Usvojen rebalans gradskog budžeta

Skupština Beograda usvojila je danas rebalans budžeta, kojim se omogućava jednokratna pomoć za porodilje od 10.000 dinara, kao i više novca za socijalnu zaštitu i obrazovanje.

Obrazlažući predlog rebalansa, gradonačelnik Beogada Siniša Mali rekao je da je budžet u plusu tri milijarde dinara, te da je potrebno da se taj novac raspodeli onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Istakao je da je na računu grada sada 11 milijardi dinara, što, kako je rekao, nije skoro bio slučaj.

Mali je naznačio da je gradska kasa u plusu, jer su prihodi veći od planiranih usled većeg priliva novca od novog zapošljavanja i poreza na dohodak.

"To je rezultat politike u prethodne tri godine da se borimo za svako novo radno mesto, za svaku novu investiciju", rekao je Mali.

On je objasnio da će zahvaljujući rebalansu, porodilje ubuduće dobijati jednokratno 10.000 dinara pomoći, što je, kaže, dobar način za podsticanje rađanja, uz otvaranje dva nova dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju i dva kluba za penzionere.

Predviđeno je da 1,3 milijardi dinara bude izdvojeno za dečju zaštitu i obrazovanje, od čega pola za refundaciju troškova boravka dece u privatnim vrtićima, a drugi deo za sređivanje osnovnih i srednjih škola.

Za subvenicije poljoprivrednicima predviđeno je 30 miliona dinara, a za asfaltiranje 125 kilometara nekategorisanih puteva i 65 miliona dinara za završetak porodilišta u Lazarevcu.

Obezbeđen je novac za nova vozila Hitne pomoći, 15 miliona dinara za suzbijanje ambrozije, kao i za kulturu i sport, rekao je Mali.

"Ovaj rebalans na pravi način oslikava politku za koju se borimo i koju sprovodimo već tri godine", rekao je Mali.

Šef odbornika DS-a Balša Božović kritikovao je predlog rebalansa, navodeći da je netransparentan i zamerio što nije bilo više reči o završnom računu.

"Mnogo je stvari koje se troše netransparentno, na način bez plana razvoja grada", rekao je Božović.

On je ponovio i kritike na račun jarbola, ali i zbog toga što je, kako kaže, rebalansom predviđena izrada dva sajta za 300.00 evra.

Odgovarajući na kritike, Mali je rekao da zahvaljujući aktuelnoj gradskoj vlasti danas ne pričamo o gradu koji je bio na ivici bankrota, već o gradu sa stabilnim finansijama.

"Da nismo vraćali dugove imali bismo više novca da investiramo u bolji kvalitet života", rekao je Mali.

Kada je reč o sajtovima, Mali je rekao da je reč o oobjedinjavanju platforme za komunikaciju sa najstarijim sugrađanima, koja sada funkcioniše na Novom Beogradu i Starom gradu.

Šef odbornika SPS-a Nikola Prelević rekao je da socijalisti podržavaju rebalans i sve finansijske projekte predviđene planom.

On je dodao da je rebalans zasnovan na povećanju prihoda, a kaže, ne seća se rebalansa koji je usvajan da bi se potrošio dodatni prihod.

Pored rebalansa, usvojena je i odluka o završnom računu za 2016. godinu, kao i izmene odluke o visini sredstava koje grad izdvaja opštinama.

Usvojena je i odluka o restrukturiranju zajma Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojom je kamatna stopa smanjena sa 3,2 odsto na dva odsto, uz period otplate duži za pet godina, odnosno do 2026. godine.

Kako je ranije objasnio predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, restrukturiranje će omogućiti da se novac iz tog zajma iskoristi za obnovu Ulice 27. marta, Cara Dušana i Džordža Vašingtona, rekonstrukciju tramvajskih šina i izgradnju podzemnih garaža u Ulici Kneza Miloša.

Demokrate su kritikovale taj potez, navodeći da je reč o novom zaduživanju grada, od 30 miliona evra.

Takođe, donete su i odluke o otpisu potraživanja grada po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda, zbog prodaje kapitala "Industrije obuće Beograd" a.d, kao i o otpisu potraživanja grada prema "Želturistu" d. o. o. i "Društvu za održavanje zgrada" d.o.o.

Deo duga "Laste" prema gradu biće pretvoren u udeo grada u vlasništvu tog preduzeća, a isti je slučaj je i sa delom duga "Ikarbusa".

Odbornici su odlučili da otpišu potraživanja grada dospelih od 1. septembra do 31. decembra 2015. godine i konverziji potraživanja dospelih 31. avgusta 2015. godine u trajni ulog u kapitalu "Mostogradnje" a. d.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво