DSS: Pomirenje se ne može graditi na neistinama

Predsedik opozicione Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je da su komemoracije povodom ratnog zločina počinjenog u Srebrenici 1995. godine do sada isključivo služile da se srpskom narodu nametne odgvornost za nepostojeći genocid, afirmiše jednostrano viđenje raspada bivše jugoslovenske države i ojača kohezija i identitet muslimana u BiH.

U izjavi dostavljenoj medijima, Jovanović kaže da utoliko izdvajanje i obeležavanje ovog događaja neće i ne može doprineti pomirenju u regionu jer se istinsko pomirenje može graditi samo na istorijskoj istini.

"A istina glasi da Srbija nije odgovorna za raspad bivše Jugoslavije i da je srpski narod najveća žrtva jugoslovenske krize. Istina takođe glasi da su nad Srbima izvršeni stravični zločini u Podrinju tokom ratnih godina. Konačno, istina glasi da zločin genocida nije počinjen ni u Srbrenici, niti bilo gde u BiH", naveo je Jovanović.

Jovanović, naime, smatra da je istinsko pomirenje naroda u ovim krajevima isuviše važno da bismo se njime igrali kao što to činimo danas i kao što smo to radili prethodnih godina.

"Umesto pomirenja, mi, odustajući od istine, samo stvaramo njegov privid čime osuđujemo našu decu na ponavljanje tragične istorije. Iz tog razloga mnogo je važnije stalno podsećati na istorijsku istinu i o njoj raspravljati nego olako prihvatati i učestvovati u tuđim predstavama", naveo je Jovanović, saopštila je Informativna služba DSS-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи