Vlada sa dva nova ministarstva, ekologije i evropskih integracija

Ministarstva za ekologiju i za evropske integracije biće dva nova resora u vladi Ane Brnabić, potvrđeno je RTS-u u vrhu SNS-a.

Očekuje se da predlog poslanika Srpske napredne stranke za izmenu Zakona o ministarstvima u Dom Narodne skupštine stigne večeras ili sutra ujutru.

U vrhu SNS-a RTS-u je rečeno da će nova vlada imati dva resora više i to za ekologiju i evropske integracije.

Čim zakonski predlog stigne u Skupštinu, predsednica parlamenta Maja Gojković zakazaće prvu sednicu vanrednog zasedanja, po hitnom postupku, za subotu.

Očekuje se da rasprava o predlogu zakona o ministarstvima potraje tri-četiri dana, a da po njegovom usvajanju mandatarka Brnabić od Skupštine zatraži da na posebnoj sednici razmatra njen predlog programa i sastava nove vlade.

Ta posebna sednica verovatno će početi u sredu i do petka, 30. juna, članovi novog kabineta Ane Brnabić trebalo bi da polože zakletvu, a Srbija da dobije Vladu.

Iz najveće vladajuće stranke poručuju da je obezbeđena podrška svih 129 poslanika sa liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" i podsećaju da su dva poslanika Nove Srbije napustila tu listu.

Podršku Ani Brnabić neće dati dva Zukorlićeva poslanika, a visoki funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović potvrdio je da ni Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme nije promenila stav i da neće glasati za vladu Ane Brnabić, iako će nastaviti da podržavaju predsednika Aleksandra Vučića.

Konsultacije sa Markovićem još traju i mandatarka Brnabić razgovara sa liderima vladajuće koalicije o izgledu nove vlade.

Sa imenima ministara neće izlaziti u javnost pre posebne sednice.

Kako Tanjug nezvanično saznaje, Ministarstvo za evropske integracije vodiće Jadranka Joksimović, koja je i do sada, kao ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije, uspešno vodila taj resor, odnosno pregovarački proces.

Za Ministarstvo ekologije zainteresovan je SPS, kako je ranije rekao predsednik stranke Ivica Dačić, a u medijima se kao potencijalni ministar najčešće spominjao aktuelni gradski sekretar za ekologiju Goran Trivan.

Personalnih promena u Vladi, na čelu već postojećih ministarstava, međutim, moglo bi da bude više, o čemu su mediji dosta spekulisali, ali je najizvesnija informacija da će socijalista Branko Ružić voditi ubuduće Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво