Usvojene izmene zakona, Vlada dobija još dva ministarstva

Narodni poslanici su usvojili Predlog zakona o izmenama Zakona o ministarstvima koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije. Tako će nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imati 18 resora.

Poslanici su danas završili raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama Zakona o ministarstvima.

Za izmene zakona, čije je usvajanje predložio šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović, glasalo je 157 poslanika vladajuće koalicije, među kojima 99 poslanika SNS, 20 poslanika SPS, 10 poslanika SDPS i devet poslanika PUPS-a.

Podršku izmenama zakona dalo je i petoro poslanika poslaničke grupe SVM-PDD i petoro poslanika poslaničkog kluba Pokret socijalista-Narodna seljačka stranka-Ujedinjena seljačka stranka.

Glasanju nije prisustvovao lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković, koji je ranije najavio da neće podržati izbor Ane Brnabić za premijera, ali je petoro poslanika njegove stranke glasalo za izmene zakona.

Za usvajanje izmena zakona glasali su i samostalni poslanici Mladen Grujić, Dubravka Filipovski i Dragan Jovanović, koji su u parlament ušli na izbornoj listi "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje", kao i samostalni poslanik Goran Čabradi iz Zelene stranke.

Protiv usvajanja izmena zakona glasalo je 11 poslanika opozicije, među kojima troje iz Dveri, po jedan iz DJB i DS, troje poslanika iz Kluba samostalnih poslanika i troje poslanika iz kluba Nova Srbija – Pokret za spas Srbije.

Dve poslanice LSV, Nada Lazić i Olena Papuga, nisu glasale, a uzdržanih nije bilo.

Prema ranijim najavama, mandatarka Ana Brnabić trebalo bi u sredu u Skupštini Srbije da predstavi ekspoze i sastav nove vlade.

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, utvrđena je i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U delokrugu rada novog Ministarstva zaštite životne sredine biće i poslovi u vezi sa podrškom i stvaranjem uslova za pristup i realizaciju projekata u oblasti životne sredine za čiju realizaciju su Srbiji na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU, donacije i drugi oblici razvojne pomoći.

Osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predviđeno je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Izmenama zakona predviđen je prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje Ministarstva za evropske integracije predviđeno je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako je naveo predlagač u obrazloženju, može bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja Vladina Kancelarija za evropske integracije.

Izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministarstva privrede, tako što će Ministarstvo rudarstva i energetike preuzeti poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmena je predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali i sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u toj oblasti.

Takođe, predviđeno je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Izmene delokruga rada Ministarstva pravde posledica su usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Izmene Zakona o ministarstvima stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

broj komentara 27 pošalji komentar
(utorak, 27. jun 2017, 07:55) - Saki [neregistrovani]

kom

Nova ministarstva su neophodna. Pogotovo za zaštitu životne sredine jer je naša svest o njenom očuvanju izuzetno mala.

(utorak, 27. jun 2017, 07:26) - anonymous [neregistrovani]

c

Drago mi je, pogotovo vezano za ministarstvo zaštite životne sredine i očuvanje zdravlja ljudi. Nesumljivo je da su to osnovni principi svake savremene države.

(utorak, 27. jun 2017, 07:24) - Jovan [neregistrovani]

...

Srbija je trenutno u procesu evro integracija, i opravdano je formiranje tog ministarstva .

(utorak, 27. jun 2017, 02:03) - Eva [neregistrovani]

fakat

Usvojene izmene u vladi ubrzace put Srbije ka EU.

(utorak, 27. jun 2017, 01:55) - Cile [neregistrovani]

izmene

Preko potrebne izmene, podrzavam ovu odluku.

(ponedeljak, 26. jun 2017, 23:27) - anonymous [neregistrovani]

...

Ove izmene su i bile potrebne...

(ponedeljak, 26. jun 2017, 23:27) - Dunja [neregistrovani]

Evrointegracije

Ministarstvo za evrointegracije neophodno je državi koja želi napred u Evropu.

(ponedeljak, 26. jun 2017, 22:55) - anonymous [neregistrovani]

da

Tako je i bolje!
Da se neki rasterete, a da se svi fokusiraju

(ponedeljak, 26. jun 2017, 22:52) - Paja [neregistrovani]

Hmmm

Ministarstvo ekonomije ce imati pune ruke posla a poseban akcenat se stavlja na budjenje svesti gradjana oko ocuvanja okolina i ekonomije

(ponedeljak, 26. jun 2017, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

...

Nadam se da ce nova vlada, sa ovim izmenama i prosirenjima, uspeti da uspesno nastavi politiku koja ce jos vise ojacati Srbiju i uvesti je u EU veoma brzo.