Svetske agencije: Izbor Brnabićeve istorijski za čitav Balkan

Američka agencija "Asošijeted pres" i francuski "Frans pres" objavili su da je srpski parlament izabrao za premijerku Anu Brnabić, prvu ženu i prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije na toj funkciji, uz ocenu da je to "istorijski potez" za "konzervativnu zemlju i čitav balkanski region".

AP ističe da je predsednik Aleksandar Vučić imenovao Anu Brnabić, obrazovanu na zapadu, uprkos protivljenju tvrdokornih nacionalista, ali i ocenjuje da će on najverovatnije ostati "glavni lider" zemlje.

AP i AFP navode da su imenovanje Brnabićeve mnogi videli kao Vučićev pokušaj da udovolji Evropskoj uniji, koja je zabrinuta zbog "sve bližih odnosa Srbije sa Rusijom".

AFP konstatuje da će kabinet Ane Brnabić biti vrlo sličan dosadašnjoj vladi, koju je vodio Vučić, ali dodaje da će u njoj biti i "nekoliko otvoreno proruskih ministara", uključujući ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra bez portfelja Nenada Popovića.

Vest o tome da je za vladu 41-godišnje Brnabićeve glasalo 157 poslanika, a 55 bilo protiv prenela je i ruska agencija Tas.

Italijanska agencija Ansa je, takođe, izvestila da je Ana Brnabić, deklarisana gej osoba i prva žena premijer u istoriji Srbije, postala predsednica Vlade pošto je dobila poverenje 157 poslanika u parlamentu, dok je 55 njih bilo protiv.

Ansa podseća da joj je ovu dužnost poverio sredinom juna predsednik Aleksandar Vučić, izazvavši time oštre kritike opozicije.

Agencija ističe da je Brnabićeva obećala da će integracija Srbije u EU biti jedan od prioriteta njene vlade, koja će istovremeno nastaviti da održava dobre odnose sa Rusijom.

Analitičar u agenciji "Verisk Mejplkroft" Miha Hribernik je za Blumberg rekao da će izbor Ane Brnabić za premijera Srbije obezbediti veliki stepen političkog kontinuiteta i povećati verovatnoću da zemlja održi zamah ekonomskih reformi.

Blumberg smatra i da izbor Brnabićeve kao prve žene i prvog deklarisanog pripadnika LGBT populacije na čelu srpske vlade u "tradicionalno patrijarhalnoj i pravoslavnoj zemlji", može poslati utešne signale liderima EU, koji su ukazali na potrebu da se ojača vladavina prava u Srbiji.

Američka agencija ističe i da će se u novom kabinetu nalaziti pojedini ministri koji su, kako navodi, besni na NATO i koji se žalažu za bliže odnose sa Rusijom.

Međutim, napominje agencija, kritičari upozoravaju da će Vučić i dalje kontrolisati rad vlade.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи