Vučić odlučio: Ana Brnabić mandatar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za medije da je mandatar za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić. Ona je vredna, poseduje stručne i lične kvalitete i uveren sam da će pokazati poštovanje prema partijama, rekao je Vučić.

Ana Brnabić je ušla u prethodnu vladu, formiranu nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kao nestranačka ličnost i obavljala je funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave.

Predsednik Vučić je na konferenciji rekao da ga je Ana Brnabić obavestila da može da obezbedi većinu poslanika za izbor Vlade.

"Ana Brnabić je vredna, poseduje stručne i lične kvalitete i uveren sam da će pokazati poštovanje prema partijama, raditi na boljitku za našu Srbiju", rekao je predsednik. 

Predsednik je objasnio da je odluku o predlogu kandidata za sastavljanje nove vlade doneo na osnovu člana 112, stav 1, tačka 127, stav 1 Ustava Republike Srbije, posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih lista. 

Istakao je da nije bilo lako doneti odluku, dodajući da je tako odlučio u skladu sa idejom da radom i energijom Srbija nastavi da donosi dobre rezultate.

Kako kaže, to nije poraz za SNS, niti za bilo koga drugog, već ideja da se pronađe najbolje rešenje.

SPS će, dodaje, iako je SNS dominantniji na osnovu poverenja građana na izborima, imati značajniju ugogu u Vladi. "To moja želja, imam puno poverenje u Ivicu Dačića", naglasio je.

Objasnio je da će se Ana Brnabić baviti pitanjima iz oblasti ekonomije, digitalizacije i slično, a da će Dačić voditi suštinski, politički deo. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da će biti određenih izmena u Vladi, te da će možda biti jedno ili dva ministarstva više, i napomenuo da će se detalji znati tokom vikenda.

Brnabićeva će biti na čelu 15. po redu Vlade Srbije od 1990. godine, kada je u Srbiji uvedeno višestranačje.

Kako je najavljeno, Brnabićeva bi trebalo da pred poslanicima predstavi ekspoze 21. juna, dok će nova vlada, najverovatnije, položiti zakletvu 22. juna.

"Srbija mora da popravi sliku o sebi još više" 

Vučić je izrazio uverenje da je u narednom periodu važno obezbediti jačanje ugleda Srbije u međunarodnoj zajednici, kako na zapadu, tako i istoku, u odnosima sa EU, Ruskom Federacijom, Kinom, SAD, arapskim i drugim zemljama.

"Srbija mora sliku o sebi još više da popravi. Svoju nezavisnost i suverenost nikome više ne mora da dokazuje, ali Srbija zaslužuje još bolje mesto i da građani Srbije budu još ponosniji", ukazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, neophodna je puna disciplina u trošenju novca.

"Vreme je da građani Srbije bolje i više osete napredak ostvaren u prethodnom periodu, što će se osetiti povećanjem plata u javnom sektoru i penzija za naše najstarije", naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da budući premijer mora da doprinese daljem smanjenju stope nezaposlenosti, odnosno rastu stope zaposlenosti i podsetio da je pre pet godina stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, a da je danas između 13,5 i 15 odsto.

"Još nismo zadovoljni i cilj nam je da tu stopu spustimo ispod deset odsto", rekao je Vučić.

Poručio je da je veoma važno da pokušamo da razmišljamo o rezultatima, a ne da nikada ništa ne valja i nije dobro.

"Voleli mene ili ne, činjenica je da 15. juna imate 20 milijardi suficita sa svim plaćenim kamatama, a da nismo podigli novac od EPS-a i Telekoma, što su najveće jednokratne uplate. To sve govori o značajnim rezultatima i to je dobra osnova za podizanje plata", naveo je predsednik.

Predsednik je rekao da je neophodno završiti objekte javne namene, za koje su pokrenute javne nabavke za 297 objekata.

"Siguran sam i da je u drugim oblastima, poput zdravstva, neophodno mnogo toga da se uradi", rekao je Vučić.

Naglasio je da je neophodno da se obezbedi i kontinuitet u politici Vlade Srbije, jer Srbija više, kako kaže, nije zemlja koja vodi drugačiju politiku iz godine u godinu i da se menja kako se to kome dopadne.

"Zato je Srbija obezbedila poštovanje sa svih strana sveta i zato ljudi mogu da očekuju bolji život nego što su imali do danas", rekao je Vučić.

Predsednik o "mandataru-marioneti": Uvek će naći razlog za kritiku

Predsednik Srbije poručio je da ga ne zanimaju izjave da će mandatar biti marioneta, niti, generalno, izjave njegovih političkih protivnika, koji će, kako je rekao, uvek naći razlog da kritikuju njegove odluke, i da ga zanima samo šta imaju da kažu građani.

"Da sam rekao danas drugo ime, rekli bi da sam izabrao najgoreg. Ovako kažu da sam izabrao marionetu. Ne zanima me šta oni imaju da kažu, već me zanima šta imaju da kažu građani Srbije", poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentariše kritike svojih političkih protivnika da je odugovlačio u izboru mandatara, Vučić je rekao da su te izjave tragikomične.

"Nije prošlo ni polovina vremena koja je Ustavom data da donesem odluku o mandataru. To sam mogao da uradim i krajem ovog meseca. Nisam to uradio, već posle posete Kazahstanu, kao što sam i rekao", rekao je predsednik.

Vučić: Nova ministarstva nisu kompenzacija SPS-u

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Srbije je poručio da ne pravi kompenzacije ni po kojem pitanju:

"Srpska napredna stranka ima toliku popularnost i toliko glasova da ne mora nikome ništa da daje", rekao je Vučić.

Kako je istakao, to nije pitanje stranke i međusobne trgovine, već njegove želje da se uključe svi i da se još više uključe socijalisti i u rad Vlade, u zajedničku budućnost zemlje i zajedničku borbu.

On je dopustio mogućnost neslaganja i sa izborom Brnabićeve, ali ih vidi pre svega unutar SNS-a.

Vučić je na pitanja novinara da li ima negde sumnji ili neslaganja sa njegovim predlogom, rekao da "nema sumnje da tako nečega ima".

Kako je rekao, doneo je odluku za koju smatra da je najbolja za Srbiju, ali da nema sumnje da će mu i zbog promena u Vladi, gde će i Ivica Dačić i SPS imati šira ovlašćenja, biti najteže da o tome govori sa ljudima iz SNS-a.

Međutim, veruje da će mu u SNS-u i dalje verovati, stoga što im je bar malo pomogao da ostvare najveće pobede u savremenoj političkoj istoriji Srbije, i da imaju poverenja u njega kako i gde vidi budućnost Srbije.

"Ali nemam nikakve sumnje da ako igde bude ikakvog neslaganja ili nezadovoljstva, da jedino gde to može da bude – to je u SNS-u", rekao je Vučić.

Број коментара 80

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара