Doček za strane delegacije u Beogradu

Ministri dočekuju strane delegacije koje stižu u Beograd kako bi prisustvovali inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića.

Na aerodromu "Nikola Tesla" ministar odbrane Zoran Đorđević dočekao je ministra odbrambene i aerokosmičke industrije Republike Kazahstan Atamkulova Beibuta Bakiroviča.

Ministar Bakirovič je u kazahstanskoj delegaciji koja će prisustvovati svečanom prijemu povodom preuzimanja dužnosti predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji se održava u Palati "Srbija", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Planirano je da se u toku dana dvojica ministara sastanu kako bi razgovarali o mogućnosti za potpisivanje Memoranduma o razumevanju u oblasti vojno-tehničke saradnje, za šta je inicijativa pokrenuta prilikom prethodnog susreta ministarskih delegacija Srbije i Kazahstana.

Tada je konstatovano da postoji prostor za unapređenje saradnje dveju zemalja u oblasti odbrane, sa naglaskom na vojno-ekonomskoj i vojno-tehničkoj saradnji.

Imajući takve mogućnosti u vidu, na sastanku će biti reči i o detaljima pripreme za posetu ministra odbrane Zorana Đorđevića Republici Kazahstan.

Đorđević se sastao i sa generalnim sekretarom Organizacije ugovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) general-pukovnikom Jurijom Grigorjevičem Hačaturovim, koji boravi u Beogradu radi prisustva inauguraciji predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Susret je bio prilika da se razmene mišljenja i stavovi o aktuelnim dešavanjima u krzinim žarištima, političko bezbednosnoj situaciji u regionu Balkana i realizaciji dosadašnjih aktivnosti i modalitetima za unapređenje saradnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Đorđević je istakao da će Republika Srbija, kao vojno neutralna zemlja, nastaviti da razvija saradnju sa svim relevantnim međunarodnim organizacijama i regionalnim inicijativama u skladu sa svojim interesima i potrebom da obezbedi mir i stabilnost regiona, kao preduslova za njegov razvoj.

Vršilac dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić dočekao je ministra inostranih poslova Gruzije Mihaila Džanelidzea.

Dačić je poželeo dobrodošlicu šefu gruzijske diplomatije i zahvalio na dolasku na svečanu ceremoniju inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dvojica ministara razgovarala su o evropskim integracijama, unapređenju političkih odnosa i intenziviranju privredne i turističke saradnje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada je reč o bilateralnim odnosima, ministri su zajednički ocenili da su Srbija i Gruzija prijateljske zemlje i da postoji obostrana želja da se odnosi između dva naroda razvijaju, kao i da se saradnja u svim sferama učini aktivnijom.

Dvojica sagovornika su konstatovala da ima mnogo mogućnosti za jačanje bilateralne saradnje Srbije i Gruzije, posebno ekonomske, i da, s tim u vezi, treba dati podsticaj privrednicima dveju zemalja.

Dačić je ugostio i ambasadora Favaza el Ejtana, specijalnog izaslanika kralja Hašemitske Kraljevine Jordan na svečanoj ceremoniji povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Republike Srbije.

Ministar Dačić zahvalio je zbog prisustva jordanskog specijalnog izaslanika na svečanoj ceremoniji, što je potvrda dobrih bilateralnih odnosa i međusobnog uvažavanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Zajednički je izražena spremnost za jačanje političkog dijaloga i ocenjeno da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje Srbije i Jordana u svim sferama od obostranog interesa.

Posebno je istaknuto postojanje velikog potencijala za unapređenje ekonomske i investicione saradnje između dve zemlje, dodaje se u saopštenju.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović dočekala je na aerodromu "Nikola Tesla" senatora u parlamentu Francuske i izaslanika Ministarstva spoljnih poslova za ekonomsku saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana Alena Rišara i ministra spoljnih poslova Jermenije Eduarda Nalbandijana.

Francuskog senatora, pored ministarke Joksimović, dočekala je i ambasadorka Francuske u Beogradu Kristin Moro.

Joksimovićeva je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekala i predsednika Narodne skupštine Slovačke Andreja Danka.

Predsednik parlamenta Slovačke dočekan je uz državne počasti, sa crvenim tepihom i postrojenim gardistima, a bila je prisutna i ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović dočekala je na beogradskom aerodromu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović.

Grabar Kitarovićeva je doputovala avionom hrvatske vlade, a dočekana je uz državne počasti, sa crvenim tepihom i postrojenom gardom.

Ovo je prvi dolazak hrvatske predsednice u Beograd, a drugi u Srbiju od kada je preuzela tu funkciju februara 2015. godine.

Na aerodromu "Nikola Tesla" Kolindu Grabar Kitarović je dočekao i ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić.

Hrvatska predsednica će pre svečanosti imati i bilateralni susret sa srpskim predsednikom Vučićem.

Jadranka Joksimović je dočekala i evropskog komesara za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanesa Hana i podsekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Poljske Mareka Magierovskog.

Pored ministarke Joksimović, Hana je dočekao i vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt. 

Visoke zvanice doputovale su kako bi prisustvovale svečanosti povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije.

Na svečanosti povodom inauguracije predsednika Vučića u Palati "Srbija" očekuje se prisustvo više hiljada gostiju iz regiona, Evrope i sveta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво