Sigurnost i stabilnost – ključne reči Dubrovačkog foruma

Dolazak predsednika Srbije u Dubrovnik, na samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, korak je u pozitivnom smeru u odnosima dve zemlje, kaže za RTS hrvatski premijer Andrej Plenković. Beograd, pre svega, želi da u odnosima sa Zagrebom gleda u budućnost, poručuje šef srpske diplomatije, koji je u Dubrovniku učestvovao na tradicionalnom forumu posvećenom bezbednosti i saradnji u Jugoistočnoj Evropi.

Dačić smatra da bi za region bilo važno da se uskoro održi i trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Crnogorski predsednik Filip Vujanović za inicijativu o regionalnom ekonomskom prostoru Zapadnog Balkana kaže da to nije način da se uspori proces pristupanja EU, već način da kroz saradnju pokažemo sposobnost da što pre budemo u EU.

Sigurnost i stabilnost ključne su reči ovogodišnjeg Dubrovačkog foruma, koji je okupio zvaničnike regiona, Evrope i Sjedinjenih Država. Za suočavanje sa izazovima od migrantske krize do terorizma, važna je saradnja svih bezbednosnih službi, kaže šef srpske diplomatije.

Očekuje skori nastavak dijaloga s Prištinom, a odnose s Hrvatskom smatra ključnim za region.

"I predsednik Vučić i ja smo ovde došli prvenstveno sa željom da pokažemo da nam je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i to je veoma važno za stabilnost celog regiona. Da je važno definisati kojim pitanjima moramo da se bavimo u sadašnjosti i budućnosti. I zato je važno da to bude nastavljeno i da to iskoristimo kao jedan zamah, ne samo za budućnost naših odnosa sa Hrvatskom nego i za veoma značajnu stvar, a to je Bosna i Hercegovina", kaže potpredsednik Vlade i šef diplomatije Srbije Ivic Dačić.

Hrvatska očekuje rešavanje preostalih otvorenih pitanja u odnosima sa Srbijom, poput sudbine nestalih i zaštite manjina, ali se nada i unapređenju privredne saradnje, kaže za RTS hrvatski premijer.

"Srbija je u procesu pregovora o pristupanju sa Evropskom unijom i pozicija Hrvatske je da se kroz taj proces nastoje naći rešenja za ona pitanja koja opterećuju naše odnose. Sudelovanje predsednika Vučića, podpredsednika Vlade Dačića na ovom skupu smatram korisnim doprinosom u tom smeru", navodi premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Proces evrointegracija neće biti gotov dok sve zemlje regiona ne budu u Evropskoj uniji, jedan je od zaključaka jučerašnjeg samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

"Potpuno je jasno da i interesovanje koje je ovaj forum izazvao kod predstavnika Evropske unije, a i drugih, i šireg okruženja, očigledno pokazuje da su očekivanja velika, da jeste prilika da se značajno unapredi odnos svih u regionu i da je to saradnja upravo u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji. Poglavlja otvorena pre nekoliko dana su veliko ohrabrenje za Vladu Srbije", navodi Goran Svilanović, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju.

Samit u Dubrovniku uvod je u predstojeću konferenciju Zapadnog Balkana u Trstu, koja se održava u okviru Berlinskog procesa, a na kojoj će, kako je najavljeno, biti predloženo uspostavljanje regionalnog ekonomskog područja.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара