Članovi odbora za spoljne poslove sa Klimovim o odnosima dve zemlje

Zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Andrej Klimov, razgovarao je u Narodnoj skupštini sa članovima Odbora za spoljne poslove Srbije o odnosima dve države, međuparlamentarnoj saradnji i globalnoj političkoj situaciji.

Sagovornici su zajednički konstatovali da Srbija i Rusija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, kao i da je međuparlamentarna saradnja na visokom nivou.

Posebno su naglasili značaj rada Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Državne dume Ruske Federacije, čije se Drugo zasedanje održalo 5. juna u Narodnoj skupštini, i koje je rezultiralo konkretnim predlozima za intenziviranje saradnje na nivou odbora i službi dva parlamenta.

Predsednik Odbora Žarko Obradović je u razgovoru istakao da je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, ali i razvoj dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom.

Ukazao je da je između naše dve države uspostavljen nivo strateškog partnerstva i da je ostvaren visok nivo saradnje i u oblasti kulture, nauke i prosvete, a da postoji prostor za dodatno unapređenje privredne saradnje.

Naveo je i da je od velikog značaja uzajamna podrška Srbije i Rusije u međunarodnim organizacijama, naročito u Ujedinjenim nacijama. Tom prilikom se zahvalio na principijelnom stavu Rusije po pitanju statusa Kosova i Metohije i sprečavanju da se u međunarodnim organizacijama predstavi kao nezavisna država.

Podršku Ruske Federacije Obradović je ocenio kao dragocenu i u vezi sa zahtevom Kosova za prijem u Unesko.

Andrej Klimov je istakao da Srbija ima podršku po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i statusa Kosova i Metohije.

Sastanku su prisustvovali i zamenica predsednika Odbora i predsednica Parlamentarne grupe prijateljstva sa Rusijom Aleksandra Đurović, član Odbora Milisav Petronijević i zamenica člana Odbora Dušica Stojković, kao i predsednik Parlamenarne grupe prijateljstva sa Srbijom u Državnoj dumi Valerij Ivanov.

Oni su zajednički konstatovali da postoji prostor da se intenzivira saradnja na nivou odbora Narodne skupštine i Državne dume.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара