Stoltenberg sa srpskim novinarima: Primetne ruske aktivnosti na Zapadnom Balkanu

Verujem da Srbija može da sarađuje sa Rusijom na način da sačuva integritet društva u odnosu na bilo koji spoljni uticaj, kaže generalni sekretar NATO-a. Ističe da je Srbija nezavisna nacija sa pravom da određuje svoju budućnost.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u Briselu da apsolutno poštuje vojnu neutralnost Srbije i da očekuje nastavak dobre partnerske saradnje Alijanse sa novom vladom u Beogradu.

Stoltenberg je, na sastanku koji je organizovao za novinare iz Srbije, naglasio da veruje da Srbija i u odnosima sa Ruskom Federacijom može da sačuva svoj integritet.

"NATO vrlo ceni partnerstvo koje ima sa Srbijom. Sam sam više puta posetio Srbiju, sastao se sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem. Delegacija NATO-a je bila na njegovoj inauguraciji. Sada očekujemo nastavak takve saradnje sa novom premijerkom Anom Brnabić. Neki od najbližih partnera NATO-a su takođe vojno neutralne zemlje kao što su Švedska i Finska", naveo je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da Alijansa koliko poštuje odluku svake zemlje da bude članica tog vojnog saveza, toliko poštuje i odluku onih zemlja koje ostaju vojno neutralne.

"To je suvereno pravo svake suverene države, a Srbija jeste nezavisna nacija sa pravom da određuje svoju budućnost", kaže Stoltenberg.

Upitan za odnos NATO-a prema vojnim vežbama koje Srbija organizuje sa Rusijom Jens Stoltenberg ocenjuje da je to "odluka Srbije", a da je NATO tu da "poštuje odluke Srbije i demokratske procese u zemlji".

Stoltenberg je dodao da je i Norveška, dok je on bio njen premijer, imala vojne vežbe sa Rusijom.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a kaže da su primetne ruske "aktivnosti na Zapadnom Balkanu".

Ocenjuje da svaka nacija ima pravo na "otvoren i diplomatski" dijalog, ali da ima primera gde "Rusija pokušava da utiče na političke procese" u regionu kao što je bio slučaj sa pokušajem puča u Crnoj Gori.

"Verujem da Srbija može da sarađuje sa Rusijom na način da sačuva integritet srpskog društva u odnosu na bilo koji spoljni uticaj", zaključuje Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a kaže da je cilj Alijanse da se u regionu Zapadnog Balkana očuva mir i da se izbegnu već viđene situacije koje su u prošlosti donele velike patnje za narod u regionu.

"NATO je pomogao da se okončaju dva rata na Zapadnom Balkanu. Svi naporno radimo kako bismo sprečili da se nešto slično dogodi u budućnosti. Tu pozdravljamo saradnju koju imamo sa Srbijom i onim državama regiona koje su odlučile da postanu članice naše alijanse", kaže generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg kaže i da se odluka o prelasku sa kosovskih bezbednosnih snaga na vojne snage Kosova može doneti samo uz poštovanje ustava i sveobuhvatni dogovor u parlamentu u kome učestvuju i stranke različitih nacionalnih grupa na Kosovu.

Na pitanje srpskih novinara koji je njegov stav kada je reč o NATO bombardovanju Srbije i Kosova tokom sukoba 1999. godine projektilima sa osiromašenim uranijumom, Jens Stoltenberg kaže da "ne može da odgovori na to pitanje jer nije bio u NATO-u 1999. godine".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво