Zaharova: Apsurdne tvrdnje SAD o centru u Nišu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući izjave američkih diplomata o rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, rekla je da su to apsurdne optužbe. Ističe da je centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovanim zemljama.

Prema njenim rečima, američke diplomate su iznele "sasvim nepojmljive, apsurdne, izmišljene optužbe" u najgorem stilu hladnoratovske retorike, prenosi agencija RIA Novosti.

"Kao da se radi o maltene nekakvom špijunskom gnezdu Rusije na Balkanu, koje bi bilo u stanju da ugrozi američki kontingent na Kosovu", rekla je Zaharova.

Želeli bismo da se američke diplomate pozabave time kako te države, organizacije u tim državama, ocenjuju rad rusko-srskog humanitarnog centra pre nego što iznesu slične apsurdne tvrdnje, naglasila je ona.

Podsetila je da je od početka centar osmišljen i realizovan kao zajednička rusko-srpska humanitarna misija, orijentisana na Balkan i u saradnji sa svim zainteresovanim zemljama.

Podsetila je da je centar registrovan kao međunarodna organizacija i da je učestvovao u prevladavanju posledica izazvanih prirodnim katastrofama u Srbiji, Grčkoj, Sloveniji i BiH, kao i da su ga posećivali i predstavnici međunarodnih organizacija, uključujući UN i OEBS. 

Zabrinutost zbog tog centra nedavno su izneli zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot.

"I američkom ambasadoru u Beogradu su takođe više puta upućivani pozivi da poseti centar u Nišu, ali ni on ni saradnici ambasade nijednom nisu želeli da iskoriste tu mogućnost. To je fina taktika isprobana već na više mesta – svojim očima ne videti, jer ako vidiš svojim očima, više ne možeš da fantaziraš", konstatovala je Zaharova, preneo je Tas.

Zvaničnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji nedavno je izjavio da su SAD zabrinute zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Srbiji i potencijalnog specijalnog statusa za osoblje koji je Rusija tražila.

On je na pretresu o situaciji u jugoistočnoj Evropi, održanom u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, objasnio da je od vitalnog značaja za SAD da Srbija ide ka EU, iako ima kulturološke i istorijske veze sa Rusijom, prenosi Glas Amerike.

"Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila: specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere, da pomogne Balkanu da ide ka EU", rekao je Ji.

Prema njegovim rečima, Centar u Nišu, "blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika mirovnih snaga NATO-a nije pozitivan pomak". 

"Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije", rekao je Hojt Ji.

Sličan stav izneo je i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво