Han: Srbija na dobrom putu, idu nova poglavlja

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han istakao je da očekuje da će Beograd tokom ovog meseca i do kraja godine otvoriti nova poglavlja u procesu pristupnih pregovora.

Komesar Han je, govoreći u Briselu o napretku Zapadnog Balkana u procesu evrointegracija, rekao da ulazak tog regiona u Evropsku uniju u interesu Brisela i da je napredak u regionu ohrabrujući.

"Srbija i Crna Gora su na dobrom putu. Srbija je do sada otvorila osam poglavlja i nova će biti otvorena ove godine i ovog meseca", poručio je Han.

On je posle posete Srbiji i Crnoj Gori održao konferenciju za štampu u Briselu na kojoj je još jednom ponovio da je EU posvećena procesu proširenja.

"Strategija EU je jednostavna - dati svim zemljama regiona perspektivu ulaska u EU. Izbor je između izvoza stabilnosti ili uvoza nestabilnosti, a ulazak Zapadnog Balkana u EU je u našem interesu", poručio je tada Johanes Han.

Komesar Han kaže da kada govori o stabilnosti na Zapadnom Balkanu to ne podrazumeva prihvatanje trenutnog stanja.

"Stabilnost se jedino može dostići kroz hrabre reforme u oblasti vladavine prave, ekonomske i reforme uravljanja državom. Nema stabilnosti bez demokratskog društva i funkcionalog pravosuđa i sistema vladavine prava", zaključio je komesar Han.

"Sagovornici EU su oni koji su izabrani, ali..."

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han izjavio je da će Evropska unija kao sagovornike iz Prištine prihvatiti one koji su izabrani voljom građana, ali da se od njih očekuje da budu posvećeni perspektivi EU i boljem životu stanovnika Kosova.

"Potpuno smo svesni izazova, kada uzmemo u obzir rezultate izbora koji ne ukazuju da će biti jednostavno. Ipak odgovornost je na političkim liderima u zemlji da brzo formiraju vlast", poručio je Han, dan posle prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu.

Preliminarni rezultati izbora ukazuju da će na Kosovu doći do promene u vladajućoj strukturi i da je velika koalicija čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj osvojila najveći broj glasova. 

U Briselu kažu da još čekaju zvanične rezultate, kao i izveštaj posmatračke misije EU koja bi trebalo da se oglasi sutra.

Johanes Han je rekao da očekuje da se ovoga puta vlast u Prištini formira brže nego prošlog puta, kada je tamošnjim strankama bilo potrebno devet meseci za fomiranje vladajuće koalicije.

"Za nas je važno da zemlja i njeni predstanici budu posvećeni EU perspektivi i da prihvate ideju o boljem životu koji se može osigurati unutar EU. Nadamo se da su svi politički učesnici toga svesni i da će doprineti brzom formiranju nove Vlade", poručio je komesar Han.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се