Vučić: Potrebna stabilna većina da ne bismo zavisili od drugih

Ne želim Vladu koja će šepati od sednice do sednice, poručio je Aleksandar Vučić. Pozvao je lidera JS-a Dragana Markovića, i kao predsednik države i kao predsednik SNS-a, da još jednom razmotri svoju odluku da neće glasati za izbor Brnabićeve. Naveo je da se na sastanku s poslanicima javilo osmoro poslanika da govori, a troje od njih bilo je "protiv". Ali, rekao je, i oni će glasati "za".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za podršku novoj vladi potrebna stabilna većina, a ne da zavisi od toga da li će neka stranka jedan dan tražiti nešto, da bi sutra mogla da kaže da li ta većina postoji.

"Tražio sam da imamo jasnu i nedvosmislenu većinu, da ne zavisimo od jednog poslanika i toga da li će on doći u Skupštinu ili ne", rekao je Vučić novinarima u Pančevu, ističući da ne želi "Vladu koja će šepati od sednice do sednice".

Predsednik Srbije je rekao da je razgovarao sa predsednikom PUPS-a Milanom Krkobabićem, da će razgovarati i sa ostalima sa liste "Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje" i da očekuje 129, ili pomenutih 128 glasova "za".

Vučić je pozvao lidera JS-a Dragana Markovića, i kao predsednik države i kao predsednik SNS-a, da još jednom razmotri svoju odluku da neće glasati za izbor Brnabićeve.

Objasnio je da je na sastanku sa poslanicima naprednjaka tražio da za podršku Ani Brnabić sami imaju stabilnu većinu.

"Imali smo 131 izabranog poslanika na našoj listi, dvojica su sa Velimirom Ilićem napustila naše redove. Dakle, trebalo bi da imamo 129. Rekao sam da većina neće biti stabilna ako ne budemo imali 127, 128 ili 129, a sve što dođe preko toga je u redu."

Prema njegovim rečima, većina od 126 poslanika je "mnogo više od matematike", znak da imate podršku za to što radite.

"Troje poslanika bilo 'protiv', ali će glasati 'za'"

Naveo je da se na sastanku s poslanicima javilo osmoro poslanika da govori, a troje od njih bilo je 'protiv'. Ali, rekao je, i oni će glasati "za".

"Postoje ljudi koji drugačije misle i to je normalno u velikim partijama", primetio je Vučić.

Vučić je naveo i da je zahvalan lideru JS-a Draganu Markoviću Palmi, a na pitanje zašto su odbili da glasaju za Anu Brnabić, rekao je: "To morate da pitate njih."

"Razumem njegovu politiku, deo Srbije se tome protivi. Marković je uvek pokazivao želju da zaštiti interese države, pozvaću ga više puta pre donošenja konačne odluke da se izjasni u korist Vlade Srbije. Neka razmotri svoju odluku", rekao je Vučić.

Rekao je da je razgovarao sa Milanom Krkobabićem iz PUPS-a. "Najneizvesnije je bilo sa SNS-om", istakao je on.

To je, rekao je, velika stranka sa ljudima koji imaju i različita gledišta o nekim pitanjima.

"Bilo je i onih koji su rekli da im je teško da tako nešto prihvate, ali da veruju mojoj proceni", dodao je Vučić i istakao da je, što je poznato njegovim partijskim kolegama, da je tri puta merio pre nego što je doneo odluku.

Vučić o ćutanju saradnika i partnera kada ga neko napada

Predsednik Vučić je izjavio da mu ne smetaju medijski napadi koji se vode protiv njega, ali je istakao da je svojim saradnicima iz stranke i koalicionim partnerima poručio da im "sklanjanje sopstvene zajednice" ne donosi poene.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše ćutanje svojih saradnika iz SNS-a i koalicionih partnera kada je reč o medijskim napadima, rekao je da je zbog činjenice da je pred njima budućnost pokušao da ih nauči da "sklanjanje sopstvene zadnjice ne donosi poene".

"Narod voli ljude koji se bore, koji imaju principe. Poštuju i one koje ne vole, ako imaju principe i za to se bore", rekao je Vučić dodajući da je lakše skloniti se u zavetrinu, nego boriti se.

Naglasio je da samo sam sebi može da ukalja obraz, a ne neko drugi.

Izrazio je nadu da će "neki ljudi" početi da razumeju da ne biraju snaje i šurnjaje za predsednike i premijere, već da biraju borce, "jer će oni raditi nešto drugo, za razliku od običnog čoveka".

Kada je reč o medijskim napadima, Kurira posebno, Vučić je rekao da ga to ne zanima i da je spreman na to da je za neke unapred "kriv za sve".

"Kako su rekli, Dinkić će mi biti kandidat za gradonačelnika. Pa dobro, pobedili su unapred, kao i uvek. Ne znam šta sam još uradio, nekoga sam ubio...", rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da narod sve zna, da građani sve vide i da mu se čini da sve odlično razumeju.

"Ne pada mi na pamet da podležem bilo kakvim ucenama. Nisam popuštao ni pred mnogo većim pritiscima i nisam nimalo uplašen. Radite kako god hoćete i šta hoćete", rekao je Vučić.

"Otvaranje poglavlja važno, ali i to da sebe promenimo"

Otvaranje poglavlja je važna vest za Srbiju, ali važno je i da mi sebe promenimo, jer će onda naša zemlja za naše ljude biti bolja, poručio je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je Srbija napredovala na putu evrointegracija i podsetio da se pre 3-4 godine borila za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora.

"Danas smo otišli daleko u smislu evropskih integracija i pravljenju društva koje je pristojnije i drugačije. Želim još mnogo toga da uradimo i još mnogo toga treba da napravimo, pre svega zbog sebe. Važno je da sebe promenimo, jer će onda naša zemlja, za naše ljude da bude bolja", zaključio je Vučić.

Na međuvladinoj konferenciji Srbija–EU u Luksemburgu večeras će biti otvorena dva nova poglavlja.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво