Predlog izmena Zakona o ministarstvima stigao u Skupštinu

U skupštinsku proceduru stigao je Predlog o izmenama Zakona o ministarstvima koji predviđa 18 resora, dva više nego do sada, a koji je predložio šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović. Sednica parlamenta zakazana je za sutra u 10 časova.

Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva – ekologije i evropskih integracija. 

O tom predlogu Skupština će raspravljati na prvoj sednici vanrednog zasedanja koje je predsednica parlamenta Maja Gojković sazvala za sutra u 10, saznaje RTS. 

Poslanici, njih 152, uputili su zahtev za vanredno zasedanje, na osnovu kojeg će predsednica zakazati sednicu. 

Očekuje se da posle usvajanja izmena Zakona sledeće sedmice u Skupštini Srbije počne rasprava o ekspozeu mandatarke za sastav Vlade Ane Brnabić. Rok za izbor Vlade je 30. jun.

U obrazloženju izmena Zakona navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Pošto je poslove Ministarstva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Izmenama Zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s obzirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje tog ministarstva predloženo je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako se dodaje u obrazloženju, može bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja Vladina Kancelarija za evropske integracije.

Predloženim izmenama Zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmena je, kako se navodi u obrazloženju, predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u toj oblasti.

Takođe, predlaže se i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Navodi se i da su izmene delokruga rada Ministarstva pravde posledica usklađivanja sa, u međuvremenu donetim zakonima, koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво