Završena rasprava o izmenama Zakona o ministarstvima, u ponedeljak o amandmanima

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su o Predlogu izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, koji predviđa osnivanje dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija. Raspravu u Skupštini obeležila je žustra polemika o broju resora u Vladi, o mandatarki Ani Brnabić, kao i o jučerašnjoj svečanosti povodom inauguracije.

22.50 - Posle skoro 12 sati, parlament završio načelnu raspravu o izmenama Zakona o ministarstvima. U ponedeljak će poslanici razmotriti 131 amandman.

21.30 - Kako bi sprečio da se polemika šefa poslanika SNS i poslanice SRS, Aleksandra Martinovića i  Vjerice Radete pretvori u lični obračun, predsedavajući Veroljub Arsić odredio petominutnu pauzu.

19.40 - U ponedeljak na kraju dana glasaće se o izmenama Zakona o ministarstvima, javlja reporter RTS-a iz parlamenta.

18.40 - Poslanici opozicije najavili da neće podržati izmene Zakona, ali većina njih smatra da treba da postoji novo ministarstvo za zaštitu životne sredine.

15.25 - Poslanici nastavili sednicu Skupštine Srbije nakon pauze.

14.15 - U Skupštini Srbije određena je jednočasovna pauza, a sednica će biti nastavljena u 15.15.

10.50 – Počela rasprava o Predlogu izmena i dopuna zakona o ministarstvima.

10.35 – Polemika poslanika Radoslava Milojičića i Nemanje Šarovića sa predsednicom parlamenta Majom Gojković o poslovniku.

10.10 – Aleksandar Martinović obrazlaže Predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima.

10.10 – Počela sednica Skupštine na kojoj će poslanici raspravljati o izmenama zakona o ministarstvima. Prisutna su 134 narodna poslanika.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović izjavio je obrazlažući Predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima da će te izmene i izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić omogućiti dalji razvoj Srbije u svim oblastima.

Izmene zakona je, kaže, formalno on predložio, ali iza tog predloga suštinski stoji 129 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" i politički saveznici i prijatelji SNS-a, koji će glasati ne samo za zakon, nego i za novu vladu na čelu sa Anom Brnabić koja treba da bude izbarana sledeće nedelje za premijera.

Govoreći o izmenama zakona, Martinović je rekao da su dve najvažnije – a to su formiranje novog ministartsva za zaštitu životne sredine i ministarstva za evropske integracije.

SNS, kaže, smatra da i te kako ima razloga da se formira posebno ministarstvo za zaštitu životne sredine i da Srbija još aktivnije radi na tom planu.

"Koliko je to bitno govori činjenica da se klimatske promene odražavaju i na Srbiju i imaju negativne posledice na našu poljoprivredu, ali i na zdravlje ljudi", naveo je Martinović.

Predloženo je, navodi, i da se formira ministarstvo za evropske integracije, podsetivši da su do sada ti poslovi bili u nadležnosti ministarke bez portfelja Jadranke Joksimović i Kancelarije za evropske inegracije.

Oštra rasprava o broju resora

Dok su poslanici vladajuće koalicije pozdravili formiranje dva nova ministarstva, deo opozicije oštro je kritikovao osnivanje ministarstva za evropske integracije. Poslanici opozicije najavili da neće podržati izmene Zakona, ali većina njih smatra da treba da postoji novo ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Raspravu u Skupštini obeležila je žustra polemika o tome da li treba uvećavati broj resora, a na kritike dela opozicije o glomaznoj vladi, šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović kaže da neki izgleda imaju problem sa "političkom amnezijom".

Povodom kritika poslanika Đorđa Vukadinovića na glomaznu vladu, te formiranja ministarstva za evropske integracije, ali ne i ministarstva za KiM, Martinović navodi da je prva vlada Vojislava Koštunice imala 22 člana i 19 ministarstava, u vreme kad je postojala državna zajednica SCG, a da je druga njegova vlada bila još glomaznija.

Ocenio je da je na granici političkog licemerja da "krokodilske suze" nad KiM rone "veliki branioci KiM" i "veliki protivnici EU", upitavši ih koliko njihove dece živi u zemljama EU, koliko ih ima stanove u Parizu, Berlinu, Rimu, Beču, Londonu.

Na navode da bi razumeo da je sa ovako predloženim izmenama izašao lider LDP-a Čedomir Jovanović, ali ne i sadašnja vladajuća koalicija, reagovao je Jovanović koji kaže da se borba za srpski narod na KiM vodi evropeizacijom Srbije, a ne njenom kosovizacijom.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović čestitao je vladajućoj koaliciji današnu "gej paradu", navodeći da će vlada biti "vlada EU u Srbiji", te da su Dveri protiv "skandaloznog" ministarstva za evropske integracije.

Obradović je izjavio da je Srbiji potrebno ministarstvo za evropske dezintegracije a ne integracije, jer "ako nismo ušli u EU za 17 godina, nećemo ući ni za 117 godina".

Miroslav Aleksić iz poslaničkog kluba SDS-a kaže da neće podržati taj zakon navodeći da je predsednik Aleksandar Vučić najavio da će vlada imati dva premijera, te da toga nema u zakonu.

Aleksić ocenjuje da u ovom zakonu ima političkog kompromisa, da su resori podeljeni po feudima, da koalicioni partneri dobijaju svako svoju oblast.

LDP smatra da je potrebno da se osnuje ministarstvo za zaštitu životne sredine jer, kako kaže lider te stranke Čedomir Jovanović, građani žive u "tempiranoj ekološkoj bombi".

Kada je reč o ministarstvu za evropske integracije, Jovanović ocenjuje da je to vrlo ozbiljno i osetljivo pitanje jer su neke zemlje imale takvo ministarastvo i da to nije bilo najsrećnije rešenje.

Jovan Jovanović iz poslaničkog kluba samostalnih poslanika kaže da se ukidanjem Kancelarije za evropske integracije i osnovanjem ministarstva za evropske integracije uvodi politizacija stručnih poslova.

Jovanović, kao i poslanica DS-a Gordana Čomić, smatra da ministar za evropske integracije treba da bude i potpredsednik vlade.

Đorđe Milićević iz SPS-a kaže da "ovo nije rezultat političke trgovine ni političkih dogovora, već rezultat realnih potreba da bi imali efikasniju i bolje uređenu državu".

Lider radikala Vojislav Šešelj kaže da poslanici SRS-a nemaju ništa protiv da se uvede ministarstvo za zaštitu životne sredine, ali da je neverovatno da se traži osnivanje ministarstva za evropske integracije.

Navodeći da se poslovi tog ministarstva odnose na koordinaciju, praćenje i izveštavanje o procesu pridruživanja EU, Šešelj kaže da to praćenje i novinari mogu da rade, upitavši zašto da to radi ministarstvo.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović kaže da razume Šešeljevu logiku jer je on protiv EU, te zato pokušava da banalizuje zakon, navodeći da je zadatak novog ministarstva da učini sve što je do Srbije da jednoga dana uđe u EU.

Polemika o mandatarki Ani Brnabić

Raspravu u Skupštini Srbije obeležila je i polemika o mandatarki Ani Brnabić, kao i tome ko će zapravo biti premijer.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kaže da dobijamo četvrtu vladu Aleksandra Vučića, na čelu sa "lažnim mandatarom, maskom, ikebanom Anom Brnabić".

Na upozorenje predsednice parlamenta Maje Gojković da ne vređa manadatara, niti bilo koga u sali i van nje, Obradović kaže da je veoma teško uvrediti mandatara ako je mandatar "dvoglav", ako politički deo vodi Ivica Dačić, a ekonomski Ana Brnabić.

Obradović kaže i da vlast organizuje ne jednu, već dve gej parade u Beogradu i da je to slika "homoseksualnog lobija koji vlada Srbijom na čelu sa Aleksandrom Vučićem".

Na izlaganje Obradovića reagovao je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović koji je poručio da samo "bezglav" čovek može da kaže da ćemo imati "dvoglavog premijera".

Miroslav Aleksić iz poslaničkog kluba SDS-a kaže kaže da je jedini razlog zašto će Ana Brnabić biti premijer taj što će "bespogovorno i pokorno slušati" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević, reagujući na navode Aleksića, kaže da ne postoje dva premijera, ni dva mandatara, nego samo jedan i to je Ana Brnabić.

Na izlaganje Aleksića reagovao je i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović koji kaže da bi Aleksić trebalo da se stidi, navodeći da Brnabićeva svoju familiju, za razliku od nekih, nije zapošljavala u lokalnim samoupravama, niti je uništila fabrike i preduzeća.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da je za njega podjednako uvredljivo kada zamenik šefa poslaničke grupe SNS-a Vladimir Orlić naziva koleginicu "političkom starletom" samo zato što je njegov politički neistomišljenik, kao i sve ono što se čulo kao kritika kandidature Ane Brnabić.

"Dok mi ovde u skupštini nekog žigošemo kao lidera homoseksualnog lobija, na ulici to neko doživljava kao osnovu za nasilje, kojeg je dosta u našem životu", kaže Jovanović.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Milan Lapčević rekao je da neće podržati izbor premijerke Ane Brnabić, a da nju ne može da nazove ni gospođom ni gospodinom jer se nije rodno odredila.

Povodom navoda Lapčevića, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović poručio je da je žalosno što jedan narodni poslanik izgovara takve reči.

Gojković: Vi ste samo Radoslav Milojičić...

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković oduzela je dva minuta vremena poslaničkoj grupi DS-a, jer je poslanik te partije Radoslav Milojičić na početku današnje sednice govorio van teme dnevnog reda.

Poslanik DS-a je svečnost povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike nazvao "sramnim činom, zbog koga nam se smeje ceo svet", na šta mu je Gojkovićeva odgovorila da zapravo on daje svoju ocenu kao da je čitav svet.

Milojičić se inače javio za reč reklamirajući povredu poslovnika posle obraćanja Aleksandra Martinovića, zbog toga što je, kako kaže, šef poslaničke grupe SNS-a govorio o inauguraciji predsednika.

"Vi dajete ocenu kao da ste čitav svet, a vi ste samo Radoslav Milojičić", rekla mu je Gojkovićeva, a Milojičić je nastavio da govori o inauguraciji, navodeći da je vlasti krivo što su na taj događaj došla, kako je rekao, samo dva predsednika države.

Radite sve ono sto sam predvidela da ćete raditi, rekla mu je Gojkovićeva i dodala da poslanici DS-a nisu ni slušali Martinovića šta je govorio već su, kaže, međusobno razgovarali, a još juče su se, dodala je ona, spremili da govore o događaju na kome nisu bili.

Martinović je, inače, izjavio da je svečanost povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazala da je Srbija bar na jedan dan zaista postala centar sveta. Martinović je na tome čestitao građanima Srbije.

Posle njegovog obraćanja usledilo je javljanje Milojičića i Nemanje Šarovića iz SRS-a po povredi Poslovnika, koji su kritkovali svečanost povodom inauguracije predsednika Srbije.

Čedomir Jovanović je rekao da je juče došao na inauguraciju jer je to njegov "stav prema ovoj zemlji". Na tome mu je zahvalio šef poslaničke grupe SNS-a.

U Skupštini će sutra biti pauza. Potrebno je 24 sata da bi se poslanici pripremili za raspravu o amandmanima. U ponedeljak na kraju dana glasaće se o izmenama Zakona o ministarstvima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво