Svečanost povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića

U Palati "Srbija" u Beogradu održana je svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića za predsednika Srbije. Svečanom prijemu prisustvovao je veliki broj gostiju – visoke svetske zvanice, predstavnici regiona, kao i brojni domaći gosti iz javnog života. Organizatori navode da je to najveće okupljanje stranih zvaničnika u poslednje četiri decenije.

21.30 – Prijem je završen, a zvanice sa svečanosti nose poklone – knjige o rimskim imperatorima, uramljene fotografije sa predsednikom Srbije i njegovom suprugom i pakete sa proizvodima koji imaju srpski pečat.

21.15 – Gosti degustiraju vina domaće proizvodnje. Više od 100 vinara dobrovoljno se prijavilo da predstavi svoje proizvode.

21.00 – Goste u salonima dočekuju glumci koji predstavljaju likove iz svojih krajeva. Prezentuju se Južna i Istočna Srbija, Vojvodina, Šumadija, Kosovo i Metohija i Beograd. Posetioce je dočekao i glumac koji tumači lik Nikole Tesle.

20.50 – Vučić poveo zvanice u šetnju kroz izložbene salone, gde je predstavljena istorija Srbije kroz regione. 

20.45 – Trubači Dejana Petrovića zatvaraju svečani program pesmama "Vrteška" i "Vrtlog".

20.20 – Izvođenjem pesme "Ovo je Srbija" počeo je svečani program.

20.10 – Predsednik Aleksandar Vučić se na početku obraćanja zahvalio gostima i građanima Srbije, ističući da je "Srbija zemlja dobrih i hrabrih ljudi, nekad i preterano hrabrih". 

20.05 – Hor od više stotina dece intonira himnu "Bože pravde".

19.55 – Zajedničko fotografisanje visokih zvanica sa novim predsednikom Srbije.

19.40 – Stupanje na dužnost predsedniku Vučiću čestitali su i potpredsednik Vlade Ruske Federacije Dmitrij Rogozin, zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, kao i kolege iz regiona, među kojima članovi Predsedništva BiH, predsednica Hrvatske, predsednik Makedonije, Crne Gore i drugi.

19.05 – Predsedniku Aleksandru Vučiću čestitke upućuju i zvanice iz inostranstva. Među prvima je čestitao premijer Mađarske Viktor Orban, a došao je i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji.

18.50 – Tri bivša predsednika Srbije, Tomislav Nikolić, Milan Milutinović i Zoran Lilić, zajedno su došla na inauguraciju novog šefa države.

18.40 – Osim domaćih i svetskih zvaničnika, svečanom prijemu prisustvuju i brojni poznati sportisti i umetnici iz zemlje i sveta, među kojima i Rejf Fajns.

18.30 – Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom stao na poziciju gde prima čestitke. Prvo imaju priliku da čestitaju domaće zvanice.

18.10 – Dolaze gosti na svečanost u Palati "Srbija".

Svečanost povodom stupanja na dužnost predsednika Aleksandra Vučića u Palati "Srbija" okupila je oko 5.000 zvanica. Goste je dočekivao predsednik Vučić sa suprugom Tamarom, nakon čega je usledilo pevanje himne "Bože pravde", a predsednik Srbije se obratio prisutnima.

Vučić je ugostio visoke svetske zvaničnike, najviše predstavnike zemalja iz regiona, kao i domaće zvanice, među kojima su bili i poznati glumci, sportisti, umetnici.

"Menjamo se, hrabro idemo iz mitologije u budućnost", osnovna je poruka koju je u svom govoru uputio predsednik Srbije.

"Promenili smo se i spremni smo da se menjamo, iznova, svakog novog dana, jer mi smemo i umemo da napravimo korak napred kojim se iz mitologije prelazi u budućnost, i iz nesreće u sreću...", naveo je Vučić.

Gostima je poručio: Srbija, u koju ste danas došli, prestala je da se nada smrti i počela je da želi život.

Usledio je svečani deo programa, koji je počeo pesmom "Ovo je Srbija" u izvođenju dečjeg hora, a nastupili su i ansambli "Vrelo", KUD "Kolo", "Una saga Serbika", a potom i trubači Dejana Petrovića.

Svečanost je upriličena u svim delovima Palate "Srbija", a neposredno pred kraj Vučić je goste poveo u obilazak svih salona tog zdanja u kojima su tematski predstavljene lepota i istorija određenih regiona Srbije – Južne, Istočne, Centralne i Zapadne, zatim Vojvodine i Kosova i Metohije, kao i Raške oblasti i Beograda.

Gosti su mogli da se upoznaju sa srpskom istorijom, da vide kopiju najstarijeg dokaza srpske državnosti – prsten srpskog kneza Strojimira, ali i da uživaju u hrani, običajima, tradiciji i specifičnostima pojedinih delova zemlje.

Na meniju su bili samo domaći proizvodi, a više od stotinu vinara se dobrovoljno prijavilo kako bi se predstavilo.

Posebno je izdvojen deo koji je namenjen predstavljanju Inovacija i moderne tehnologije, u kojem je goste dočekao i "Nikola Tesla sa svojim izumima".

Utisci i poruke zvanica 

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji rekao je za RTS da mu je drago što je došao na inauguraciju i istakao da mu je velika čast što predstavlja američkog predsednika Donalda Trampa i što može da čestita Vučiću na preuzimanju dužnosti.

Potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin rekao je za RTS da su odnosi između Srbije i Rusije tradicionalno prijateljski i da će ostati prijateljski.

Govoreći o odluci Srbije da ne uvede sankcije Rusiji, Rogozin je rekao da je Rusija podržavala i podržava nezavisnost Srbije.

"Znamo da bi srpski narod trebalo da napravi dobar izbor u politici. U svakom slučaju, Rusija podržava Srbiju", istakao je potpredsednik ruske vlade.

Evropski komesar Johanes Han očekuje da Srbija nastavi uspešnim putem kojim je išla poslednjih godina.

"To je osetno poboljšanje u oblasti ekonomije, ali podjednako da poboljša sve što je vezano za osnove, da se još više prilagodi evropskim standardima i to je najbolji način da se ide napred", rekao je Han za RTS i istakao da je uveren da će pod vođstvom Vučića to biti glavni fokus Srbije.

Naveo je da je Vučić dinamična osoba, da su uspostavljeni dobri odnosi širom Evrope i da je to važno, ne samo za dobre odnose među liderima već i u domenu privrede i investicija.

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je za RTS da je ranije danas Vučića tokom razgovora upoznao sa onim o čemu je razgovarano na samitu u Briselu. Odgovarajući na pitanje koji bi savet dao Vučiću, Orban je rekao da "Vučiću ne trebaju saveti".

Austrijski kancelar Kristijan Kern je rekao da je Srbija zabeležila fantastičan razvoj uz odlično Vučićevo liderstvo. Naveo je da se Austrijanci dive Srbiji i da žele da Srbija uđe u EU što pre.

Kaže da je Vučić započeo brojne reforme i da je situacija u regionu mirnija nego pre nekoliko decenija.

Bivši ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini je za RTS istakao da su odnosi dve države u uzlaznoj putanji, a da je poslednjih godina saradnja poboljšana pa su sada Italija i Srbija ekonomski partneri broj jedan u Evropi.

Navodeći da će se raditi još više na dovođenju italijanskih investitora, Fratini je rekao da region prolazi kroz teška vremena i da je važno da se konsoliduje uloga Srbije kao stuba stabilnosti u regionu.

"Rekao bih da je Vučić slušao svoje prijatelje, ja se smatram prijateljem. Moj savet bi bio: Samo napred; da ojačamo njegovo liderstvo, koje je već priznato", rekao je Fratini.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je za RTS da je na svečanost povodom inauguracije Aleksandra Vučića došla sa velikom radošću i istakla da želi da ovaj dan bude prekretnica u odnosima Srbije i Hrvatske.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je za RTS da će komunikacija sa predsednikom Vučićem ostati otvorena jer su, kaže, obojica otvoreni ljudi.

"Mi kažemo bobu bob, popu pop. Uradićemo neke stvari koje smo obećali jedno drugom da ćemo uraditi", naglasio je Izetbegović ističući da je spreman da sa Srbijom reši sva otvorena pitanja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je imao dobru saradnju sa premijerom Vučićem i da očekuje da se saradnja sa predsednikom Vučićem podigne na viši nivo.

Kako je rekao, očekuje da se obezbede bolji odnosi u političkom smislu u okviru sporazuma o posebnim političkim vezama.

Mandatarka Ana Brnabić ocenila je za RTS da je današnja svečanost nešto "fantastično" i da će sve to Srbiji doneti samo velike pluseve.

"U poslednja dva-tri dana imali smo dosta sastanaka. Dobro je što se Srbija otvara, gradi kao regionalni centar i drago mi je što se ovako nešto dešava", rekla je Ana Brnabić.

Navela je da se sa delegacijom UAE razgovaralo o postojećim projektima; sa delegacijom Kanade o rudarstvu, a sa kineskom delegacijom o poljoprivredi, energetici, turizmu...

Brnabićeva je istakla da je od velikog značaja i što su svi predsednici iz regiona danas došli u Beograd.

"To je, čini mi se, najbolji način da počnemo još jednom da razgovaramo o regionalnoj saradnji i stabilnosti. Mislim da Srbija ima najbolju makroekonomsku situaciju. Jako smo radili na poboljšanju poslovne klime, ali ukoliko region ne šalje pozitivnu poruku, investitori neće dolaziti", rekla je Brnabićeva. 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za RTS da su ovakvi skupovi velika prilika za razgovore i susrete, i odraz međusobnog poštovanja i prijateljstva određenih zemalja.

"Prisustvovao sam mnogim ovakvim skupovima širom sveta i to je bila prilika da se okupi veliki broj državnika i da se razgovara o velikom broju pitanja u drugačijoj atmosferi nego obično", naglasio je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, važno je da se ovakve stvari iskoriste za dalju afirmaciju onoga što smo postigli i što ćemo uraditi.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednik Svenarodnog kineskog kongresa Đi Bingsjuen, zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, premijer Gabona Emanuel Isoze Ngonde...

Takođe i zvaničnici iz regiona – pored predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, i sva tri člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, zatim predsednik Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov...

Tu su bili i ostali srpski zvaničnici – predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Na svečanost povodom stupanja na dužnost predsednika Vučića došli su i patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, predsednik SANU Vladimir Kostić.

Tokom dana, predsednik Aleksandar Vučić imao je niz bilateralnih sastanaka sa stranim delegacijama koje su stigle u Beograd povodom svečanosti, a razgovori se nastavljaju i u subotu.

Predsednik Vučić je dužnost preuzeo polaganjem zakletve 31. maja.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво