Vučić: Mirno rešavanje problema prioritet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov slovenački kolega Borut Pahor ocenili su u Beogradu da svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem, uz međusobno razumevanje i saradnju različitih strana.

Vučić je, u zajedničkom obraćanju nakon razgovora sa Pahorom, kazao da su perspektive u regionu takve da jedan problem sustiže drugi i da, kada nemamo političke probleme, imamo ekonomske, poput "Agrokora" i da, kako je dodao, ako imamo ekonomske, kao da nisu dovoljni, stižu i politički.

"Međutim Srbija i Slovenija imaju snage da zajednički rade. Nikada nismo imali uspešniju saradnju, nemamo nikakve probleme i nastavićemo da se konsultujemo, te kroz sve procese nastavimo saradnju u regionu", poručio je on.

Vučić se zahvalio slovenačkom kolegi što je nekoliko dana pred državni praznik te zemlje došao u Beograd da uveliča današnji dan i inauguraciju, te pokaže poštovanje prema Srbiji, poštovanje koje pokazujemo premo Sloveniji.

Rekao je da su odnosi dve zemlje dobri i da je sa Pahorom razgovarao o bilateralnim odnosima, unapređenju ekonomske saradnje, evropskom putu i da je zahvalio na podršci koju Pahor pruža Srbiji.

On je izrazio želju Srbije da ugosti još veći broj slovenačkih investitora.

Takođe je ukazao da Srbija i Slovenija sarađuju i po regionalnim pitanjima, temi koju su na ovom sastanku posvetili najveću pažnju.

Srbija, prema njegovim rečima, doživljava Sloveniju kao iskrenu prijateljsku zemlju i uveren je da ti donosi mogu i biti još uspešniji i bolji, iako su već danas na visokom nivou. 

"Poseta Pahora je veliki znak, simbol poštovanja prema zemlji i građanima Srbije", podvukao je Vučić.

Pahor je čestitao Vučiću na pobedi na uspešnim predsedničkim izborima i poželeo mu sve najbolje i mnogo uspeha kako njemu tako i Srbiji, dodajući da su njegovi i srpski uspesi uspesi Evrope.

"Slovenija, koja se nalazi na severu ovog regiona, želi mirno i uspešno sarađivati sa svima, a naročito sa Srbijom. Naša zalaganja dala su toj saradnji novih zamah, želimo imati bezbedno miran život u blagostanju u regionu", naglasio je on.

Pahor je istakao da Slovenija i Srbija imaju veoma dobru trgovinsku razmenu koja je dostigla više od milijardu evra.

Prema njegovim rečima, Srbija je prva država izvan EU sa kojom Slovenija ima tako obimnu ekonomsku saradnju.

Kazao je da Slovenija podržava zalaganja Srbije za članstvo u EU i rekao da trenuto, zbog unutrašnjih dešavanja u Uniji, širenje nije prioritet, ali da treba Srbiju, koja je iskreni kandidat, podržati čim ponovo EU bude bila okrenuta procesu širenja.

Takođe je rekao da Slovenija poštuje odluku Srbije da ne bude članica NATO, dodajući da je to odluka jedne suverene države.

Istovremeno je poručio da na jugoistoku Evrope svi problemi treba da se rešavaju mirnim putem.

"Politička, ekonomska i bezbednosna saradnja su nemoguće ako se ne rešavaju postojeći problemi. Jugoistiočnoj Evropi najviše treba pomirenje. Pre nekoliko decenija dešavalo se na ovim prostorima mnogo toga strašnog. Ako želimo živeti u miru i napredovati onda prioritet predstavlja pomirenje", zaključio je Pahor.

Koliko su prijateljski odnosi dva predsednika svedoči i pozdrav Pahora prilikom dolaska kao i odlaska koji je Vučića oslovio sa "predsedniče prijatelju moj".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво