SNS podržao Vučićevu odluku, do četvrtka obezbeđivanje 128 glasova za Anu Brnabić

Poslanici Srpske napredne stranke podržali su jednoglasno odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da budući premijer Srbije bude Ana Brnabić, kaže potpredsednica te stranke Marija Obradović. Ne isključuje mogućnost novih izbora, ali kaže da je to "malo verovatno".

Marija Obradović je, nakon sastanka predsednika Srbije i lidera SNS-a sa poslanicima SNS-a i liste koju je predvodila ta stranka, izjavila da je iskazana snažna podrška, a da predstoji da se do četvrtka proveri da li ima 128 glasova podrške za Anu Brnabić.

"U Skupštini Srbije, do kraja ove nedelje, krećemo sa raspravom o formiranju Vlade Srbije. Predstoji nam da prebrojimo da li imamo 128 glasova 'za'. To je veoma ozbiljan posao i veoma odgovorno pristupamo tome", rekla je Obradovićeva.

Dodala je da se oko stotinu prisutnih izjašnjavalo lično, da su imali različite stavove.

Mnogi, rekla je, nisu bili oduševljeni predlogom za mandatara, ali su odlučili da joj poklone poverenje zbog Vučića.

Mnogi takođe nisu bili za veće učešće SPS-a u Vladi, kako je to predložio predsednik Srbije i lider stranke.

Nije isključila mogućnost da se ne obezbedi podrška i ide na nove izbore, ali je istakla da je za to "mala verovatnoća".

Kako je rekla, treba reći istinu, jer je mnogo važnije što su ljudi ustali i rekli zbog čega misle da treba sada da podrže neku drugu opciju, ali i da veruju u Vučića zbog svega onoga što je uradio prethodnih godina i da daju apsolutnu podršku njemu i njegovoj odluci.

Dodala je da nije važno o kome je tačno reč, jer je najvažnije da je SNS jedinstven tim.

"Različiti tonovi me hrabre, jer poništavaju tezu da je ovde jednoglasje, da nema onih koji misle i govore drugačije. Za nas je Srbija na prvom mestu, važno je da smo jedinstven tim bez obzira na razlike", rekla je Obradovićeva.

Dodala je da je Brnabićeva veoma posebna, posvećena poslu, sa odličnim međunarodnim kontaktima, i osoba koja je implementirala brojne projekte.

"Čekamo do četvrtka da vidimo da li ćemo imati 128 glasova. Nastavljaju se razgovori sa koalicionim partnerima i važno je da u novoj vladi ne budu samo predstavnici liste 'Srbija pobeđuje', već mora da nas bude mnogo više", rekla je Obradovićeva.

Kako je navela, bilo je onih koji nisu za veće učešće SPS-a u Vladi, ali je Vučić za to da se nastavi snažna saradnja sa SPS-om.

Obradovićeva kaže da očekuje da, ukoliko bude 128 glasova za podršku Ani Brnabić, u četvrtak stigne predlog o novom sastavu Vlade i Predlog zakona o ministarstvima, kako bi u subotu započela rasprava i u roku, do 30. juna, bude izabrana nova vlada.

Ukoliko toga ne bude, idemo na nove izbore, iako niko u SNS-u nije oduševljen tom idejom, rekla je Obradovićeva na konferenciji za novinare.

"Niko od nas nije oduševljen tom pričom, ali neke stvari ne možemo učiniti na silu. Niko se ne raduje izborima, mala je mogućnost i mala verovatnoća, ali ne bežimo od toga", rekla je Obradovićeva.

Ponovila je da predstoje razgovori sa koalicionim partnerima, kako sa onima koji su bili na listi sa SNS – Pokretom socijalista, SNP-om, SDPS-om, PUPS-om, tako i sa ostalima.

"Da ih Vučić još jednom sasluša i vidimo koliko je njih spremno da glasa tog dana", rekla je Obradovićeva.

Naredni dani, dodala je, služe da se precizira da li će neko dati podršku ili neće i koja je cena te podrške.

"Zbog toga spominjemo izbore kao moguću varijantu. SNS i Aleksandar Vučić neće trpeti pritiske i ucene, zato i spominjemo eventualne izbore", rekla je Obradovićeva.

Upitana da li će insistirati da poslanici Jedinstvene Srbije glasaju za to da Brnabićeva bude premijer, Obradovićeva je rekla da nema primoravanja.

"Izneli smo odluku, dali smo argumente za to i ne vidim ništa što bi bilo protiv interesa Srbije ukoliko glasate za ovu odluku. Ako neko drugi ima drugačiji stav, naravno da ima pravo da to misli, ali ako ne budemo uspeli da sakupimo 128 glasova sa naše liste i onih stranaka koje budu želele da podrže, onda ćemo ići na izbore", rekla je Obradovićeva.

Na pitanje da li će Jedinstvena Srbija biti deo vladajuće koalicije ukoliko budu glasali protiv odluke da Brnabićeva bude premijer, Obradovićeva je odgovorila kontrapitanjem: "Kako oni mogu da budu u Vladi ukoliko budu glasali protiv nje?"

Kada je reč o razlozima poslanika koji su bili protiv izbora Brnabićeve, Obradovićeva je rekla da će to moći da se čuje u Skupštini Srbije, tokom rasprave, i da nije na njoj da o tome govori.

Aleksandar Vučić je nakon sastanka novinarima kratko rekao da "nije bilo lako".

Na pitanje novinara da prokomentariše to što Socijalistička partija Srbije "traži" četiri plus jedno mesto u Vladi Srbije, Vučić je rekao: "Verujem da će sve biti u redu."

broj komentara 29 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. jun 2017, 20:02)
anonymous [neregistrovani]

Бог и батина!

Успели сте да унесете немир у и хаос у земљу, само препирке, само избори...испаде од цео најмасовиније икада покрета и стране СНС-а како вели Вучић, ви бирате нестраначку личност за премијера, да би лакше председдник манипуисао јер она није члан СНС-а и нема обавезе према СНСу већ како је и река према Вучићу!

(ponedeljak, 19. jun 2017, 19:18)
anonymous sasa [neregistrovani]

Slozno i demokratski

Na " nagovor" Vucica svi su za Anu!

(ponedeljak, 19. jun 2017, 18:52)
Jaki [neregistrovani]

Od podjeljenosti do jednoglasja ?!?

Sta govori to da su jucer podjeljeni, a danas jednoglasni? Kad Vucic nije sa njima, SNS ocito drugacije misli, a kad on dodje onda on misli za njih.  Da to nije toliko zalosno za citavu Srbiju, bilo bi smjesno

(ponedeljak, 19. jun 2017, 17:23)
Socijalista [neregistrovani]

Podrška

Ako ovo SRS podrži, ja prestajem biti njihov simpatizer i glasač. A znam da takvih ima mnogo, jer se radi o velikoj prevari (iako nemam ništa protiv Ane Brnabić).
Nas je mnoge g. Dačić u predizbornoj kampanji g. Vučića zaveo i prevario sa svojom tezom da je pobednička kombinacija Vučić - Dačić, i zato sam glasao za njega, međutim ovo što se sada radi nije to. Znači prevara. Ali o tome neka razmišlja g. Dačić i socijalisti, iako znam da imaju neki dogovor, verovatno oko nekih ministarstava, ali moj glas je išao na formulu Vučić Predsednik a Dačić Premijer. tako je bilo reklamirano, i to od strane g. Dačića.
Ako on od toga odustaje, a prevario nas je, hvala mu, ovo je bio (barem moj) poslednji glas za njega (u stvari za Vučića na nagovor od strane Dačića).
Sledeći moj glas je za opoziciju, a nadam se da ima još puno takvih "prevarenih" koji će to isto uraditi.
Socijalisti i Dačić nisu ni svesni što su sebi uradili, i kome su verovali.
Sa ddruge strane, svaka čast g. Vučiću. Iskoristio je glasače socijalističke stranke da bi ih na kraju "šutnuo" ko zadnju krpu. Što bi se kod nas reklo "obrisao sa njima patos..."

(ponedeljak, 19. jun 2017, 16:53)
Eurotičar [neregistrovani]

Jad i beda Srbije

Ovo je poslednji udarac. Spašavaj se ko može. Nama ni Bog više ne može pomoći.

(ponedeljak, 19. jun 2017, 16:47)
Патриот [neregistrovani]

Одговор на: "А"

"Milslim da je Ana zaslužila maksimalnu podršku. Bravo!"
>>А чиме се то може заслужити премијерска фотеља са непуном годином радног искуства у политици? Није битна стручност и искуство који не постоје, него опредељеност и онда су у модерном свету скоро сва врата отворена, само што Србија не спада у тај "модеран" свет.

(ponedeljak, 19. jun 2017, 15:13)
anonymousDusan [neregistrovani]

Da

Sta reci?! Neka nam je Bog u pomoci!

(ponedeljak, 19. jun 2017, 14:18)
anonymous [neregistrovani]

kk

SPS je svestan u koji problem bi ušao ako neispoštuje koalicioni sporazum i ponaša se na jedini mogući ispravan način.

(ponedeljak, 19. jun 2017, 14:04)
anonymous [neregistrovani]

paramonte

Sigurno nije bilo lako,ali ,kao i uvek,bili su slozni i sticice do zeljenog cilja.

(ponedeljak, 19. jun 2017, 13:45)
Kablar [neregistrovani]

Glasnje

Vi bi ste po mogucnosti svake godine na izbore.Zasto?Novac utrosen na izbore pametnije bi bilo utrositi za izgradnju i renoviranje zdrastvenih ustanova.Ako ste protiv vrednosti zapada, saznajem da je tako citajuci dnevne komentare vecine, ugledajte se bar na jednu zapadnu vrednost gde se izbori odrzavaju svake cetri godine.