Srbi na Kosmetu formiraju institucije

Skupština zajednice opština Kosova i Metohije biće konstituisana 28. juna u Kosovskoj Mitrovici. Kosovska policija najavila jače obezbeđenje.

 

Prema rečima Marka Jakšića, jednog od lidera kosovskih Srba, sednica Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije, predastavlja kamen temeljac za odbranu srpskih interesa.

Skupština bi trebalo da ima 43 poslanika, od toga 17 iz redova Srpske radikalne stranke, 13 iz Demokratske stranke Srbije, po četiri predstavnika grupe građana i Socijalističke partije Srbije.

Demokratskoj stranci pripadaju tri poslanička mesta, a po jedno Goranacima i G17 plus, rekao je Jakšić.

U nazivu tog tela neće biti reč "srpskih" opština jer će u njenom radu učeštvovati i Goranci a planirano je da dva dodatna poslanička mesta u Skupštini budu ponuđena Bošnjacima i Romima.

Prema Jakšićevim rečima, mesto predsednika Skupštine prema broju osvojenih glasova na izborima 11. maja pripašće predstavniku SRS, a potpredsednička DSS-u, SPS-u i DS-u.

"Prvi put posle devet godina glasali su i raseljeni Srbi, tako da izabrani predstavnici imaju i legalnost i legitimitet i moći će da zastupaju Srbe na Kosovu i Metohiji", kazao je Jakšić i podsetio da Skupština neće imati zakonodavnu i izvršnu vlast jer na Kosovu nisu raspisani pokrajinski izbori.

Jakšić je takođe ocenio da protivljenje formiranju te skupštine pokazuje da će ona biti "direktna brana stvaranju još jedne albanske države na Balkanu".

Bivši kosovski premijer i gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Bajram Redžepi, urgirao je zvaničnicima da posvete "veću pažnju bezbednosti, posebno na granici između Kosova i Srbije", jer se očekuje da će 28. juna doći veliki broj Srba.

Za Redžepija će nova skupština zajednice opština biti nelegalna tvorevina.

Konstituisanju Skupštine zajednice opština Kosova prisustvovaće i
ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić sa saradnicima, a pozvane su i druge brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Srbije, predstavnici UNMIK-a i amabasada u Beogradu.

Na Vidovdan pojačano prisustvo KPS

Kosovska policijska služba najavila je da će u subotu 28. juna zbog manifestacija povodom obeležavanja Vidovdana, pojačati prisustvo u regionu Kosovske Mitrovice i Prištine kako bi obeležavanje praznika proteklo u najboljem redu.

Portparol KPS Veton Eljšani, rekao je da će iz bezbednosnih razloga putevi do Gazimestana, iz pravca Kosovske Mitrovice i Gračanice, biti otvoreni samo za automobile i autobuse, dok će kamioni morati da koriste zaobilazne pravce a marš na toj deonici puta neće biti dozvoljen.

Eljšani je rekao da KPC neće nikoga sprečavati da dođe na obeležavanje Vidovdana i da veruje da tokom svečanosti neće biti tenzija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се