Dačić: Ljubav na daljinu ne funkcioniše ni u politici

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da neke velike sile sede na mnogo više stolica nego Srbija, a povodom žalbi na ruski uticaj onima koji retko dolaze u Srbiju poručuje da ljubav na daljinu ne funkcioniše nigde, pa ni u politici.

Dačić kaže da bi voleo da sve velike sile budu zainteresovane za Srbiju, koja ne želi da izgubi nijednog prijatelja.

"Sve evropske zemlje sede na bar pet stolica, prvo gledaju šta će sa Amerikom, sa Kinom, Indijom, Afrikom, islamskim svetom, Latinskom Amerikom. Nismo mi valjda jedini glupi. Ne želimo da izgubimo nijednog prijatelja", rekao je Dačić.

Dodao je da ne prihvata da se neko žali na ruski uticaj "jer su sami krivi".

"Pitao sam američku administraciju da li se sećaju ko je poslednji predsednik koji je došao u Srbiju, ima li živih koji se toga sećaju, ja se dvoumim po tom pitanju, a tek vi mlađi. Poslednja britanska premijerka koja je došla u Srbiju je Margaret Tačer, šta ćemo, da imamo ljubav na daljinu, pa to nigde ne funkcioniše, pa ni u politici", rekao je Dačić.

"Srbija spremna za viši nivo saradnje u regionu"

Zemlje Zapadnog Balkana ne žele da Berlinski proces bude zamena za evropske integracije, a neke zemlje imaju i fobiju od Berlinskog procesa jer ih podseća na bivšu Jugoslaviju, mi tu fobiju nemamo i spremni smo za viši nivo saradnje u regionu upravo da bi se u Briselu predstavili kao region, rekao je Dačić.

"Pitanje je koju su to zajednički interesi i o tome treba da se dogovaramo. Komesar Han, koji je veliki pristalica ove ideje, rekao je da je to zajednički ekonomski prostor i mislim da je važno da u tome ne gledamo neke teorije zavere, ruski uticaj na Balkanu i slično, svako ima neku svoju računicu, ali treba da se radi zajedno", rekao je Dačić.

Naveo je da se uskoro održava samit u Trstu, a da je, pored predsednika Vučića, koji je zatražio održavanje samita sledeće godine u Nišu, interesovanje za održavanje samita pokazale i Poljska, Velika Britanija, i da sve to govori da su zemlje Evrope pokazale zainteresovanost da se ta tema ne skida sa agende.

Upitan zašto u jučerašnjem ekspozeu nijednom nije spomenuta dijaspora, Dačić je rekao da "ako nešto nije spomenuto u ekspozeu to ne znači da neće biti deo programa rada Vlade".

"To je tema koja nas prati 14 godina unazad, u okviru je mog ministarstva. Tu mora da se reši pitanje prostora, jer je taj prostor sada dat Savetu za odnose sa Rusijom i Kinom koji vodi Tomislav Nikolić, moraju da se reše kadrovska pitanja i sistematski prilaz ne samo dijaspori već i celom srpskom narodu koji živi u regionu", naglasio je Dačić.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво