Nova reagovanja povodom izbora Brnabićeve za mandatara

Ministar turizma i lider SDP-a Rasim Ljajić i ministarka pravde Nela Kuburović pozdravili su odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić. Deo parlamentarne opozicije nezadovoljan je ovom odlukom, dok je Udruženje "Egal", Gej strejt alijansa i LABRIS pozdravljaju.

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da postavljanje Ane Brnabić za mandatara znači kontinuitet kada se govori o radu ove Vlade koja je imala značajne rezultate i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

Ljajić, koji je lider SDP-a Srbije, rekao je da će ta stranka podržati odluku da mandatar bude Ana Brnabić.

Na pitanje da li ta stranka očekuje još neki resor u novoj Vladi, Ljajić je odgovorio da to nije realno.

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da veruje da Ana Brnabić predstavlja najbolje rešenje kada je reč o budućem premijeru i da će ona nastaviti put kojim je išla vlada Aleksandra Vučića.

Kuburovićeva je ukazala da je predsednik Srbije dobio puno poverenje od građana i SNS-a da predloži mandatara, te da veruje da će Ana Brnabić sa svojim timom da nastavi da ide putem kojim je išla i vlada na čelu sa Aleksandom Vučićem.

Poslanik SNS-a Igor Bečić ocenjuje da je odluka predsednika Srbije državnički potez i da je ta odluka doneta u interesu Srbije.

Podvukao je da je Vučić pokazao da donosi političke i ekonomske odluke u najboljem interesu građana Srbije, te da je zato dobio ogromnu podršku na svim izborima održanim u poslednjih pet godina.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas da je odluka Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Barnabić ubedljivo najbolja za Srbiju i izrazio uverenje da članstvo Srpske napredne stranke apsolutno podržava tu Vučićevu odluku.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i predsednik PUPS-a Milan Krkobabić rekao je da je cilj da nova vlada koja se bude formirala ima kontinuitet sa prethodnom, te dodao da će stranka koju vodi dati podršku Brnabićevoj.

"Moj je utisak da je predsednik ostao dosledan sebi. Ne obazire se mnogo na očekivanja ovih ili onih, na želje i kritike ovih ili onih i dao je jedan poseban predlog, za koji misli da je od državnog interesa, bitan, ključan i mi iz PUPS-a ćemo mu dati podršku", rekao je Krkobabić.

Dodao je da je Brnabićeva veoma marljiva i, ono što je retko u Srbiji, veoma ozbiljna osoba, a ovo su ozbiljni državni poslovi.

Demokratska stranka Srbije smatra da je odlukom predsednika Vučića da Brnabićeva bude mandatar sve jasnije da je politika aktuelne vlasti veoma daleko od deklarisane politike održavanja pune ravnoteže dobrih odnosa sa SAD, EU i Ruske Federcije.

U saopštenju te stranke se navodi i da je predsednik Vučić "udario politički šamar" glasačima, sopstvenoj stranci, njenim koalicionim partnerima, Rusiji i svima koji su verovali da donosi odluke u interesu države Srbije.

Pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića najavio je da će prilikom predstavljanja ekspozea mandatara Ane Brnabić u Skupštini Srbije tražiti odgovore na pitanja o njenim kvalifikacijama, iskustvu, programu, kao i njenoj izraženoj želji da joj, kako navode, sadašnji predsednik bude mentor.

U saopštenju ovog pokreta se navodi da rod i seksualna orijentacija mandatara ne može i ne sme biti tema, ali da ono što jeste tema je sloboda medija, fer i jednaki izborni uslovi za sve, sprečavanje krađe izbora, birački spiskovi, finansiranje kampanja.

Socijaldemokratska unija smatra da Brnabićeva ničim nije zaslužila mandat za sastavljanje vlade.

Iz te unije su saopštili da je njenu dosadašnju ministarsku karijeru obeležila priprema za dalja otpuštanja u javnom sektoru, prvenstveno u prosveti, te nesposobnost da organizuje zamenu zdravstvenih knjižica.

S druge strane, Gej strejt alijansa ocenjuje da je to istorijski iskorak za sve LGBT osobe i sve žene u Srbiji.

"Posle njenog prošlogodišnjeg postavljenja za ministarku, čime je ujedno postala i prva javno deklarisana osoba na ministarskoj poziciji u Srbiji i regionu, imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade je još jedan ogroman, istorijski iskorak za sve LGBT osobe u Srbiji ali i za sve žene jer će ona ujedno biti i prva premijerka u istoriji Srbije", saopštila je GSA.

Udruženje građana "Egal" takođe je pozdravilo imenovanje Ane Brnabić za mandatarku Vlade ocenjujući da je takvom političkom odlukom predsednika Aleksandra Vučića pokazano da je Srbija nepovratno zauzela reformski kurs koji može doneti boljitak svima.

To je, saopštili su iz tog udruženja, potencijalno značajan korak u poboljšanju položaja žena i LGBT zajednice u našoj državi.

Organizacija za lezbejska ljudska prava LABRIS pozdravila je odluku predsednika Aleksandra Vučića da za mandatara predloži Anu Brnabić, jedinu političarku koja se otvoreno izjašnjava o svojoj istopolnoj seksualnoj orijentaciji.

U saopštenju LABRIS-a se navodi da se ovim izborom neminovno skreće pažnja domaće i svetske javnosti na Srbiju, ali nažalost, ne i na položaj LGBT populacije, konkretno lezbejki.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво