Reagovanja povodom imenovanja Ane Brnabić za mandatara

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović pozdravila je imenovanje Ane Brnabić za mandatara. Lider SPS-a Ivica Dačić, koji je, prema pisanju medija, do samog kraja bio u najužem izboru, u prvoj izjavi kaže da nije razočaran i da se nije ni nametao. Predstavnici političkih partija reagovali su različito na izbor Brnabićeve.

Zorana Mihajlović je ocenila da je izbor predsednika Srbije Aleksandra Vučića da za mandatara Vlade predloži Anu Brnabić u najboljem interesu Srbije i izrazila uverenje da će Brnabićeva Srbiju voditi putem saradnje sa svetom i daljeg ekonomskog razvoja i reformi.

"Očekujem da će Ana Brnabić dobiti ubedljivu podršku poslanika u parlamentu i da će biti vođa tima koji će Srbiju i dalje voditi ka EU i da u naše društvo uvodi toliko potrebne evropske standarde. U ostvarivanju tih ciljeva imaće moju punu podršku", poručila je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Ministarstva građevine.

Lider SPS-a Ivica Dačić, koji je, prema pisanju medija, do samog kraja bio u najužem izboru, u prvoj izjavi kaže da nije razočaran i da se nije ni nadmetao. Smatra da je saradnja SNS-a i njegove stranke sada još čvršća, kao i sada očekuje veće učešće SPS-a u vladi.

Potpredsednik SPS-a Branko Ružić izjavio je da predlog predsednika predstavlja duboko promišljen, državnički i politički odgovoran potez.

Srpski pokret obnove pozdravio je Vučićevu odluku. Njen izbor je, navode u SPO-u, jasan pokazatelj da će Srbija nastaviti put evropskih integracija i da je odlučna u sprovođenju reformi.

Međusobni odnosi Liberalno-demokratske partije i buduće premijerke Ane Brnabić zavisiće od njene politike, a ne od njene ličnosti, poručio je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović. U saopštenju je naveo da odnos te stranke prema mandatarki zavisi od njene spremnosti da napravi razliku između Brisela i Moskve, definišući kao prioritet evropsku budućnost zemlje.

Predsednik DS-a Dragan Šutanovac kaže da je informacija o imenu mandatara za sastav nove vlade potpuno nebitna, jer Aleksandar Vučić jedini odlučuje o sudbini naroda.

Lider Dveri Boško Obradović ocenjuje da je očigledno da zapadni centri moći imaju veće poverenje u Anu Brnabić nego u bilo kog drugog iz SNS-a ili njihovog koalicionog partnera.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je ocenila da je izbor Ane Brnabić ključni iskorak ka afirmisanju rodne ravnopravnosti.

"Prvi put u istoriji, Srbija će dobiti premijerku, što predstavlja stvarni i ključni iskorak ka afirmisanju rodne ravnopravnosti. Iako su i do sada žene na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti pokazale stručnost, sposobnost i profesionalizam, ovim činom princip jednakosti žena i muškaraca i politika jednakih mogućnosti za Srbiju postaju realnost", ocenjuje poverenica Janković, navodi se u saopštenju.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je da je odluka da se mandat za sastav nove vlade poveri Ani Brnabić važna za strateško opredeljenje članstva Srbije u EU, te da se raduje što je ta važna i odgovorna uloga ponuđena jednoj ženi.

LGBT organizacija "Da se zna" smatra da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, imenovanjem Ane Brnabić za mandatara, ispisao novu stranicu u istoriji srpske demokratije.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 16. jun 2017, 07:19) - anonymous [neregistrovani]

Pa nemojte tako

Dajte izjave i drugih relevantnih cinilaca. Pa cak i onih iz vlasti koji se ne slazu sa ovim.A ima ih.

(četvrtak, 15. jun 2017, 22:02) - anonymous [neregistrovani]

Jedna Ana

ne moze nista!!!!
Ajmo konacno da krenemo dalje od samoomalovazavanja kako je u Srbiji dno dna a u svetu divota.
Jako dobro svi znamo da to nije tacno!!!
Hajde da radimo i ostvarimo bolji zivot jer nam to niko nece dati.
Zivela Srbija!!!

(četvrtak, 15. jun 2017, 21:24) - Marko Velickovic [neregistrovani]

I opet LDP ima najracionalniji stav

I opet LDP jedini ima sustinski bitan stav.

(četvrtak, 15. jun 2017, 20:14) - Jovo [neregistrovani]

Dobar izbor

Apsolutno sposobna zena.
Ovo je mozda treci put da se slazem sa Vucicem.
Mislim da bi Ana znatno mogla da popravi odnose i sa Hrvatskom.