Joksimovićeva i Dačić o Palmi

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je, povodom najave Dragana Markovića Palme da neće glasati za mandatara za sastav nove Vlade Anu Brnabić, da misli da je teško politički opravdati podele poput podrške Vladi, ali ne i mandataru.

"Jedno od najvažnijih političkih pitanja je da li dajete podršku mandataru ili ne. Nije tu ništa sporno i u odnosu na to se pozicionirate na političkoj sceni", objasnila je Joksimovićeva u izjavi novinarima.

Istakla je da je Marković do sada bio konstruktivan partner, te podsetila da je najavio podršku Vladi, ali ne i mandatarki.

"Ne znam da li moguće praviti takve podele. Mislim da se one mogu teško opravdati", rekla je Joksimovićeva.

Vršilac dužnosti premijera Ivica Dačić podvukao je da Marković ovo što misli ne iznosi tek sada, već od kada se pojavio na političkoj sceni.

Ukazao je da je Marković o tome razgovarao i sa predsednikom Republike.

"Neupitno je da Marković ima pozitivan odnos prema Aleksandru Vučiću. Podržao ga je na izborima i ne sumnjam da će podržati Vladu kada dođu na red zakonodavne aktivnosti", uveren je Dačić.

Preneo je da je sa Markovićem razgovarao više puta o ovoj temi i da, koliko je obavešten, nije promenio svoj stav što se tiče glasanja.

"On nikada nije rekao da neće podržavati predsednika Vučića i samu Vladu", podsetio je Dačić rekavši da bi voleo da se nastavi takva saradnja i da nema razloga da se prekida.

Naglašava je da bi mu bilo žao ako koalicija sa Markovićem ne bi dalje funkcionisala i podsetio da su postojale i druge stvari ranije oko kojih nije bilo usaglašenih stavova.

"Nemojte se sekirati oko glasanja, da li će Palma glasati, neće glasati", poručio je Dačić.

Joksimovićeva: Poslovi definišu strukture

Dok se čeka konačni odgovor o Vladi, Jedinstvena Srbija glasanjem "za" poručiće da joj je Zakon o ministarstvima prihvatljiv. I resorna ministarka smatra da komentari opozicije da su nova ministarstva nepotrebna i skupa, ne stoje.

U vezi sa fomiranjem novog ministarstva za evropske integracije Joksimovićeva ističe da poslovi definišu strukture.

"Čula sam brojne argumente od strane antievropskih i proveropskih stranaka koji imaju dilemu zašto se uvodi kao poseban portfelj evropska integracija u Vladi. Prevashodni razlog je faza razgovora u kojima se Srbija sada nalazi sa EU", objasnila je Joksimovićeva.

Ukazala je da je većina država kandidata u uznapredovanoj situaciji na putu u EU uvodila ministarstvo za evropske integracije i to se pokazalo kao jako dobra praksa.

"Stalna struktura znači strateški pristup jednom poslu. Nismo naučili kao politička elita da strateški razmišljamo. Nije to pitanje ličnih ambicija da li ćete biti ministar ili potpredsednik Vlade. Ali ako ste privrženi evropskim integracijama, a mi to jesmo, onda uvodite stalnu strukturu, koja donosi bolju komunikaciju sa svim učesnicima u procesu i to ne zbog Brisela, već zbog naših građana i ispunjenja njima datih obećanja"“, naglasila je Joksimovićeva.

Podvukla je da u praksi struktura prati poslove, te da poslovi definišu strukture.

"Posao je izazovan u evropskim integracijama, suštinski se ne menja mnogo. Kancelarija evropskih integracija postaje nukleus novog ministarstva, pregovarački tim je koordiniran unutar ministarstva uz sve njegove postojeće strukture uključujući i radne grupe", dodala je Joksimovićeva.

Do kraja nedelje posla će biti i za poslanike i za ministre. Novu Vladu, Srbija bi trebalo da dobije do petka.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво