"Veoma važni normalni odnosi u regionu"

Predsenica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je za RTS da predlog da se osnuje posebno Ministarstvo za evropske integracije potvrđuje da je Srbija posvećena tom procesu i da želi u punom kapacitetu da se tom temom bavi. Veoma važno je uspostaviti normalne odnose koji će omogućiti svima u regionu da ekonomski napredujemo i jedni drugima pomognemo na ekonomskom putu, istakla je Joksimovićeva.

U retkim trenucima kada su govorili o Zakonu o ministarstvima, poslanici su juče polemisali o potrebi osnivanja novog, zadzženog za evropske integracije. Deo opozicije protivi se tom ministarstvu jer se protivi i evropskom putu, a argument ostalih opozicionih predstavnika je ušteda.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je da je poruka izuzetno važna.

"U fazi intenzivnih pregovora sa EU u kojoj se nalazimo s obzirom na otvaranja poglavlja koja bi trebalo da se intenziviraju u narednom periodu još više, izuzetno je važna poruka da Srbija izuzetno posvećena preocesu evropskih integracija, da želi u punom kapacitetu da se bavi ovom temom i da će osnivanjem Ministarstva za evropske integracije sve raspoložive kapacitete okupiti u jedan centar koji će se koordinisano baviti aktivnostima koje su vezane za dalji proces evropskih integracija", rekla je Joksimovićeva.

Što se tiče troškova, čini mi se da onako kako je najavljeno da će Kancelarija koja se do sada bavila nekim od ovih poslova zapravo postati integrativni deo Ministarstva, ali Vlada želi da pokaže značaj i važnost ove teme kao i želju da se u udućem periodu na adekvatan način, na najvišem nivou ovim temama i bavi, rekla je Joksimovićeva.  

Finansije u ovom slučaju nisu ključna tema, ključna tema je posvećenost Srbije strateškom spoljnopolitičkom cilju, rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku.

"Kako je nedavno jedna zvaničnik Nemačke rekao za njih - oni nemaju više vremena za zamor proširenjem, tako se čini da i mi nemamo vremena za zamor integrativnim procesima, već punim kapacitetima se moramo kretati napred kako bi naši partneri u EU shvatili našu snagu i želju da se što brže krećemo ka punopravnom članstvu", objasnila je Joksimovićeva.

Govoreći o bilateralnim sastancima na svečanosti u Palati "Srbija", Joksimovićeva je rekla da nivo gostiju iz regiona govori u prilog tome da postoji jasna svest u regionu da bez jačanja bilateralnih odnosa nema jačanja regiona u celini.

"Dakle, veoma važno je uspostaviti normalne odnose koji će omogućiti svima u regionu, pre svega, da ekonomski napreduju a zatim da jedni drugima pomognemo na evropskom putu", istakla je Joksimovićeva.  

Ako govorimo ukupno u regionu, kako kaže Joksimovićeva, prošli smo kroz turbulentno vreme, velikih uspeha i padova u međusobnim odnosima ali čini se da smo ovog puta čuli ohrabrujuće tonove vezne za sve susrete sa liderima iz regiona, ali kada govorimo o Hrvatskoj važno je reći da bilateralne sporove treba rešavati na bilateralnom nivou.  

"Prošli smo kroz fazu u kojoj je Hrvatska u nekoliko navrata pokušala da blokira bezuspešno put Srbije ka EU, što je naišlo i na otpor i u samoj EU", rekla je Joksimovićeva.

Podsetila je da je do susreta između Kolinde Grabar Kitarović i tada mandatara za sastav Vlade Aleksandra Vučića došlo pre godinu dana kada su izlistani određeni problemi koji se nalaze na dnevnom redu i više od deset godina.

"Čini se da je od tada, bez obzira na pojačanu retoriku, došlo do nekakvih pomaka, a mislim da će posle ovog susreta, doći do nekih konkretnih mera, koje će pomoći da ona nerešena pitanja koja stoje na dnevnom redu, krenu da se jedno po jedno polako rešavaju. Tom paketu bih dodala i spominjanje pitanja rešavanja granica sa BiH, pitanje razgraničenja i sa Hrvatskom i BiH čini se da polako dolazi na dnevni red i mislim da su to pozitivne najave kao i teme koje se odnose na nestale, i sve što naše odnose opterećuje", kaže Joksimopvićeva.  

"Ovi susreti daju nadu da ovog puta neće doći do tako negativnih tonova bez obzira na emotivnost i da će ostati racionalni nivo komunikacije", zaključila je Joksimovićeva.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво