Samit u Trstu – u fokusu ekonomija i uklanjanje barijera za privrednike

U sredu se u Trstu četvrtu godinu zaredom sastaju lideri Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Srpsku delegaciju predvodi premijerka Ana Brnabić. Prethodnih godina teme su bile od regionalne saradnje, do migracije i bezbednosti, a ove je u fokusu ekonomija i uklanjanje barijera za privrednike.

Više i od visoke politike – očekivanja su od "Berlin procesa" u Trstu. Inicijativa nemačke kancelarke Angele Merkel, formulisana pre četiri godine, dobija zamajac. Pred liderima Zapadnog Balkana brojni sastanci. Ukidanje nevidljivih barijera na granicama, bez višečasovnih čekanja za prelazak robe – samo je jedna od tema na agendi potredsednice Vlade.

"Važan dokument se potpisuje u Trstu, to je u ugovor o transportnoj zajednici, to znači da sve zemlje zapadnog ragiona, Zapadnog Balkana, imaju ujednačenu transportnu politiku. Transportna konekcija znači kako će Srbija da se poveže sa regionom. Hoćemo li graditi, a mi mislimo da hoćemo, i auto-put Beograd–Sarajevo, završiti most Ljubovija–Bratunac i imati konekciju, završavati Koridor 10 i povezivati se sa drugim zemljama", naglašava ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović.

Put od margina do fokusa prešle su privredne komore regiona. U Beču pre dve godine formirale su investicioni forum Zapadnog Balkana. Sada i prvo telo – Stalni sekretarijat sa sedištem u Trstu. Cilj je poslovanje bez prepreka.

"Ono što možemo jeste da ukažemo na konkretne probleme sa kojima se preduzeća i kompanije susreću iz dana u dan i šta je ono što može da bude predlog za rešenje problema. Drugi proizvod koji ćemo najaviti u Trstu je onlajn platforma za investiranje u region gde ćete na jednom mestu – što je važno za mala i srednja preduzeća iz regiona, ali i EU – moći da saznaju na koji način da dođu do lokacije, da otvore firmu, dobiju sredstva", ukazuje Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Sa izdvojenim sredstvima u Italiju kreće i Evropska investiciona banka. Samo dva ugovora koja će potpisati sa Srbijom vrede 70 miliona evra. Pedeset je izdvojeno za Kliničke centre Srbije, dvadeset za male privrednike. Na stolu su i veliki infrastrukturni projekti.

"Očekujemo da se podrže projekti železničke mreže, organizacija, elektrifikacija železničke mreže Srbije sa Bugarskom. Takođe, projekti iz energetike koji se tiču povezivanja Srbije sa drugim državama EU", napominje Dubravka Negre iz Evropske investicione banke.

Berlinski proces nije zamena za evrointegracije, poruka je civilnog sektor koji očekuje da se sa deklaracija pređe na konkretna dela.

"Očekuje se da se konačno neki od onih projekata koji su se našli na stolu počnu realizovati, kao što je auto-put Niš–Priština, da konačno krene Kancelarija za mlade koja je smeštena u Tirani", ističe Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Da bi se regionu kompenzovalo dugo čekanje pred vratima EU, od nemačkog ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrijela nedavno je stigla ideja "Berlin plus" – još efikasnija pomoć regionu da dostigne standarde unije. Trst bi mogao da bude tek uvod za inicijativu koju već upoređuju sa Maršalovim planom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара