Završena rasprava o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu o 131 amandmanu na Predlog zakona o izmenama Zakona o ministarstvima koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva – za zaštitu životne sredine i za evropske integracije. Raspravu obeležila žustra polemika poslanika vlasti i opozicije, izrečene četiri opomene. Mandatarka Ana Brnabić bi u sredu trebalo da predstavi ekspoze, nakon čega bi usledilo glasanje o izboru nove vlade.

20.15 - Počelo glasanje o Predlogu zakona o izmenama Zakona o ministarstvima.

20.10 - Narodni poslanici završili raspravu o amandmanima i večeras će glasati o predlogu zakona.

19.35 - Očekuje se da poslanici večeras glasaju o Predlogu zakona o izmenama Zakona o ministarstvima, javlja izveštač RTS-a.

15.10 – Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da ju je zabolelo to na koji način se diskriminiše mandatarka Ana Brnabić, navodeći da pri tome neki poslanici ne mogu da se uzdrže od jezika mržnje.

13.10 – Tokom žustre rasprave, predsedavajući Veroljub Arsić izrekao je po dve opomene šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću i poslaniku DS-a Radoslavu Milojičiću.

11.45 – Na početku rasprave polemisalo se o opravdanosti osnivanja novog ministarstva za evropske integracije, a predsednica parlamenta odredila je i petominutnu pauzu jer su poslanici govorili mimo dnevnog reda.

10.05 – Počela sednica na kojoj poslanici razmatraju amandmane na izmene Zakona o ministarstvima.

Dosadašnji tok raspave o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima, obeležila je žustra rasprava poslanika vladajuće koalicije i opozicije.

Reagujući na kritike opozicije, šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je rekao da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i nema potrebe da se osniva posebno ministarstvo za KiM.

Predsedavajući Veroljub Arsić izrekao je po dve opomene šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću i poslaniku DS-a Radoslavu Milojičiću.

Odgovarajući na kritike dela opozicije zbog osnivanja ministarstva za evropske integarcije, ali ne i ministarstva za KiM, Martinović je poručio da nema potrebe da postoji specijalizovano ministarstvo koje bi se bavilo jednim delom teritorije Srbije i istakao da je država Srbija i te kako prisutna na KiM.

"Po toj logici, trebalo bi da imamo ministarstvo za Vojvodinu, ministarstvo za Beograd, Mačvu, Pomoravlje. Nama to ne pada na pamet. Svako ministarstvo i ministar nadležan je za KiM u skladu sa Ustavom Srbije, zakonima Srbije i Rezolucijom SB UN 1244", kaže Martinović.

Naveo je da je Ministarstvo za KiM bilo formirano 2007. iz jednog jedinog razloga – da bi se ostvarila neka vrsta političke trgovine između DS-a i DSS-a, te da je tada ministar za KiM bio Goran Bogdanović, tadašnji funkcioner DS-a.

Kaže da je u prvoj vladi Vojislava Koštunice, u kojoj je postojalo ministarstvo za KiM, u budžetu Srbije bilo je izdvojeno 400 miliona dinara za pokrajinu, a da je vlada sa Aleksandrom Vučićem na čelu predložila, a Skupština usvojila budžet za 2017. godinu kojim su predviđena izdavanja 5,7 milijardi dinara za KiM.

"Da smo prihvatili vašu logiku pa formirali ministarstvo za KiM onda bismo poslali poruku da za nas KiM nije sastavni deo Srbije. Za nas je KiM sastavni deo Srbije, a koliko smo prisutni na KiM vidi se po ciframa", kaže Martinović i ističe brigu o srpskom narodu u pokrajini.

Reagovao je poslanik SDS-a Goran Bogdanović, koji je rekao da se iz govora poslanika Martinovića stiče utisak da se pre 2012. godine ništa nije ulagalo u KiM, navodeći da su, dok je on bio ministar, isplaćivane i plate i dodaci.

"Ne bi trebalo da koristimo nesreću naroda i ne treba to pitanje da politizujemo. I tada i sada se vodi računa o Srbima na KiM", kaže Bogdanović.

Odgovarajući na kritike poslanika iz kluba "Nova Srbija – Pokret za spas Srbije" Slaviše Ristića, Martinović kaže da pojedini poslanici ne znaju ništa drugo da kažu sem da Vučić hoće da izda KiM i da nas uvede u NATO, te da je nekadašnje ministarstvo za KiM bilo potrebno da se operu pare.

"Nemojte da budete licemeri, pričate da je neko izdao KiM, a vi primate platu u Poreskoj upravi u Zubinom Potoku", poručio je Martinović Ristiću.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS-a Nemanja Šarović negodovao je što je, kaže, predsednica parlamenta Maja Gojković rigidna kada su u pitanju poslanici opozicije, a Martinoviću dozvoljava da priča o svemu i svačemu.

Poslanik SNS-a Vladimir Đukanović naveo je da su za sve premijere Srbije, od Zorana Đinđića, Zorana Živkovića i Vojislava Koštinice i ostalih, prioritet bile evropske integracije.

"Pošto je to strateški cilj, normalno je što imate to ministarstvo. Vi koji ste protiv evropskih integracija, pitam vas šta nudite građanima kao alternativu", naveo je Đukanović.

Posle izricanja dve opomene, Boško Obradović je negodovao i naveo da su opomene izrečene zbog, kako kaže, verbalnog delikta.

Obradović je rekao da je kažnjen samo zato što je naveo da je formiranje ministarstva za evropske integracije dug koji SNS ima prema Briselu, jer je, kaže, tu stranku EU dovela na vlast u Srbiji.

Obraćajući se novinarima u parlamentu, lider Dveri je rekao da očekuje od predsednice Skupštine da povuče dve opomene i da će pratiti da li će se to dogoditi tokom dana.

"Neću da mislim glavom ni Vučića ni briselskih komesara, hoću da mislim svojom glavom", rekao je i objasnio da mu je u skupštinskoj sali isključen mikrofon kada je počeo da govori zbog čega se protivi formiranju ministarstva za evropske integracije.

Kaže i da nema smisla da Srbija nastavi putem evropskih integracija, jer na tom putu nije napravljen ni najmanji iskorak ni nakon 17 godina.

Nakon što su opomene izrečene Obradoviću, predstavnik DS-a Radoslav Milojičić izjavio da zbog toga Arsić treba da napusti mesto predsedavajućeg i "siđe u salu da raspravlja s poslanicima".

Arsić je opomenu izrekao i Milojičiću, jednu pa drugu, a zatim mu isključio mikrofon, Milojičić je poručio da će "mu izbušiti gume". Predsedavajući je potom zatražio da u zapisnik uđu pretnje Milojičića.

Gojković: Zabolelo me kako diskriminišu Anu Brnabić

Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je da ju je zabolelo to na koji način se diskriminiše mandatarka Ana Brnabić, navodeći da pri tome neki poslanici ne mogu da se uzdrže od jezika mržnje.

"Mislim na Boška Obradovića, kako on govori o Ani Brnabić. Trebalo je da reagujem i na njegovo izlaganje i na konferenciji za novinare na kojoj je poslanik DSS-a Milan Lapčević na grozan i uvredljiv način govorio o mandatarki", rekla je Gojkovićeva tokom rasprave u parlamentu o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima.

Navodeći da ju je najviše zabolelo to na koji način se diskriminiše mandatarka, Gojkovićeva je istakla da bi takve izjave trebalo svi da osude bez obzira na to da li su pripadnici stranaka vladajuće koalicije ili opozicije.

Gojkovićeva, koja se obratila iz skupštinske klupe, pozvala je poslanike da kada govore o mandatarki, govore o njenim sposobnostima, a ne o tome "da li je žena ili gej".

Obradović je u današnjoj raspravi rekao da umesto da podstičemo roditeljstvo i majčinstvo i da glavne parade budu parade dece, "vi ste za glavne parade uzeli gej parade i hvalite se kako imate gej premijerku".

"Obradović ima petoro dece, ali to ne znači da će ikada postati premijer i da će ubediti Srbiju da glasa za njega", primetila je Gojkovićeva.

Kako je rekla, posebno je uvredljivo što na takve izjave ne reaguju partije opozicije koje se u svojim programima deklarativno zalažu za poštovanje ljudskih prava, različitosti, prava na javna okupljanje koje, smatra, ima i gej populacija.

"To su evropske vrednosti. Neće niko od vas da reaguje. Možda će vam Boško Obradović biti potreban sa 0,8 odsto glasova ili da podrži nekog od vaših predsedničkih kandidata. Najviše mi smeta što poslanici socijaldemokratskog i demokratskog opredeljenja ne reaguju", navela je Gojkovićeva.

Petominutna pauza zbog priče o "svemu i svačemu"

Na početku današnje rasprave polemisalo se o opravdanosti osnivanja novog ministarstva za evropske intregracije, a predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je i petominutnu pauzu jer su poslanici govorili mimo dnevnog reda.

Gojkovićeva je kraću pauzu odredila kako poslanici, kaže, ne bi pričali o "svemu i svačemu", već da bi se vratili na raspravu o amandmanima.

Dok poslanici vladajuće većine smatraju da Srbija osnivanjem ministarstva za evropske integarcije šalje veoma važnu poruku kojom potvrđuje strateško opredeljenje da bude članica EU, deo opozicije se tome protivi.

Poslanik DJB Dušan Pavlović rekao je da je neophodno da taj resor dovede zemlju u ono stanje, oblik i uređenje koje već postoji državama koje su dugogodišnje članice EU da bi njegovo uvođenje imalo smisla.

Upitao je da li će to ministarstvo imati nadležnosti da reaguje ako se ponovo desi slučaj Savamala, a predsednica Maja Gojković je rekla da mora da ga prekine jer ne priča o amandmanima, "nego se bavi politikantstvom, te da ono što govori nema veze sa evropskim integracijama".

Gojkovićeva je nakon toga odredila petominutnu pauzu dok poslanici, kako je rekla, "ne dođu sebi", te poručila da je ne interesuje ni to što pojedini poslanici u sali dobacuju o rušenju u Šilerovoj, niti ono o čemu je Pavlović govorio mimo dnevnog reda.

Zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić je rekao da Savamala nema nikakve veza sa ministarstvom za evropske integracije, te da je predoženim izmenama zakona planiran delokrug njegovog rada i jasne nadležnosti.

Poslanica SRS-a Vjerica Radeta smatra da treba da se briše predloženi član koji prediviđa ministarstvo za evropske integracije, te navela da je trebalo da poslanici da dobiju i mišljenje Vlade na predložene izmene zakona.

Radeta je upitala i da li mandatarka Ana Brnabić želi baš ministarstva koja su predožena i njihove nadležnosti, ocenivši da je sve "postavljeno naglavačke" i da je zapravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je predložio mandatarku preuzeo odgovornost da preko svojih poslanika u parlamentu uređuje Vladu.

To, dodaje, nije u skladu sa Ustavom i navodi da nijedan drugi član predloženih izmena zakona ne treba da postoji.

Poslanik iz kluba "Nova Srbija – Pokret za spas Srbije" Đorđe Vukadinović kaže da nema ništa protiv novog ministarstva za zaštitu životne sredine, ali da je protiv ministarstva za evropske integracije

Vukadinović je upitao zašto se Kancelarija za evropske integracije diže na nivo ministarstva, a to isto se ne predviđa za Kancelariju za KiM.

Protiv formiranja ministarstva za evropske integracije je i poslanik DSS-a Milan Lapčević.

Subotnju raspravu obeležila su česta javljanja poslanika po povredama Poslovnika, kao i polemika o svečanosti povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije i o mandatarki Ani Brnabić.

Poslanici vladajuće koalicije su poručili da predložene izmene Zakona o ministarstvima predstavljaju jasnu potvrdu opredeljenosti i odlučnosti nove vlade za nastavak reformskih procesa.

Opozicija je najavila da neće podržati predložene izmene zakona, ali je većina poslanika opozicije navela da treba da postoji novo ministarstvo za zaštitu životne sredine, dok su uglavnom kritikovali osnivanje ministarstva za evropske integracije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво