Gojkovićeva sa Đijem, Pontom i Dankom

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se sa potpredsednikom Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Đi Bingsaunom, predsednikom Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Rumunije Viktorom Pontom i predsednikom Narodne skupštine Slovačke Andrejem Dankom.

Na sastanku sa Đi Bingsaunom je zajednički konstatovano da Srbija i Kina grade sveobuhvatno strateško partnerstvo i da međusobne odnose karakteriše uzajamno poverenje i podrška u najvažnijim pitanjima za obe države.

Gojkovićeva je, navodi se u saopštenju, u razgovoru sa Đi Bingsaunom naglasila da Srbija visoko ceni dolazak potpredsednika Svekineskog narodnog kongresa na svečani prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, što, kaže, svedoči o značaju koji NR Kina pridaje saradnji sa Srbijom i prijateljskim odnosima dve zemlje.

Sagovornici su naglasili značaj saradnje zakonodavnih institucija kao važan deo daljeg produbljivanja strateškog partnerstva, a u tom kontekstu Gojkovićeva je ocenila da je od izuzetnog značaja predstojeća poseta predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđianga Srbiji.

Kako je rekla predsednica parlamenta Srbije to će biti prilika za dalje unapređenje međuparlamentarnih odnosa, kao i ekonomsko-trgovinske saradnje i produbljivanja kulturnih veza.

Gojkovićeva je zahvalila Kini na nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci Srbiji u međunarodnim forumima.

Istovremeno, predsednica Narodne skupštine ponovila je čvrst stav Srbije u pogledu podrške politici "jedne Kine".

Predsednik Svekineskog parlamenta podvukao je da će Kina nastaviti dosledno da podržava Srbiju po centralnim pitanjima, i da će u tom smislu i dalje pružiti čvrstu podršku po pitanju Kosova i Metohije.

Pored toga, naglasio je da NR Kina u potpunosti podržava opredeljenje Srbije ka članstvu u EU uverena da će sa članstvom Srbije Kina steći još jednog važnog i pouzdanog partnera u toj organizaciji.

Gojković i Đi Bingsaun konstatovali su izuzetan napredak u oblasti ekonomske i trgovinske saradnje, a posebno kada je reč o realizaciji infrastrukturnih projekata. Ði Bingsaun istakao je da Srbiji pripada jedna od najvažnijih uloga u inicijativi "Jedan pojas jedan put", kao i formatu "16 plus 1", odnosno "Kina i zemlje centralne i istočne Evrope" što će, kako je ocenio, ubrzati ekonomski razvoj Srbije.

Posebno je naglasio da do sada dogovoreni i realizovani projekti, predstavljaju samo uvod u još intenzivniju saradnju dve zemlje na ekonomskom planu.

Đi je u tom kontekstu istakao da će kineska strana nastaviti da ohrabruje investitore da posete Srbiju, konstatujući da je u međunarodnim okolnostima punim izazova naša zemlja uspela da sačuva političku i društvenu stabilnost i da ostvari značajan ekonomski razvoj.

Rumunija će nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama

Maja Gojković je razgovarala i sa predsednikom Odbora za evropske poslove Poslaničkog doma Parlamenta Rumunije Viktorom Pontom koji je izjavio da će ta zemlja nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama i ocenio da se Srbija pokazala kao stabilan, ozbiljan i predvidiv partner.

Ponta je, navedeno je u saopštenju sa sastanka, rekao da su evrointegracije Srbije ne samo u njenom interesu, već i interesu Rumunije kao njenog suseda, regiona i čitave EU.

Gojković je zahvalila Rumuniji na podršci koju pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU ističući da su napredak u tom procesu i nedavno otvorena nova poglavlja u pregovorima sa Srbiju važna poruka ne samo za naše građane, već i čitav region.

Navodeći da će Rumunija nastaviti da podržava Srbiju u evrointegracijama, posebno kroz prenošenje sopstvenog iskustva, Ponta je ukazao da naša zemlja treba da posmatra predsedavanje Rumunije Evropskim savetom u prvoj polovini 2019. godine kao priliku za napredak u tom procesu, uprkos izazovima u samoj EU.

Tradicionalno dobri odnosi Srbije i Slovačke

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković sastala se i sa predsednikom Narodne skupštine Slovačke Andrejem Dankom.

Zajednički je ocenjeno da su odnosi Srbije i Slovačke tradicionalno dobri, a poseban doprinos bliskim odnosima dve zemlje daju pripadnici slovačke nacionalne manjine u Srbiji i srpske nacionalne manjine u Slovačkoj.

Gojkovićeva je, rečeno je u saopštenju, gostu iz Slovačke zahvalila na dolasku na svečani prijem, čime su potvrđeni prijateljski odnosi dve zemlje.

Predsednica parlamenta je zahvalila Slovačkoj Republici na snažnoj podršci evropskim integracijama Srbije, imajući u vidu da pristupanje EU ostaje spoljnopolitički prioritet i da će Srbija nastaviti sa unutrašnjim reformama.

U tom kontekstu, Gojkovićeva je istakla značaj nedavnog otvaranja pregovaračkih poglavlja 7 i 29, koji se odnose na oblasti intelektualne svojine i carinske unije, naglašavajući važnost kontinuiteta tog procesa.

Predsednik slovačkog parlamenta potvrdio je da ta zemlja neće menjati svoj stav o Kosovu i Metohiji, kao i da će nastaviti da podržava dijalog između Beograda i Prištine.

Danko je naglasio i da će Slovača Republika takođe nastaviti čvrsto da podržava evropski put Srbije.

Predsednica Narodne skupštine istakla je i da je posebno značajno dalje unapređenje i razvijanje saradnje između dva parlamenta i narodnih poslanika kao predstavnika građana i u tom cilju je upitila poziv Danku da zvanično poseti Srbiju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво