Saveti mandatarki pred preuzimanje Vlade

Vladu i novog mandatara čekaju mnogi izazovi - na prvom mestu nastavak političkih i ekonomskih reformi, dijalog s Prištinom, evrointegracije. Analitičari kažu da će za uspeh biti važno da Vlada i predsednik deluju kao tim, a da izbor Ane Brnabić za mandatara privredu gura u prvi plan.

Da svaki čovek ima dostojanstven i pristojan život - prioritet koji je, pre godinu dana, u ekspozeu odredio Aleksandar Vučić, očekuje se i od nove mandatarke. Do njega se može preko ekonomskih reformi.

"Mislim da je osnovni izazov za ovu vladu da se donesu mere koje bi podstakle rast BDP-a i povećanje zaposlenosti jer to su neophodni uslovi za dugoročno održiv rast standarda građana. Mislim da je važno da se konačno realizuju reforme u javnim preduzećima. O tome se dugo vremena priča, ali nije baš mnogo urađeno tokom prethodnih petnaestak godina", kaže Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Izazove nameće i predsednik - od Vlade očekuje disciplinu u trošenju novca i skoro povećanje plata i penzija.

"Jedino trajno održiv osnov za povećanje plata i penzija jeste da se poveća proizvodnja, ne mogu plate i penzije da rastu brže od proizvodnje, u dužem vremenskom periodu mogu privremeno, onda nakon toga padaju", kaže Arsić.

Na političkom planu nameću se dva pitanja - hoće li Vlada, uz predsednika, inicirati raspravu o promeni Ustava i kako će se pregovarati u Briselu.

"Kosovo je večno pitanje, tako da je sigurno da Ana Brnabić nije izabrana da presudno odlučuje o Kosovu, ali bi bilo zanimljuvio videti dijalog između Aljbina Kurtija i Ane Brnabić. Mislim da će pregovori biti u formatu predsednika Vučića i Tačija", kaže Zoran Panović, novinar lista "Danas".

Odlaskom iz Nemanjine, Vučić je na Andrićev venac preneo i deo autoriteta - primećuju poznavaoci prilika. Za efikasniji rad preporučuju saradnju.

"Ja bih predložio model Slobodan Milošević - Radoman Božović. To je vrsta modela gde su se neki resori zaboravili odmah, premijer zaboravi policiju, pravosuđe, a dobije autonomiju u ekonomiji, gde je stručan i kompetentan", kaže Panović. 

U nove - stare izazove Vlada kreće sa dva nova resora. Koja i ko će ih voditi, mandatarka bi trebalo da obelodani posle razgovora sa političkim akterima. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво