Vučić u Dubrovniku – o Srbima u Hrvatskoj, izgradnji kuće bana Jelačića i regionalnoj saradnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Dubrovniku detaljno sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima od značaja za Srbe u Hrvatskoj i hrvatsku manjinu u Srbiji. Najavio je da će Srbija finansirati izgradnju kuće bana Jelačića u Subotici.

Aleksandar Vučić je novinarima preneo da je hrvatska strana obezbedila projekat za kuću bana Jelačića u Subotici, a da će Srbija obezbediti sredstva za njegovu realizaciju.

"Reč je o velikom novcu, ali ćemo ga naći u pokrajini i republici da to pitanje rešimo, što je dobar signal za Hrvate", rekao je Vučić, koji se prethodno sastao sa Kolindom Grabar Kitarović.

Naveo je da će se posle toga rešavati i pitanja asfaltiranja ulica i finansiranja medija na hrvatskom jeziku.

"Imamo još problema za 10 od 34 udžbenika predviđena na hrvatskom jeziku, jer smatramo da rukopisi na maternjem jeziku nisu dovoljno stručni. Gledamo da to rešimo", naglasio je Vučić.

Prema njegovim rečima, sa hrvatskom predsednicom je razgovarao i o drugim konkretnim pitanjima i problemima koji proizlaze iz Subotičke deklaracije, o kojoj su se njih dvoje dogovorili, te izrazio uverenje da brzo mogu biti postignuti značajni rezultati.

Vučić je takođe detaljno predočio Grabar Kitarovićevoj probleme Srba u Hrvatskoj i šta Srbija u tom pogledu očekuje.

"Nastavićemo konkretnu saradnju. Predstavnici kabineta će razmenjivati posete. Gledaćemo da to na najkonkretniji način rešavamo, u što bržem hodu, jer je to važno zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i Hrvata koji žive u Srbiji, da se dobro osećaju kao građani tih zemalja. Da nemaju probleme koji su imali i imaju. Verujem da možemo postići značajne rezultate po tom pitanju", uveren je Vučić.

Kada je reč o Samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), na kojem je danas posle podne učestvovao, naveo je da je za Srbiju važno da sačuva mir i stabilnost i da se vidi što više konkretnih projekata i stvari koje možemo da napravimo zajedno, jer to, ističe, donosi bolji život građanima Srbije.

Izrazio je nadu da će uskoro moći da se postigne dogovor o tome da sedište Transportne zajednice bude u Beogradu.

"Mislim da smo blizu. To bi bila dobra vest za građane Srbije", naglasio je Vučić.

"Ne bih da kažem šta mislim o porukama iz Podgorice"

Predsednik Srbije izjavio je da ne bi hteo da kaže šta misli o porukama iz Podgorice, uključujući izjavu ministra odbrane da bi vojska Crne Gore ratovala protiv Srba na Kosovu ako bi to NATO tražio, jer u tom slučaju ne bi odgovorio očekivanjima građana od svog predsednika.

"Neka nas vređaju i dalje, neka rade rade šta hoće, neka izgovaraju šta žele", rekao je Vučić.

Istakao je da je i danas na sastanku šefova država zemalja Procesa saradnje jugoistočne Evrope poručio protivnicima, povodom ideje o regionalnoj ekonomskoj zoni, da nema nameru više da im to pominje, iako misli da bi bilo veoma dobro po region.

Preneo je da je čuo argument iz "dve zemlje i sa jedne teritorije" da ne žele da to "menjaju za evropski put", iako je EU svaki put rekla da to nije zamena za evropski put.

"Moja poruka je i danas bila – 'ne morate da se utrkujete u tome da odbijate dobre ideje', da na svakom mestu morate da kažete da vam se ne dopada regionalna ekonomska zona ili jedinstveno tržište, carinska unija... Ništa vam ne namećemo. Nikada više neću ni da vam pomenem", rekao je srpski predsednik.

Naše je bilo, kaže, da ponudimo nešto što je dobro.

"Mislim da je tržište od preko 20 miliona stanovnika mnogo bolje od 7,2 miliona. Ako to neko ne vidi na taj način i ne razume, jer nećemo lako postati formalno pravni deo Unije od 400 miliona stanovnika, bilo bi dobro da to vreme ne gubimo i zaradimo nešto za građane da bolje živimo", ukazao je Vučić.

"EU i NATO produbljuju saradnju, ne znamo mnogo o tome"

Predsednik je ponovio i danas da Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i saveze, i da ljubomorno čuva svoju neutralnost, kao i da ne veruje da smo od bilo koga ugroženi zato što smo vojno neutralni.

Upitan u tom kontekstu i za planove EU o produbljenju odbrambene saradnje, Vučić je u Dubrovniku novinarima rekao da je to interesantna tema, ali da ne zna tačna razmišljanja.

"Produbljuje se saradnja između EU i NATO-a. Ne znam da li je ovo pokret odvojen od NATO-a. Želeli bismo da čujemo ideju, a do sada nismo ništa čuli osim u neformalnim razgovorima", preneo je predsednik.

Ističe da Srbija nije zainteresovana za ulazak u vojne paktove i da je to više puta rečeno.

"Imamo razlog što ne verujemo da smo ugroženi zato što smo neutralni, jer smo spremni da zemlju čuvamo, odbranimo nebo i zemlju na svaki način. Po tom pitanju nemamo problema", zaključio je Vučić. 

Pred sastanak sa Mogerinijevom: "Dijalog spušta tenzije"

Uoči susreta u Dubrovniku sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, Vučić je rekao da će zasigurno razgovarati i o Kosovu i Metohiji i dijalogu sa Prištinom, naglasivši da dijalog "spušta tenzije na terenu".

"Nemoguće je da me ta tema preskoči. Nisam te sreće da se jednom desi da nešto drugo bude tema, ali i mora da bude. To je stvar koja se ne rešava u jednom ili tri dana", objasnio je predsednik novinarima uoči današnjeg susreta.

Dodao je da je "svaki put kada se razgovara to važno". "Dijalog spušta tenzije na terenu", rekao je Vučić.

"Nemojte da razmišljate o sebi i o meni, koji živimo u Beogradu. Super je živeti u najvećem gradu u jugoistočnoj Evropi, uz Bukurešt i Atinu. Međutim, treba se pitati i šta je sa našim narodom južno od Ibra", istakao je predsednik Srbije.

Dodao je da će sa Mogerinijevom razgovarati i o evropskom putu Srbije, neophodnim reformama koje moramo da sprovedemo, ali i o predstojećoj konferenciji u Trstu, kao i o projektima koji treba da budu vidljivi za građane.

"Ako pričamo o auto-putu Beograd–Priština, posle četiri godine, dajte da napredujemo. Mi smo dali svu dokumentaciju. Dajte da vidimo da zabodemo ašove i počnemo da radimo na tome...", istakao je Aleksandar Vučić.

"Suficit u junu 22 miliona evra"

Predsednik je izjavio i da će Srbija jun završiti sa 27 do 28 milijardi dinara, odnosno više od 220 miliona evra ukupnog suficita.

Istakao je da se ne radi o primarnom, već ukupnom suficitu, što je još značajnije.

Ukazao je da su maj i jun, što se rasta tiče, bili "izvanredni meseci".

"Što se prerađivačke industrije tiče, rast je 9,2 odsto, rudarstvo 10 odsto", rekao je predsednik Srbije i dodao da je jedino proizvodnja električne energije u maju u minusu.

Istakao je da to, kada se sve sabere, znači rast od više od pet ili šest odsto, dodajući da je malo lošiji bio prvi kvartal.

Povodom istupanja Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme iz vladajuće koalicije, Vučić je rekao da svako bira svoj put.

"Svako razmišlja kako da dobije poverenje građana, kako da im se obraća. Ja to poštujem", rekao je Vučić novinarima nakon što je Marković rekao da nije u vlasti.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи