregistrovani]

Rahabilitacija istine

Predlog je na mestu. Mi smo zaista decenijama imali autoritaran nedemokratski sistem čije su žrtve bile stotine hiljada nedužnih ljudi. Oni zaslužuju da im se oda počast a rezolucija Saveta Evrope u kojoj se sugeriše i samim državama da donesu slične dokumente nama bi delovala lekovito kao društvu. U svakom slučaju predlog Draškovićeve partije je na mestu i vodio bi pomirenju u društvu uz istovremenu svakovrsnu rehabilitaciju nedužnih žrtava nedemokratskog sistema, jer samo sudska rehabilitacija svakako da nije dovoljna.