Oštra rasprava u Skupštini o izboru Vlade

Na posebnoj sednici Skupštine Srbije, mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić izložila ekspoze i predstavila sastav budućeg kabineta. Poslanici raspravljali o izboru Vlade. Dok vlast pozdravlja politiku kontinuiteta potvrđenu u ekspozeu, opozicija kritikuje da je to spisak lepih želja. U parlamentu pale teške reči i izrečene opomene. Sutra nastavak rasprave.

20.00 – Završena današnja rasprava o izboru nove vlade, nakon što su ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa dali svoje mišljenje o toj temi. Sutra nastavak rada. 

19.00 – Ana Brnabić je iznela podatak da je u poslednjem kvartalu 2016. godine nezaposlenosti bila 13 odsto, što je najmanja stopa u poslednjih 20 godina. 

17.45 – Bošku Obradoviću, šefu poslaničke grupe Dveri, izrečene dve opomene zbog vređanja mandatarke i pojedinih funkcionera. 

14.45 – Polemika Vojislava Šešelja iz SRS-a i Ane Brnabić o tome ko odlučuje o ministrima. 

13.10 – Nastavljena sednica Skupštine.

12.07 – Predsednica parlamenta odredila pauzu od 60 minuta.

12.05 – Rečima "Živela Srbija", Ana Brnabić završila predstavljanje ekspozea u Skupštini Srbije.  

10.47 – Mandatarka Ana Brnabić počela predstavljanje ekspozea.

10.40 – Sednica kasnila jer je ministru Aleksandru Antiću pozlilo. 

10.36 – Predsednica Skupštine Maja Gojković otvorila posebnu sednicu parlamenta, na kojoj će mandatarka Ana Brnabić predstaviti ekspoze i sastav kabineta. 

10.10 – Članovi buduće vlade stigli su u Skupštinu, gde se očekuje početak rasprave o izboru novog kabineta Ane Brnabić.   

U Skupštini Srbije se raspravljalo o izboru Vlade Srbije. Sednici su prisustvovali i kandidati za članove Vlade koje je mandatarka Ana Brnabić predložila. Poslanici će sutra nastaviti raspravu o sastavu kabineta. 

Rast, reforme i razvoj biće ključne reči u radu buduće vlade, uverena je vladajuća većina i zato pruža podršku.

"Ova vlada ima politički legitimitet i ogromno poverenje građana Srbije", rekao je Đorđe Milićević iz SPS-a.

Iako hvali kandidate za ministre i obećava podršku zakonima, Jedinstvena Srbija neće glasati "za", zbog porodičnih vrednosti.

"Izvinjavamo se ministrima, protiv Ane nemamo ništa lično, ali mora de se poštuje stav, to je demokratija jedne partije, i ono što se zove život za nas iz Jedinstvene Srbije", rekao je u parlamentu Dragan Marković. 

Opozicija kritikuje mandatarku da nema politički legitimitet. Spekulišu i da su buduće ministre predlagale svetske sile.

"Na dan kad je Vučić obelodanio ko će biti mandatar, "Blic" objavljuje – Ana Brnabić mora biti premijer. To je glasilo Špringerovo, što znači da vodi antisrpsku politiku i radi u dosluhu sa Nemačkom obaveštajnom službom", kaže Vojislav Šešelj iz SRS-a.

"O Vladi Republike Srbije, mandataru ili predlogu za mandatara i o ministrima ne odlučuje ni američki ambasador, nijedan drugi ambasador, a svakako ne odlučuju mediji", rekla je Brnabićeva. 

Lider SRS-a kritikovao je što se mandat za sastav nove vlade poverava nestranačkoj ličnosti, navodeći da je to "neprirodno stanje" koje, kaže, ne odgovara parlamentarnim demokratijama. 

Njegovi navodi o SNS-a i navodnom sukobu interesa mandatarke, jer je firma u kojoj je njen rođeni brat jedan od direktora angažovana u poslovima za Vladu, izazvali su reagovanje mandatarke Ane Brnabić, kao i šefa poslaničke grupe SNS-a Aleksandra Martinovića. 

Šešelj je upitao kako može neko biti ministar ako nije član političke partije, i naveo da je SNS predala izvršnu vlast Vladi od 22 člana među kojima je samo sedam njihovih.

SNS ima puno poverenje u mandatarku Anu Brnabić i kandidate za ministre u novoj vladi, rekao je šef poslaničke grupe Aleksandar Martinović zaključivši: "SNS će imati svog predsednika Vlade, koji će se zvati Ana Brnabić."

Šešelj je naveo da je danas, kada je video američkog ambasadora Kajla Skota, pomislio da je on došao kod predsednice parlamenta Maje Gojković da menja sastav vlade. "Zamisli, Majo, kad sam ja došao u situaciju da branim Vulina", našalio se Šešelj. 

On je rekao da su Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Maja Gojković dok su bili u njegovoj stranci, pored ostalog, lepili plakate, jer se tako stiče poverenje unutar stranke i poverenje naroda u stranku.  

Šešelj je poslanici SNS-a Mariji Obradović, koja je na to reagovala iz skupštinske klupe, dobacio: "Ti, što si nas nazvala majmunima, sve više ličiš na nas."

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da se neće obazirati i odgovarati na lične uvrede koje su joj upućene poslednjih sedam dana, nego da će raditi svoj posao. 

Brnabićeva je u raspravi u Skupštini rekla da su je nazivali "sultanija, fikus, Mirko Cvetković, homopremijerka", ali da ona neće odgovarati na te uvrede. 

Brnabićeva se osvrnula na uvrede koje su joj upućene nakon što je šef poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović pitao da li će ona imati autonomiju u radu i neće zavisiti od predsednika Srbije.

"Kakav je politički kontekst u koji vi dovodite svoju vladu kada Aleksandra Vulina predložite za ministra odbrane, a recimo, mi smatramo da je preduslov mira u regionu dalje integrisanje Srbije u NATO, a on je politički protivnik NATO-a?", upitao je Jovanović.

Vlada će raditi samo u interesu Srbije, poručuje mandatarka.

"Mislim da je Vlada jasna, nedvosmislena sa svojom neutralnošću, sa svojom vojnom neutralnošću i jasna, nedvosmislena u tome da ne možemo priznati suverenitet Kosova", rekla je Brnabićeva.

Polemika o kadrovskim rešenjima 

Mandatarka Ana Brnabić izjavila je da bi bila ponosna ako bi se rezultati dosadašnje vlade ponovili za njenog mandata, ukoliko bude izabrana za premijerku.

Odgovarajući na kritike poslanika opozicije o pojedinim kadrovskim rešenjima u novoj vladi, Brnabićeva je rekla da nije naročito korektno da se vređaju i prozivaju, i lično i profesionalno, kandidati za nove ministre. 

"Da li smo mogli da imamo boljeg ministra za evropske intergacije ako smo od 2014. otvorili 10 poglavlja? Ponosna sam što sam bila deo tog tima", rekla je Brnabićeva.

Kada je reč o zdravstvu, Brnabićeva je navela da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar čovek za koga kaže da je najviše i na najstrašnije načine napadan, radio svoj posao. 

Strašan je podatak da do 2012. godine srpsko zdravstvo nije ispunjavalo ni kriterijume za ocenjivanje na evropskoj listi, a kada smo konačno ispunili, bili smo na začelju. 

"Uprkos svim napadima na Lonačara u protekle dve godine, danas je zdravstvo napredovalo 12 mesta, više nije najgore u Evropi, nalazi se ispred osam država EU", kaže Brnabićeva. 

Govoreći o rezultatima rada, navela je i da je stopa nezaposlenosti mladih 2013. godine bila 39,5 odsto, da je danas jako visoka, ali da iznosi 28,5 odsto, i 11 odsto je manja. 

"Ovde se sprdamo i mislimo da je smešno da pričamo o digitalnoj realnosti gde se danas u toj industriji zapošljava mnogo mladih ljudi, njih 10.000, svi su sami napravili svoje poslove", kaže Brnabićeva. 

Kada je reč o infrastrukturi, Brnabićeva kaže da je u Srbiji trenutno 8.500 aktivnih gradilišta, a da ih je bilo manje od 500.

Odgovarajući na kritike opozicije, ona je rekla da je vlada u 2016. godini samo za vraćanje kamata na stare kredite dala 131,6 milijardi, "Hajde, vi radite kao vlada, kada vam se ostavi taj fantastičan ambijent", rekla je Brnabićeva. 

Ta iznos za vraćanje kamata na stare dugove je, kaže, više od svih isplaćenih subvencija iz državnog, pokrajinskog i lokalnog budžeta i nešto manje od ukupnih kapitalnih investicija koje je finansirala država u 2016. 

"To je dovoljno da se finansira izgradnja 150 kilometara auto-puta godišnje. Ko ume, neka radi u tako jednom fantastičnom ambijentu", poručila je Brnabićeva.  

Na kritike lidera Nove stranke Zorana Živkovića na predloženi sastav Vlade, Brnabićeva je poručila da bi bila ponosna ako bi se rezultati prethodne vlade ponovili i u njenom mandatu, navodeći da "nije korektno vređanje i prozivanje kandidata za ministre". 

Predsednica parlamenta Maja Gojković izrekla je dve opomene šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću, koji je u svom govoru vređao mandatarku i najviše funkcionere nazvao izdajnicima. 

Obradović je u skupštinskoj raspravi rekao da je predsedniku Aleksandru Vučiću bilo bitno da ceo svet prenese da Srbi prvi put za premijera dobili "ženu, Hrvaticu i lezbijku". 

Naveo je da nema ništa protiv da žena bude premijer, navedeći da žena nije izdala KiM, nego, kako kaže, Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin i Tomislav Nikolić.  

"Što se tiče ove bezobrazne i primitivne opaske da je mandatarka Hrvatica, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije nauka i umetnosti bio je katolik Josif Pančić. To Srbima nije smetalo u 19. veku, ne smeta nam ni u 21. veku", odgovorio je Aleksandar Martinović iz SNS-a. 

Predloženi sastav Vlade Srbije 

Vlada, za koju je obezbeđena većinska podrška, radiće u sledećem sastavu: Ana Brnabić – premijerka, a Ivica Dačić – prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova.

Nebojša Stefanović biće potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, a Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Dušan Vujović zadržava resor finansija, a Goran Knežević privrede. Branislav Nedimović ostaje ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Goran Trivan će predvoditi novo Ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok će Aleksandar Antić ostati ministar rudarstva i energetike.

Jadranka Joksimović biće ministarka za evropske integracije, Nela Kuburović ostaje ministarka pravde, dok će novi član vlade biti Branko Ružić, koji će voditi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Aleksandar Vulin će biti ministar odbrane, a Zoran Đorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zlatibor Lončar ostaje ministar zdravlja, Mladen Šarčević ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Vanja Udovičić ministar omladine i sporta, a Vladan Vukosavljević ministar kulture i informisanja.

Biće tri ministra bez portfelja: Slavica Đukić Dejanović biće zadužena za populacionu politiku, Milan Krkobabić za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća a Nenad Popović za inovacije i tehnologiju.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво