Priština, čekajući većinu

Međunarodna zajednica od Prištine očekuje da što pre formira novu vladu. Scenarija je više, ali je gotovo izvesno da lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nema šansu da formira vladu, iako je koalicija na čijem je čelu osvojila najviše glasova birača na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna.

Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za novo Kosovo (AKR), i Alternativa Pokreta za pravdu, odbacili su mogućnost saradnje sa koalicijom Demokratske partije Kosova (PDK), Alijanse za budućnost Kosova (AKR) i Inicijative za Kosovo (IK), čiji kandidat za premijera je Ramuš Haradinaj.

"Izjave Ramuša Haradinaja je da će napraviti koaliciju sa DSK su u potpunoj suprotnosti sa stavom svih struktura DSK, njenih partnera i birača koji su 11. juna poslali PDK u opoziciju", kaže se u saopštenju ove stranke, prenosi Epoka e Re.

Koalicija isključuje svaku mogućnost saradnje i ne želi da razgovara ni sa kim ko namerava da održi DPK na vlasti.

"Haradinaj je pozvan da sarađuje sa DSK u vreme Ibrahima Rugove, ali saradnja je imala drugi cilj, a to je da pošalje DPK u opoziciju, a sada Haradinaj poziva DSK na saradnju da zadrži DPK na vlasti", navodi se u saopštenju DSK-a.

Kosovski predsednik Hašim Tači prekršiće kosovski ustav ako odluči da prvi mandat za formiranje vlade ne da stranci ili koaliciji koje su osvojile najviše glasova birača.

Tači bi, kako se očekuje, uskoro mogao da se suoči sa takvom situacijom, piše list Koha ditore navodeći da prvi pokušaj formiranja vlade koalicije DPK, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosova neće uspeti.

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani rekao je za Kohu da predsednik prvi mandat treba da da pobedničkoj koaliciji a tek, ako ona ne uspe da obezbedi dovoljnu podršku, treba da iskoristi svoje diskreciono pravo da imenuje drugog kandidata za mandatara.

Međutim, diskreciono pravo ne znači proizvoljnost, rekao je Hasani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво