Dačić: Važan i unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je istakao da je, pored dijaloga Beograda i Prištine, važan i unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji u Srbiji. Apeluje na radnike u štrajku da vode računa zbog štete koju nanose štrajkom.

"Bez obzira što Srbija vodi dijalog u Briselu važno je da dijalog postoji i unutar našeg društva, dijalog različitih faktora društvenih i naučnih", poručio je Ivica Dačić.

Taj dijalog, prema njegovim rečima, bi trebalo da sadrži iznošenje mišljenja o tome šta je najbolje rešenje.

Ministar je u obraćanju novinarima naglasio i da unutrašnji dijalog nema nikakvu nameru da izdejstvuje napuštanje stava oko Kosova i Metohije.

"Želimo pravedno rešenje za Kosovu i Metohiju, a to rešenje mora da se zasniva na uvažavanju interesa svih naroda koji tamo žive. Teško će se oko toga postići konsenzus i to je i sam predsednik Aleksandar Vučić rekao", naglasio je Dačić.

Ukazao je da je Srbija proteklih dana imala veoma intenzivne diplomatske aktivnosti. Podsetio je da je on bio u bilateralnoj poseti Grčkoj, zatim na neformalnom sastanku šefova diplomatija OEBS u Austriji, te potom na Samitu o zapadnom Balkanu u Trstu, a juče zajedno sa predsednikom na prvoj sednici Visokog saveta za saradnju Grčke i Srbije u Solunu.

Takođe je preneo da je predsednik Srbije bio u Turskoj, pa juče u Solunu, gde je imao i trilateralni razgovor sa premijerima Grčke i Bugarske, a da je danas već u Briselu, te da za vikend putuje u SAD, gde će se sresti sa potpredsednikom SAD Majkom Pensom i drugim američkim zvaničnicima.

"Naš cilj je da Srbija time jača svoju međunarodnu poziciju. Dosta toga smo uradili u Trstu. Prvi put je bilo napretka u sprovođenja dogovora iz Pariza", konstatovao je Dačić.

Dačić je, nakon razgovora sa australijskom koleginicom Džuli Bišop, novinarima u Vladi Srbije rekao da je i na ovonedeljnom Samitu lidera država Zapadnog Balkana u Trstu rečeno da je Srbija ekonomski stabilno okruženje, pošto, kako je rekao, investitori razmišljaju da li da dođu i investiraju u našu zemlju. 

"Ne nanosite štetu državi"

Apelovao je na radnike u štrajku da vode računa jer time nanose štetu državi, poslodavcima i radnicima.

"Nemojte da dovedemo do toga da kasnije nemamo zbog čega da štrajkujemo jer nema radnih mesta", upozorio je Dačić.

Ističe da Srbija mora jačati stabilnost da bi bila privlačna za investitore, što je ujedno, kako je rekao, i jedna od poruka sa samita u Trstu.

"Nemojmo, da vučemo poteze koji su štetni ne samo po državu, već i po poslodavce i po radnike jer svima nama je interes da imamo nova radna mesta", rekao je ministar.

Naveo je da ne spori ostvarivanje prava radnika, ali da postoje i drugi načini da se rešavaju pitanja koja se tiču prava radnika.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара